Wisselkoersen vreemde valuta

Wisselkoersen vreemde valuta

Bij wisselkoersen van vreemde valuta, dien je onderscheid te maken tussen de verschillende wisselkoersen. Een wisselkoers is de waarde van de ene valuta uitgedrukt in een andere valuta. Zo is de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar op dit moment $1,13. Voor één euro ontvang je 1,13 Amerikaanse dollar.

Hoeveel vreemde valuta ontvang je voor een euro?

Wanneer je daadwerkelijk geld gaat wisselen, dan zal het echter anders uitpakken. Ga je bijvoorbeeld 100 euro wisselen in dollars bij .GWK Travelex, dan ontvang je slechts 103,12 USD. Wat gebeurd er dan met de overige 10 dollar?

Voor banken en wisselkantoren is het wisselen van geld een verdienmodel. Daarom wordt er gewerkt met verschillende wisselkoersen voor vreemde valuta. Zo is er de aankoopkoers, de koers waartegen een bank vreemde valuta van jou koopt en de verkoopkoers, dit is de koers waartegen verkocht.

Dan is er ook nog de middenkoers. Deze koers ligt tussen de aankoopkoers en verkoopkoers in. Dit is de wisselkoers die je in verschillende valuta calculators terugziet. Helaas is het bijna nooit zo, dat dit ook de echte koers is waartegen jij jouw vreemde valuta kunt kopen. Dit zal bijna altijd de voor jouw onvoordelige koers zijn.

Betalen tegen de middenkoers

Ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben er wel voor gezorgd dat er steeds meer mogelijkheden zijn ontstaan om te betalen tegen de echte middenkoers. Door de komst van Wise en inmiddels talloze vergelijkbare dienstverleners, is het geld overmaken naar het buitenland veel goedkoper geworden. Zij  hanteren namelijk wel gewoon de middenkoers en rekenenen slechts een klein bedrag voor de transactiekosten.

Wisselkoersen vreemde valuta middenkoers

Inmiddels is Wise nog een stap verder gegaan. Naast het overmaken van geld kan je nu ook een vreemde valutarekening aanhouden bij Wise. Op die manier kan je ook profiteren van de middenkoers wanneer je in een winkel of restaurant dient te betalen. Je kan hiervoor de prepaid creditcard van Wise gebruiken. Deze krijg je voor slechts eenmalig 6€ in je bezit.

Door het gebruik van de creditcard van Wise worden jouw transacties in vreemde valuta omgerekend tegen de koers die je in een valutacalculator terugziet. 

> Eenvoudige website of app
> Gebruik van middenkoersen
> Tot wel 75% goedkoper

> Handige app
> Profiteer van de middenkoers
> Geld wordt direct overgemaakt

> Geld overmaken is eenvoudig
> Middenkoers als uitgangspunt
> Geld wordt direct overgemaakt

> Gunstige wisselkoersen
> Kostenloze vreemde valutarekening
> Valuta kopen en verkopen via P2P markt

> Vergunning afgegeven door de DNB
> 2 gratis betalingen voor nieuwe gebruikers
> Transfers uitgevoerd binnen 1 uur

> Maak geld over naar 160 landen
> Geld wordt binnen 30 minuten ontvangen
> Transactiekosten lager dan bij een bank

Verschillen tussen aankoopkoers en verkoopkoers

Voor veel gebruikte valuta`s zoals de dollar en het Britse pond, is het verschil tussen de aankoopkoers en verkoopkoers van een bank kleiner dan bij valuta die weinig gebruikt worden. Ook bij GWK Travelex zal het verschil groter zijn.

Neem de Argentijnse Peso als voorbeeld Op dit moment bedraagt de officiële middenkoers 114,34. Voor 100 euro ontvang je bij GWK Travelex slechts 9.440 Argentijnse Peso. Dit is maar liefst 18% minder ten opzichte van de officiële middenkoers. 

Bij de Amerikaanse dollar bedraagt dit verschil 9%. Nog steeds erg fors, maar wel een fors kleiner verschil ten opzichte van de Argentijnse Peso. Wisselkoersen van vreemde valuta vallen vaak nadeliger uit dan verwacht.

