Welke creditcards zijn er?

Welke creditcards zijn er

Het aanbod van creditcards is behoorlijk uitgebreid. Wat nu een goede keuze is, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste is waar jij naar op zoek bent.

Verschillende soorten creditcards

Naast standaard creditcards bestaan er ook prepaid creditcards. Het verschil is dat je deze alleen kunt gebruiken door eerst op te waarderen. Er is dus geen sprake van een krediet. 

Daardoor kan je deze kaart dan ook aanvragen zonder dat er een bkr toetsing aan te pas komt. Bij de aanvraag van een standaard creditcard vindt er wel een BKR toetsing plaats. Daarnaast zal er naar jouw inkomen worden gekeken, om zodoende de bestedingslimiet te bepalen.

Bankonafhankelijke creditcard

Vaak wordt een creditcard aangevraagd tezamen met een bankrekening. Dit is doorgaans de eenvoudigste manier om een kaart aan te vragen. Dit is echter niet noodzakelijk. 

Je kan bijvoorbeeld ook een ANWB visa kaart aanvragen, of een Bijenkorf kaart. Ook de American Express kaarten worden bankonafhankelijk uitgegeven. Dit is een kort overzicht van de verschillende beschikbare bankonafhankelijke kaarten:

Naam:Beschikbare type creditcards:
MastercardClassic, Gold, Corporate
Visa World CardStandaard, Gold, Panda, Platinum
American ExpressBlue, Green, Gold, Platinum
Bijenkorf visa card
ANWBClassic, Silver, Gold

Afrekening via ICS

Uiteindelijk maar het niet zo heel erg veel verschil of je kiest voor een kaart via een bank of een bankonafhankelijke kaart. Het is in de praktijk namelijk zo dat de mastercard en visa creditcard door ics worden beheerd. ICS staat voor International Card Services. Zij geven de kaarten uit en zorgen voor het proces van afrekenen.

Bankafhankelijke kaarten

Deze lijst is erg lang. De volgende banken bieden een visa card aan:

 • ASN Bank
 • KNAB

Voor een mastercard kan je bij de volgende banken terecht:

 • ING 
 • SNS bank
 • ABN Amro
 • Rabobank

Daarnaast zijn er ook een aantal prepaid mastercards beschikbaar via banken. Dit zijn

 1. Bunq travel card
 2. Revolut
 3. N26

Een creditcard aanvragen

Voordat je een kaart gaat aanvragen, is het verstandig om eerst te bekijken welke creditcards er zijn. Een creditcard vergelijken alvorens een keuze te maken is ook een aanrader. 

Vaak zijn er goede aanbiedingen te vinden, waarbij je bijvoorbeeld het eerste jaar niks voor de kaart hoeft te betalen. Daar bovenop worden soms nog aanvullende extra`s aangeboden zoals een cadeaukaart.

Wat is de beste creditcard?

Nu we de vraag welke creditcards zijn er, hebben beantwoord, is het van belang om te bekijken welke de beste creditcard is. Dit kan echter verschillen van moment tot moment. Introductie aanbiedingen voor kredietkaarten veranderen namelijk continue.

De kosten van een kredietkaart

Hoeveel een kaart kost, hangt grotendeels af van het type kaart dat je kiest. De standaard kaart kost vaak rond de 20€ per jaar. Een goldcard of platinumcard kan echter wel vele honderden euro`s per jaar kosten. 

De American Express platinum card kost bijvoorbeeld 700€ per jaar. Daar staat tegenover dat je voor dit bedrag vele extra`s ontvangt, zoals onbeperkt toegang tot lounges op vliegvelden.

De kosten bij te late betaling van een rekening

Naast de jaarlijkse bijdrage, kunnen er nog extra kosten optreden. De voornaamste zijn de kosten in de vorm van rente die in rekening worden gebracht bij een te late betaling van de maandelijkse rekening. Deze rente is namelijk erg hoog en bedraagt doorgaans zo tussen de 12% en 14%. Zorg er dus altijd voor dat je de rekening op tijd kunt betalen.

Koersopslag bij betalingen in vreemde valuta

Maar ook bij een betaling in vreemde valuta worden er kosten in rekening gebracht in de vorm van een toeslag op de wisselkoers. Dit is niet altijd even transparant, maar zijn toch zeker een vorm van extra kosten.

Inmiddels zijn er echter wel een aantal aanbieders die niet langer een koersopslag toepassen. Dit zijn de online banken, zoals Bunq, N26 en Revolut.

Kosten bij het opnemen van contant geld

En tenslotte niet te vergeten, indien je contant geld opneemt bij een pinautomaat, dan worden hiervoor ook transactiekosten in rekening gebracht.

Wat is het verdienmodel van creditcardmaatschappijen?

Een creditcardmaatschappij verdient op verschillende manieren zijn geld. De belangrijkste zijn de volgende:

 • Jaarlijkse bijdrage van bezitters van creditcards
 • Wisselkoerswinsten bij betalingen in vreemde valuta
 • Rente op te laat betaalde creditcardrekeningen
 • Een commissie van ondernemers die een betaling via een creditcard ontvangen

Aanvullende diensten

Omdat er veel concurrentie bestaat, worden er steeds meer aanvullende diensten aangeboden. Een aankoopverzekering is tegenwoordig bijna standaard inbegrepen. 

Bij een Goldcard wordt er vaak ook een doorlopende reisverzekering bij de creditcard inbegrepen. En in het geval van een duurdere American Express kaart, kan je zelfs toegang krijgen tot loungen op luchthavens.

Ga je een creditcard kiezen, dan is het aan te raden om goed te kijken naar de aanvullende diensten die worden aangeboden. En dan vooral om te kijken of deze voor jou van waarde zijn. Een doorlopende reisverzekering kan bijvoorbeeld waardevol zijn indien je veel reist. Kom je bijna nooit in het buitenland, dan zal dit niet zoveel waarde hebben.

Een aankoopverzekering daarentegen zal voor iedereen waardevol zijn. Het is dan echter wel verstandig om zoveel mogelijk per jaar te betalen. Op die manier profiteer je optimaal van deze verzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *