bunq zakelijke rekening openen

Bij bunq kan je ook een zakelijke rekening openen. Wat zijn de voordelen van een dergelijke bankrekening bij deze relatief nieuwe en groene bank?

De namen van de bankrekeningen bij bunq zijn grotendeels gelijk voor privé en zakelijke rekeningen. De meest gangbare bankrekening is bunq EasyMoney. Deze bankrekening is met name geschikt voor zzp`ers, MKB`ers, verenigingen en stichtingen.

Business

De kosten van een bankrekening

Op het eerste gezicht zijn de kosten van 10,99€ per maand redelijk aan de hoge kant. Echter, je krijgt wel heel veel voor dit bedrag. Daarnaast kan Zero FX je veel geld besparen, waardoor je dit bedrag snel hebt terugverdiend.

Wat biedt deze bankrekening allemaal?

Uiteraard zijn in dit zakelijk pakket alles standaard opties die je mag verwachten inbegrepen. Daarbovenop biedt bunq EasyMoney nog een aantal andere mogelijkheden en voordelen die je niet bij elke bank tegenkomt.

Dual Pin

Dual Pin maakt het mogelijk om met 1 bankpas te betalen met verschillende rekeningen. Elke rekening heeft zijn eigen pin, waardoor het geld automatisch van de juiste rekening wordt afgeschreven. Dit is een unieke feature die op dit moment alleen bunq aanbiedt.

25 verschillende rekeningen openen

Voor het bedrag van 10,99€ per maand kan je tot maximaal 25 betaalrekeningen openen. Daarnaast kan je verschillende handelsnamen toekennen aan de verschillende rekeningen. Op die manier breng je al jouw bankzaken samen in een rekening.

Gebruik van Wise voor internationale betalingen

Betalingen worden op de achtergrond uitgevoerd door Wise. Hierdoor zijn de transactiekosten die in rekening worden gebracht, bij een betaling in vreemde valuta, vele malen lager dan bij banken zoals de Rabobank, ING of ABN AMRO. 

Heb je regelmatig met transacties in vreemde valuta, of met landen van buiten de SEPA zone te maken, dan is een bunq zakelijke rekening openen een voordelige optie. Met 2 transacties heb je het maandbedrag wat je voor de bankrekening dient te betalen alweer terugverdiend.

Facturen scannen

Via de app kan je facturen en bonnetjes scannen, zodat je deze als het ware automatisch kan betalen. Dit bespaart niet alleen veel tijd, het voorkomt ook fouten bij het invoeren van facturen.

Boekhoudkoppelingen & batchbetalingen

Inmiddels heeft bunq ook verschillende koppelingen met boekhoudprogramma`s.

Scannen van bonnetjes

Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van andere digitale banken zoals de N26 en Revolut. Deze banken bieden deze optie namelijk nog niet aan.

Dit geeft ook aan dat de bank continue in ontwikkeling is en geregeld met nieuwe opties en features komt. Door een bunq zakelijke rekening te openen weet je zeker dat je op technologisch gebied wel goed zit.

Betalen via een QR code

Heb je af en toe een pintransactie, dan kan je een QR code aanmaken die de klant kan gebruiken om te betalen. Op die manier wordt jouw mobiel als het ware een betaalautomaat. Wel is dit iets wat je af en toe kunt gebruiken en is in mijn ogen niet geschikt als structurele vervanging van een betaalautomaat.

Zoeken in attachments

De bonnetjes die je gescand hebt worden opgeslagen in de app. 

bunq zakelijke rekening openen qr code

Op die manier wordt het eenvoudig om een bonnetje terug te zoeken. Veel ondernemers zullen wel eens hebben meegemaakt dat zij op zoek zijn naar een specifiek bonnetje, wat je dan uiteraard niet kan vinden. Op deze manier is dit voorgoed verleden tijd.

Instant payments zijn beschikbaar

bunq maakt onderdeel uit van de dienst Target Instant Payments Settlements, oftewel TIPS. Hierdoor worden betalingen razendsnel uitgevoerd. Traditionele banken zijn inmiddels allemaal aangesloten bij deze dienst. Voor de nieuwere internetbanken is dit echter niet altijd het geval. Hier onderscheidt bunq zich ten opzichte van hun concurrenten op dit gebied.

BTW apart laten zetten

Er wordt de mogelijkheid geboden om bij de ontvangst van de betaling van een factuur de btw op een aparte bankrekening te laten storten. Op die manier weet je zeker dat je over voldoende liquide middelen beschikt om de verschuldigde btw te voldoen.