Geld wisselen of pinnen?

Banken berekenen een wisselkoersopslag op de wisselkoers. Hetzelfde gebeurd bij creditcards. Standaard bedraagt deze wisselkoersopslag 1,2%. American Express rekent een wisselkoersopslag van 2,5% en is daarmee het duurst.

De wisselkoersopslag is echter veel minder dan wat het GWK Travelex in rekening brengt.

Pinnen of wisselen

Ook zijn er banken die niet langer een wisselkoersopslag in rekening brengen. De N26 en bunq zijn hier voorbeelden van. Uiteraard is er bij het gebruik van een multi currency rekening van Wise of Wirex ook geen sprake van een wisselkoersopslag.

Doorgaans ben je fors voordeliger uit door te betalen met een pinpas of creditcard, dan dat je geld gaat wisselen om op die manier aan vreemde valuta te komen.

Heb je daarnaast te veel geld gewisseld en wil je dit weer terugwisselen naar euro`s? Dan zal je nogmaals een fors bedrag verliezen en maar weinig euro`s terugkrijgen.

Fluctuatie van wisselkoersen

Wisselkoersen fluctueren continue. Bij gangbare en stabiele valuta`s zoals de dollar, Zwitserse frank en het Britse pond, zal deze schommeling over een korte periode niet al te groot zijn. Kijk je echter naar de Turkse lira, dan is het een ander verhaal. Deze valuta is binnen een paar weken tijd maar liefst 50% van zijn waarde verloren.

Het is dan ook verstandig om kort van tevoren even de wisselkoers van de vreemde valuta te checken, alvorens je daadwerkelijk geld gaat wisselen. Ook is het bij valuta zoals de Turkse lira niet verstandig om ver van tevoren alvast grote sommen geld te gaan wisselen. 

Daarnaast kan je in landen met een instabiele valuta vaak ook prima terecht met de euro. Inwoners ontvangen liever euro`s dan de lokale valuta, waarvan ze nog maar moeten afwachten hoeveel die over een paar weken waard is.

Gaat crypto bestaande valuta ontvangen

Indien er ooit een tijd aanbreekt dat cryptocurrency de traditionele valuta gaan vervangen, dan heb je geen last meer van een koersverlies bij het wisselen van geld. Voor burgers zou dit best wel een positieve uitwerking kunnen hebben. Echter, banken zullen dan een fors omzetverlies leiden. Zij zullen er dan ook alles aan doen om dit zo lang mogelijk tegen te houden.

Toekomst crypto

Persoonlijk zie ik het ook nog niet zo snel gebeuren, dat crypto de traditionele valuta gaat vervangen. Daarvoor zijn de koersschommelingen van cryptomunten zoals de Bitcoin nog veel te groot. Daarom zullen we voorlopig te maken hebben met wisselkoersen van vreemde valuta.

Opletten waar je geld gaat wisselen

Een wisselkantoor op een vliegveld biedt bijna nooit de beste wisselkoers. Hetzelfde geldt bij het wisselen van geld in een hotel 

Daarentegen is het wel weer veilig om daar geld te wisselen. WIsselkantoren in een stad bieden een betere wisselkoers, maar je dient dan wel weer uit te kijken, dat je niet wordt opgelicht. Dat ze je bijvoorbeeld te weinig geld teruggeven of zelfs vals geld.

Pinnen in plaats van geld wisselen

Persoonlijk probeer ik altijd zo weinig mogelijk geld te wisselen. Ik gebruik standaard mijn kaart van Wise om in het buitenland te betalen. Indien dat niet mogelijk is, gebruik ik mijn creditcard of pinpas en betaal zo min mogelijk contant. 

Het cash geld dat ik nodig heb neem ik gewoon op bij een geldautomaat. Indien je gaat pinnen in een buitenlandse valuta, is het wel verstandig om altijd te kiezen om het geld in vreemde valuta van jouw bankrekening te laten afschrijven en niet direct te laten omrekenen. Dit levert praktisch altijd een erg voordelige wisselkoers op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59