Zakelijke rekening openen

Kosten van zakelijke bankrekeningen kunnen behoorlijk verschillen. Sta je op het punt om een zakelijke rekening te openen? Zorg dat je dan goed vergelijkt alvorens een keuze te maken.

Wat is de voordeligste zakelijke betaalrekening?

Vooraf is het niet altijd eenvoudig om de kosten van een zakelijke rekening in te schatten. Dit komt doordat er sprake is van variabele kosten, welke verschillen per bank. 

Zo dien je bijna altijd per transactie te betalen. Heb je veel transacties, dan kan het zomaar eens zo zijn, dat de bank met een hoger vast tarief maar een lager tarief per transactie goedkoper is. 

Om een goede vergelijking te maken, dien je inzicht te hebben in het volume van het aantal transacties dat je maandelijks uitvoert. Hierbij dien je te kijken naar zowel de uitgaande als inkomende betalingen.

KNAB zakelijke rekening

Een zakelijke rekening voor 6€ per maand inclusief 1.000 transacties per jaar gratis. 100% transparant en populair bij zzp`ers.


Overstapper ontvangen 50€. 6 maanden 50% korting voor starters.

Kosten per jaar:
72€

Aantal rekeningen:
5

bunq EasyMoney business

Profiteer van Zero FX bij betalingen in vreemde valuta. 


Direct tot 25 betaalrekeningen met verschillende handelsnamen openen.

Kosten per jaar:
131,88€

Aantal rekeningen:
25

N26 business

Bij de Duitse N26 bank kan je een bankrekening openen zonder maandelijkse kosten. Er wordt alleen eenmalig een klein bedrag voor het versturen van de bankpas in rekening gebracht.


Een bankrekening voor zzp`ers zonder maandelijkse kosten.

Kosten per jaar:
0€

Aantal rekeningen:
1

Wise business

Wise maakt het mogelijk om een gratis multi-currency rekening te openen. Ook als een extra bankrekening kan je hierdoor veel kosten besparen.


Stop met het betalen van hoge transactiekosten bij vreemde valuta.

Kosten per jaar:
0€

Aantal rekeningen:
1

Transacties in vreemde valuta

Daarnaast is het ook van belang om te bekijken hoeveel transacties je in andere valuta dan de euro uitvoert en transacties met banken van buiten de SEPA zone. Dit zijn namelijk ook transacties waarvoor er kosten in rekening worden gebracht. 

Zeker transacties op het gebied van vreemde valuta kunnen de kosten per maand behoorlijk doen oplopen.

Een zakelijke rekening openen die bij jouw onderneming past

De rechtsvorm van jouw onderneming en de grote van jouw onderneming spelen ook een rol bij het vinden van de juiste bankrekening. KNAB zakelijk richt zich met name op zzp`ers. Deze bank is in onze opinie dan ook goed geschikt voor zzp`ers. Helaas accepteren zij de rechtsvorm vof niet. In dat geval valt deze bank af als geschikte bank.

De ABN AMRO heeft specifieke bankrekeningen voor grote zakelijke klanten. Deze bankrekeningen bieden extra`s op het gebied van valutamanagement. Voor de gemiddelde MKB`er en zeker voor een zzp`er is dit echter niet relevant. 

Bovendien zijn de maandelijkse kosten van een dergelijke bankrekening bij de ABN AMRO ook veel hoger dan bijvoorbeeld een rekening bij KNAB.

Contant geld storten

Geld opnemen is geen probleem bij een zakelijke rekening. Geld storten is een ander verhaal. Indien je regelmatig contant geld wilt storten, dan ben je eigenlijk gebonden aan de grote bekende banken zoals de ING, Rabobank en ABN AMRO. Alleen de grote banken bieden namelijk de mogelijkheid om eenvoudig contant geld te storten. Bij internetbanken is dit überhaupt niet mogelijk.