Google Pay en Apple Pay

Een zakelijke rekening openen bij bunq betekent dat je zowel gebruik kunt maken van Google Pay en Apple Pay. bunq was de eerste bank in Nederland die Google Pay heeft geïntroduceerd.

Dit onderschrijf nogmaals het vooruitstrevende technologische karakter van de bank.

Google en apple pay

Kosten bij het betalen en ontvangen

Het is standaard dat je bij een zakelijke rekening dient te betalen per transactie. Sommige banken bieden echter wel een aantal transacties gratis aan. Zo zijn bij KNAB de eerste 1.000 transacties per jaar gratis.

Bij een zakelijke rekening van bunq betaal je 0,11€ per inkomende en uitgaande transactie. Dit bedrag komt overeen met hetgeen andere banken in rekening brengen. Dit zijn extra kosten die maandelijks in rekening worden gebracht.

Automatische incasso is ook mogelijk om deze in te stellen. Heb jezelf automatische incasso`s afgegeven, dan is het terugdraaien hiervan uitermate eenvoudig.

Contant geld storten

Het ontbreken van de mogelijkheid om contant geld te storten is een nadeel van een bank die geheel online actief is.

Dit nadeel speelt dan ook bij bunq. Buiten Nederland zijn er wel mogelijkheden om contant geld te storten.

Zo kan je in Duitsland gebruik maken van Barzahlen. Winkels die hierbij aangesloten zijn, maken het mogelijk om contant geld op een zakelijke bankrekening te storten. Tenzij je erg dicht bij de Duitse grens woont, of jouw bedrijf bevindt zich aan de Duitse grens, heb je hier als Nederlander niet zo heel erg veel aan.

Contant geld storten

Bankpassen

Ga je een bunq zakelijke rekening openen, dan zijn er maximaal 3 bankpassen inbegrepen. Bij andere banken zie je vaak, dat je na de eerst bankpas die is inbegrepen, dient te betalen voor een extra bankpas.

Over bunq

De bank of The Free, zoals zij zichzelf noemen, is sinds 2014 in het bezit van een bankvergunning. Hierdoor is jouw geld tot 100.000€ gegarandeerd door de Nederlandse overheid.

Uiteraard ontvang je bij jouw zakelijke bankrekening een eigen IBAN nummer. Sinds kort worden er door bunq ook Duitse IBAN nummers uitgegeven. Dit kan een voordeel zijn wanneer je veel zaken doet in Duitsland. Veel particuliere klanten zien toch graag een IBAN nummer vanuit hun eigen land.

Bankieren doe je volledig via de bunq app. Alles wat je dient te regelen kan je hierdoor snel en eenvoudig doen, zonder dat je bijvoorbeeld een afspraak dient te maken bij een bankkantoor.

De financiën van bunq

Inmiddels hebben tegoeden van klanten het bedrag van 1 miljard euro overschreden. In december 2020 was dit nog een  bedrag van 633 miljoen euro. Dit geeft wel aan hoe snel de groei van bunq gaat op dit moment. De groei wordt mede mogelijk gemaakt doordat zij inmiddels in 30 landen actief zijn. Het exacte aantal klanten is echter niet bekend. 

Tot op heden is de bank nog niet winstgevend. Oprichter en CEO Ali Niknam heeft inmiddels 75 miljoen euro geïnvesteerd in de bank. Bovendien verwacht hij dat de bank ook de komende twee jaren nog verliesgevend zal zijn.

In eerste instantie heeft Ali Niknam aangegeven niet te willen werken met externe financierders. Hij heeft zelfs de uitspraak gedaan, dat hij nog liever een nier zou verkopen dan dat hij in zee zou gaan met een externe financierder.

Hier is hij inmiddels op teruggekomen. Onlangs is er een deal afgesloten en heeft een onbekende private equity firma vanuit Engeland 160 miljoen euro in de bank geïnvesteerd. Dij deze investering is de waarde van de bank getaxeerd op een bedrag van 1.6 miljard Engelse ponden.

Dit zet de totale investering van Ali Niknam van 75 miljoen euro toch in een ander daglicht.

Het groene karakter van de bank

Naast bank of The Free, wordt er ook veel aandacht geschonken aan het groene karakter van de bank. Inmiddels heeft bunq al meer dan 1 miljoen bomen geplant, om op die manier CO2 neutraal te bankieren.

Groene bank

Jouw data is veilig

Iets anders opvallends wat niet al te lang geleden is gepubliceerd, is dat bunq precies 0 euro heeft verdiend met de verkoop van data. Jouw persoonlijke data is dan ook in veilige handen bij de bank.