Zakelijke lening

Bij het aanvragen van een zakelijke lening neemt het keuzeaanbod alleen maar toe. Waren het vroeger voornamelijk banken waar je terecht kon voor een zakelijke financiering, daar is het nu het aanbod van financierders enorm gegroeid.

Bijna alle nieuwe aanbieders van bedrijfsfinancieringen zijn fintech bedrijven. Een groot voordeel hiervan is dat het veel eenvoudiger wordt om een zakelijke lening aan te vragen. Eenvoud en gemak is namelijk een kenmerk van een fintech bedrijf. Deze bedrijven dienen een marktaandeel te veroveren en dat gaat je natuurlijk nooit lukken, indien hetgeen jij aanbiedt, te complex is.

De samenhang tussen de hoogte van de rente en de gestelde voorwaarden

Er bestaat wel een groot verschil wat betreft de eisen waaraan je dient te voldoen om geld te kunnen lenen. Wat echter wel een regel is die je bijna altijd terugziet is, dat des te strenger de eisen, des te lager de rente. 

Een partij die jou geld aanbiedt, zonder dat zij strikte eisen stellen neemt een groot risico. Dit hoge risico wordt vervolgens doorberekend in de rente die je dient te betalen.

Bekijk of je in aanmerking komt voor een lening met strenge eisen

Onze eerste tip op het gebied van zakelijk lenen is dan ook om te beoordelen of je aan strenge eisen kan voldoen. Indien dit het geval is, dan kan je op die manier gunstiger lenen. Gunstig is in onze ogen echter wel vrij relatief op dit gebied, aangezien de rentes op de zakelijke markt vrij hoog zijn.

Hoeveel kan je zakelijk lenen?

De hoogte van een zakelijk krediet loopt sterk uiteen. Zo is de maximale financiering via Yeaz 50,000€, terwijl het via NEW10 mogelijk is om 250,000  euro te lenen. 

Bij NEW10 dien je daarentegen jaarcijfers, eventueel een aangifte IB en een bedrijfsplan aan te leveren.

Bij YEAZ kan je volstaan met het aanleveren van bankafschriften van het afgelopen jaar.

Hoeveel je kunt lenen hangt grotendeels van de omzet af. Je dient tenslotte de rente en aflossing te betalen vanuit de omzet die je realiseert als ondernemer zijnde.

Overigens is de rente die je betaalt fiscaal aftrekbaar.

Hoeveel zakelijk lenen

Hoe hoog is de rente voor een zakelijke financiering?

De minimale rente voor een lening via NEW10 is 2,5%, terwijl YEAZ een rente van 19% hanteert. Dit onderstreept direct hetgeen we hierboven al hebben aangegeven. Des te strenger de eisen en voorwaarden waar je aan dient te voldoen om in aanmerking te komen voor een lening, des te lager de rente zal zijn. De hoogte van de rente bij NEW10 hangt van een aantal factoren af. Des te lager het risico, des te lager de rente zal zijn.

Bij zakelijke leningen is er, net zoals bij consumptieve kredieten, of sprake van een vaste rente dan wel een variabele rente. Bij een vaste rente betaal je gedurende de looptijd maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente per maand. Extra aflossen is in dat geval niet altijd mogelijk. Dit hangt af van de voorwaarden van de leningverstrekker.

Aanbieders van zakelijke kredieten

Zoals al eerder aangegeven zijn er behoorlijk wat aanbieders van zakelijke leningen. Naast deze aanbieders van kredieten kan je natuurlijk ook altijd aankloppen bij een bank. De grootste spelers op het gebied van zakelijke leningen, buiten de bank, in Nederland zijn de volgende:

Qredits

Een inmiddels bekende naam waar veel ondernemer een zakelijke lening aanvragen is Qredits.  Bij Qredits kan je maximaal 250,000€ lenen tegen een maximale rente van 8,75%. Aan de ene kant wordt er geen minimum opgelegd betreffende de omzet om in aanmerking te komen voor een lening, maar wel dien je veel bewijsstukken te overleggen.

YEAZ

Je zou YEAZ kunnen zien als een microkrediet aanbieder voor ondernemingen. Het maximale bedrag dat je kan lenen is namelijk 50,000€. Het grote voordeel is dat je al binnen 2 werkdagen over het geld kunt beschikken. Wel is de rente van 18% op jaarbasis erg hoog te noemen.

NEW10

Het fintech bedrijf NEW10 is onderdeel van de ABN AMRO en richt zich op het verstrekken van zakelijke kredieten. Het maximale krediet wat wordt verstrekt bedraagt 250,000€. En dat tegen een relatief gunstige rente van maximaal 9,7%. 

Deze rente kan echter ook lager uitvallen, waarbij het minimum op dit moment slechts 2,5% bedraagt.

Swishfund

Indien de jaaromzet minimaal 50,000€ bedraagt, dan kan je bij Swishfund in aanmerking komen voor een lening van maximaal 500,000€. Een aanvraag wordt binnen 24 uur beantwoord. De rente van 10,2% is redelijk te noemen.

Qeld

Qeld richt zich met opname op snelheid. Het is mogelijk om de lening binnen een werkdag af te sluiten en daardoor dezelfde dag nog over het geld te kunnen beschikken. Hoeveel je hiervoor dient te betalen is een beetje ondoorzichtig. Dit is namelijk gebaseerd op wat zij noemen de Qeld score. Des te beter de score, des te lager de rente. In het rekenvoorbeeld wat op hun website staat, wordt er echter met een rente van ruim 19% gerekend. Door snel af te lossen voorkom je de maandelijkse kosten.

Alternatieve financieringen

Behalve bedrijven die specifiek gericht zijn op het zakelijk uitlenen van geld, bestaan er ook andere mogelijkheden om aan geld te komen als ondernemer zijnde. 

Hierbij kan je denken aan P2P platformen en crowdfunding.

Overigens lijken deze twee methoden van lenen erg op elkaar. Het enige verschil is dat bij crowdfunding er soms ook aandelen worden verstrekt, terwijl het bij een P2P leenplatform puur en alleen om rentedragende leningen gaat.

Een P2P platform is bijvoorbeeld Lendermarket. Op het gebied van crowdfunding zijn er ook talloze platforms beschikbaar waar je terecht kan voor een lening. 

Crowdfunding

Verschil tussen consumptieve kredieten en zakelijke kredieten

Het afsluiten van een zakelijke lening gaat doorgaans anders in zijn werk dan het afsluiten van een privé lening. Bij een privé lening dien je zaken zoals een salarisstrook te overleggen. Als ondernemer heb je deze niet. Bij een privé lening zal er altijd een BKR controle plaatsvinden, terwijl dit bij een zakelijke lening niet altijd het geval is. Alleen indien het om een eenmanszaak gaat, dan zal er vaak een BKR toetsing plaatsvinden.

Ga je een bedrijfslening aanvragen? Dan wordt er gevraagd om een aangifte inkomstenbelasting, eventueel een aangifte vennootschapsbelasting en afschriften van de zakelijke bankrekening. Indien je in het bezit bent van een eenmanszaak dat wordt er overigens ook regelmatig gebruik gemaakt van een bkr toetsing. Het is wel mogelijk om een lening zonder bkr toetsing te verkrijgen, maar dan val je direct in de categorie leningen met de hoogste rente.

Voor de aanvraag van een zakelijke lening zal je de boekhouding goed op orde te dienen hebben. Hiervoor is het gebruik van een goed boekhoudprogramma onmisbaar. En indien je niet in het bezit bent van boekhoudkundige kennis, huur dan een boekhouder in.