Yapi Kredi bank

Yapi Kredi bank

De Yapi Kredi bank biedt spaarrekeningen in verschillende valuta`s. Naast sparen in euro`s, is het ook mogelijk om te sparen in Britse ponden, Amerikaanse dollars en Turkse lira. Hierbij springt direct de rente die je ontvangt bij een spaarrekening in Turkse lira in het oog. Deze bedraagt maar liefst 11,5%. Maar is het wel slim om een spaarrekening te openen in Turkse lira?

De verschillende rentestanden

De rente bij een spaarrekening in een andere valuta dan de euro ligt altijd hoger dan bij de euro spaarrekening. Zo ontvang je bij een spaarrekening in Amerikaanse dollars een rente van 0,55%. Dit geldt dan wel voor een termijndeposito van een jaar. Bij het Britse pond ligt de rente op 0,75%.

Valutarisico

Een nadeel van een spaarrekening in een andere valuta dan de euro, is het valutarisico dat je loopt. Zeker bij de Turkse lira speelt dit een grote rol. Maar ook bij de Amerikaanse dollar en het Britse pond is dit zeker niet te onderschatten.

Het is lastig te voorspellen hoe de koers van de verschillende valuta zich gaan ontwikkelen. Persoonlijk ben ik optimistischer over de dollar dan over het Britse pond. Dit is echter puur mijn persoonlijke mening. Deze verwachting baseer ik op de gevolgen van de Brexit. ik ben van mening dat deze gevolgen veel groter gaan zijn dan tot nu toe ingeschat.

De val van de Turkse lira

De Turkse lira heeft de afgelopen tijd veel van zijn waarde verloren. Door het gebrek aan vertrouwen in de munt, valt het ook niet te verwachten dat de koers weer zal gaan stijgen. 

Wellicht dat de munt iets kan opkrabbelen in de komende tijd, maar het verlies van bijna 50% van de waarde zal niet worden goedgemaakt. Dat durf ik hier wel te zeggen. Dit komt mede door het monetaire beleid dat in Turkije wordt gevoerd, wat voor veel economen niet te volgen valt.

Yapi Kredi bank Turkse lira

Sparen in euro`s

Je kunt ook gewoon een spaarrekening in euro`s openen. Helaas is de rente dan wel erg laag. Op basis van een termijndeposito van 1 jaar ontvang je op dit moment 0,3% rente. 

Via Raisin zijn er banken te vinden, waar je ook in euro`s kunt sparen, die een hogere rente aanbieden. De JT banka is hiervan een voorbeeld. Bij die bank ontvang je 0,6% rente voor een deposito van een jaar. Bij de Renault bank kan je 0,25% rente ontvangen bij een vrij opneembare spaarrekening. 

In mijn opinie is het verschil met de Yapi Kredi Bank dermate klein, 0,05%, dat dit niet opweegt tegen de beperkende voorwaarden waar je in dat geval tegenaan loopt.

Depositogarantiestelsel

Wat een groot voordeel is van het sparen bij de Yapi Kredi Bank, is dat het depositogarantiestelsel van kracht is. Het depositogarantiestelsel is van kracht voor alle spaarrekeningen in alle valuta`s. 

Op die manier kan je bijvoorbeeld sparen in Amerikaanse dollars, met de bescherming dat het depositogarantiestelsel biedt. 

De historie van de Yapi Kredi bank

De van origine Turkse bank is al sedert 1996 actief in Nederland. De bank is voortgekomen uit een fusie tussen de Koçbank Nederland N.V. en Yapi Kredi Bank Nederland N.V.  Deze fusie is afgerond in 2007. De bank opereert onder een vergunning afgegeven door de Nederlandsche bank.

De bank is een dochter onderneming van Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Van deze bank is 49,97% van de aandelen weer in handen van de Koç Group. Dit is het grootste industriële conglomeraat in Turkije, met maar liefst 94.000 medewerkers. 30% van de aandelen van de bank worden verhandeld op de beurs van Istanbul. 

Op zich is Yapi Kredi een kleine bank in Nederland, maar uiteindelijk maakt de bank wel onderdeel uit van een grote internationale onderneming. De bank heeft overigens niet de ambitie om in Nederland uit te groeien tot een van de grotere banken. Zij richten zich vooral op de niche van Turkse Nederlanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie