Wisselen van geld

Wisselen van geld

Met het wisselen van geld in verschillende valuta kan je behoorlijk wat geld verliezen. Naast het verlies op de wisselkoers van buitenlands geld betaal je ook nog eens een commissie.

Vreemd geld wisselen

Je kunt geld wisselen bij een wisselbureau of je kunt geld opnemen bij een geldautomaat. Het hangt af van de hoeveelheid vreemde valuta dat je wilt opnemen wat het voordeligst is. Bij een geldopname, buiten de EU, betaal je een vast bedrag per opname. Bij grotere bedragen is dan vaak voordeliger om gewoon te pinnen.

Voordat je vertrekt naar het buitenland is het verstandig om even bij de bank na te vragen wat de wisselkoers is bij het pinnen. Met deze informatie kan je dan ter plekke bekijken wat het voordeligst is.

Het is altijd wel handig om een bedrag in vreemde valuta op zak te hebben wanneer je naar het buitenland vertrekt. Vooral na een lange vlucht heb je meestal geen zin om op zoek te gaan naar een wisselkantoor of geldautomaat. En in sommige landen kan het ook wel eens voorkomen dat je op zoek moet naar een specifiek bank waar je terecht kunt met een Nederlandse pinpas.

Vreemde valuta rekening

Het gebruik van een vreemde valutarekening kan je veel geld besparen. Je kunt dan gewoon betalen in een land, alsof je een lokale inwoner van het land bent. Eigenlijk is wisselen van geld dan grotendeels overbodig. 

Op dit gebied bieden Wise en Wirex interessante opties aan. Zonder maandelijkse kosten kan je bij deze bedrijven een bankrekening in vreemde valuta openen. Ook bij het overmaken van geld naar het buitenland kan je hierdoor enorm veel besparen.

> Gratis vreemde valutarekening
> Middenkoersen voor vreemde valuta
> Bespaar tot 75% op vreemde valuta

Uitkijken met pinnen

Het skimmen van bankpassen bij geldautomaten in de Europese unie is grotendeels uitgebannen. Dit geldt echter niet altijd voor landen buiten de Europese unie. Het is dan ook altijd raadzaam hier rekening mee te houden en de pincode bij het intypen goed af te schermen.

Ook is het raadzaam veiligheid in achte te nemen bij het geld opnemen of wisselen. Afhankelijk van het land waar je naartoe reist kan er een zeker risico bestaan. Op het moment dat je geld hebt opgenomen kunnen kwaadwillende je in de gaten houden.

Daarom zorg ik er persoonlijk altijd voor om alleen overdag te pinnen. En daarna direct naar het hotel en alleen het benodigde bedrag op zak te houden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Gevaar contant geld

Wisselkoersen

Maak altijd gebruik van officiële wisselkantoren in het buitenland. Het wisselen op straat of in een achteraf steegje is vragen om problemen. De kans dat je wordt opgelicht is dan levensgroot. Argentinië was in het verleden een uitzondering hierop maar ook daar is het tegenwoordig raadzaam een officieel wisselkantoor te gebruiken. 

Contant geld

Het op zak hebben van contant geld blijft altijd een risico. Ook op het gebied van verzekeringen is contant geld over het algemeen slechts gedeeltelijk gedekt. Een uitkomst kan hier een prepaid creditcard zijn. Hiermee kan je op heel veel verschillende plekken terecht. 

Daarnaast is bij skimmen het risico beperkt tot het bedrag wat je erop hebt staan. Het risico kan je beperken, door ervoor te zorgen dat je geen al te hoog saldo op de kaart hebt staan. Je kunt beter regelmatig opwaarderen, dan in één keer een groot bedrag storten.

Geld wisselen voordat je op reis gaat

In Nederland kan je terecht bij een van de gwk travelex vestigingen terecht. Heb je veel vreemde valuta of een niet veel voorkomende vreemde valuta nodig, dan is van te voren vreemde valuta bestellen aan te raden. 

De travelex wisselkoers kan je online opzoeken. Zo weet je zeker dat je de gewenste vreemde valuta op tijd in jouw bezit hebt. Bovendien kunnen zij bijna alle valuta leveren. De transactiekosten bij het GWK zijn doorgaans laag. De wisselkoers is daarentegen vaak erg onvoordelig.

Terugwisselen

Neem je teveel geld op en wil je dit weer terugwisselen naar Euro`s, dan ga je hierop veel geld verliezen. Bereken dan ook goed hoeveel je wilt wisselen zodat je niet met lokale valuta blijft zitten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59