Zelf de kosten beïnvloeden

Je hebt zelf ook enige invloed op de maandelijkse kosten die een bankrekening met zich meebrengt. Zo zijn de kosten van acceptgiro`s behoorlijk hoog. Maar als je er goed over nadenkt, dan heb je deze eigenlijk niet meer nodig. 

Ook kan je jezelf afvragen of je nog wel een papieren afschrift per post wilt ontvangen. Dit is met het gebruik van internetbankieren eigenlijk overbodig. Wil je toch een afschrift per post, dan zijn hier kosten aan verbonden.

Integratie met het boekhoudpakket dat je gebruikt

Een van de belangrijkste aandachtspunten is de mogelijkheid tot het opzetten van een koppeling tussen het boekhoudprogramma dat je gebruikt en de zakelijke rekening. 

Indien dit niet mogelijk is, dan dien je extra handelingen te verrichten met betrekking tot de boekhouding.

In de praktijk kan je dan echter wel bijna altijd een MT940 bestand downloaden en deze importeren in de boekhouding. Een geheel automatisch koppeling neemt je dit werk echter uit handen. Een bijkomend voordeel is dat je op deze manier veel sneller geneigd bent om de boekhouding regelmatig bij te werken.

Boekhoudkoppeling

Digitale banken

De internetbanken zijn sterk in opkomst. KNAB is inmiddels niet meer weg te denken als bank zijnde. Maar ook bunq is bezig aan een enorme opmars. Zeker nu zij onlangs een grote investeerder hebben gevonden, zal deze opmars alleen nog maar verder doorzetten.

Andere digitale banken die door meer en meer ondernemers worden gebruikt zijn de N26 en de Openbank. De maandelijkse kosten liggen bij deze banken behoorlijk lager dan bij de grote banken zoals de ING en Rabobank. Het is zelfs mogelijk om een gratis bankrekening te openen.

Het is bij die banken echter niet mogelijk om een zakelijke rekening te openen op naam van de onderneming. Ook de mogelijkheid tot het uitvoeren van een automatische incasso ontbreekt vaak. Eigenlijk zijn deze banken alleen geschikt voor zzp`ers.

Het openen van een  bankrekening

Je dient je altijd eerst in te schrijven bij de kamer van koophandel, alvorens je een zakelijke rekening kunt openen. Het uittreksel van de kamer van koophandel geeft namelijk inzicht in wie er tekeningsbevoegd is. 

Ga dus eerst langs bij de kamer van koophandel alvorens je een nieuwe rekening gaat openen. Jouw aanvraag voor het openen van een nieuwe zakelijke rekening zal doorgaans langer in beslag nemen dan het openen van een particuliere rekening. Door het zakelijke karakter dienen er een aantal extra stappen te worden gezet door de bank tijdens het proces van aanvragen en openen van een bankrekening. 

Zo dient het uittreksel van de kamer van koophandel te worden gecontroleerd.

Zakelijke rekening openen kvk

De algemene voorwaarden die je dient door te nemen wanneer je een zakelijke rekening gaat openen zijn vaak hele boekwerken. Is er iets niet duidelijk, of heb je ergens twijfels over, schroom dan niet om een e mail naar de bank te sturen om dit op te helderen. In mijn opinie heeft e mail hier de voorkeur, omdat je dan ook iets zwart op wit hebt.

Is er een overstapservice beschikbaar?

Net zoals bij particuliere rekeningen is er ook op het gebied van zakelijke rekeningen meer en meer sprake van een gratis overstapservice die wordt aangeboden. KNAB zakelijk biedt bijvoorbeeld een dergelijke service aan. 

Dit maakt het overstappen een stuk eenvoudiger dan dat je dit allemaal zelf dient uit te zoeken en te regelen.

Aanbiedingen voor startende ondernemers

Voor startende ondernemers is het in onze opinie raadzaam om ook te kijken naar aanbiedingen voor startende ondernemers. Er zijn altijd actuele aanbiedingen te vinden, die wel doorlopend verschillend zijn. 

Vaak kan je dan een half jaar gratis bankieren, of je krijgt een hoge korting gedurende een bepaalde periode.