Welke banken geven nog rente?

Welke banken geven nog rente

Een fatsoenlijke rente ontvangen is er tegenwoordig niet meer bij. Welke banken geven nog rente op een betaalrekening of spaarrekening? Wij hebben dit nader bekeken en de resultaten lees je terug op deze pagina.

Rente ontvangen op een betaalrekening

Als we eerst de betaalrekening bekijken, dan zijn we snel klaar. Alleen Bunq vergoedt nog een rente van 0,27%. Dit is echter wel gelimiteerd tot een saldo van 10,000€. In totaal kan je dus een bedrag van 27€ op jaarbasis aan rente ontvangen.

Nog niet zolang geleden adverteerder de SNS bank met de rente die zij vergoeden over het saldo op een betaalrekening. Dit lijkt echter ook verleden tijd. Op een SNS compleet rekening ontvang je exact 0,01% rente over een saldo tot 5,000€. Dat houdt in dat je maar liefst 50 eurocent aan rente kan ontvangen op een betaalrekening. SNS is dus een bank die nog rente geeft, maar dit is gewoonweg te verwaarlozen.

BankRenteAanvullende voorwaarden
ABN AMRO0,00%
SNS Basis0,00%
SNS compleet0,01%Tot max 5,000€
ING0,00%
Rabobank0,00%
ASN0,01%
Bunq0,27%Tot max 10,000€

Een bankrekening openen om rente te ontvangen heeft dus eigenlijk niet zoveel zin. In het geval je een gratis bankrekening opent, voorkom je in ieder geval dat je ook nog eens maandelijks dient te betalen.

Hoe zit het met spaarrekeningen?

Dan zou je denken dat de rente die je kan ontvangen over een saldo op een spaarrekening wel behoorlijk hoger zal liggen. Tenslotte berekenen banken voor leningen zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet toch al snel een rentepercentage van 6%. Dus dan is de vraag, welke banken geven er nog rente over een saldo op een gewone spaarrekening?

Ook hier zijn de resultaten best wel schokkend te noemen. Er is geen enkele bank die een hoger rentepercentage vergoedt dan het tarief van de vermogensbelasting. Per saldo zal het vermogen dus elk jaar afnemen.

Het volledige overzicht is als volgt:

SpaarrekeningenRenteAanvullende voorwaarden
Leaseplan Bank - Flexibel sparen0,15%
ABN AMRO - Vermogens spaarrekening0,00%
ABN AMRO - Direct sparen0,00%
ABN AMRO - KinderToekomst spaarrekening0,15%
SNS Internetsparen0,01%Tot een saldo van 25,000€
ING Oranje spaarrekening0,01%Tot een saldo van 100,000€
KNAB Sparen0,04%Tot een saldo van 25,000€
Rabo internetsparen0,01%Tot een saldo van 100,000€
ASN Ideaalsparen0,01%
ASN Jeugdsparen0,55%
Regiobank0,01%Tot een saldo van 25,000€
Openbank0,20% 

Negatieve rente

Inmiddels hebben meerdere banken negatieve rente ingevoerd voor grote vermogens. Gelukkig is het tot op heden wel zo dat de negatieve rente pas van kracht wordt bij een saldo van meer dan 1 miljoen euro.

Het zou echter goed kunnen dat in de toekomst de grens voor de negatieve rente verder omlaag gaat. Dit is iets om goed in de gaten te houden.

Sparen bij buitenlandse banken

Eigenlijk is het antwoord op de vraag welke banken geven nog rente; buitenlandse banken.

Via Raisin en Bigbank kan je namelijk nog wel rente ontvangen. Omdat het depositogarantiestelsel een Europees initiatief is, wordt het geld dat je onderbrengt via deze banken ook gedekt door het depositogarantiestelsel. Alle banken in het bezit van een lokale en een Europese bankvergunning vallen automatisch onder dit stelsel.

Het enige nadeel is dat indien het mis gaat en een bank gaat failliet, dat je jezelf dan dient te wenden tot buitenlandse autoriteiten. 

Welke banken geven nog rente buitenland

Daarnaast is het aan te bevelen om een saldo altijd te beperken tot 100,000€. Dit is het maximale bedrag wat wordt vergoed bij een faillissement. Dit geldt overigens ook voor Nederlandse banken.

Nieuwe spaarrekeningen, bij banken buiten Nederland worden door de hogere rente steeds populairder. Dit wordt ook ingegeven doordat het via het internet erg eenvoudig is om op deze manier een spaarrekening te openen.

Een spaarrekening openen bij Bigbank

De Bigbank vergoed een rente van 0,85% bij een deposito van 1 jaar. Voor een deposito van 10 jaar loopt dit op tot 1,5%. Nog steeds niet erg veel, maar toch beter dan niks. Dit is de hoogste spaarrente die we hebben kunnen vinden. op deze manier levert sparen tenminste nog iets op.

Let bij het afsluiten van een termijndeposito wel altijd op  de beperkende voorwaarden. In tegenstelling tot een vrij opneembare spaarrekening kan je niet zomaar geld tussentijds opnemen. Vaak is het dan zo dat je de opgebouwde spaarrente verliest.

Sparen via Raisin

Via Raisin kan je een rente ontvangen van 1% voor een deposito van 1 jaar. De hoogste rente die je kan ontvangen via Raisin bedraagt ongeveer 1,4%. Er is ook een deposito beschikbaar met een looptijd van 9 maanden, waarbij je 0,7% rente ontvangt.

Naast de hogere rente biedt Raisin ook een welkomstbonus aan van 50€. Indien je geld onderbrengt via Raisin, dan spaar je niet direct bij hen. Zij zijn als het ware een intermediair en bieden spaarrekeningen van verschillende banken aan.

Is geld lenen ook zo goedkoop?

Gezien de rente op een spaarrekening die je ontvangt, zou je verwachten dat geld lenen inmiddels ook spotgoedkoop zal zijn.

Dit is voor een hypotheek zeker het geval. Voor andere type consumptieve kredieten is dit echter niet het geval. 

Lenen niet goedkoop

Voor doorlopende kredieten en persoonlijke leningen zit je toch al snel aan een rente van zo rond de 6%.

Is beleggen een goede optie?

Een hoge spaarrente ontvangen is inmiddels onmogelijk. Dit is al geruime tijd het geval en zal in onze opinie ook zeker niet veranderen op korte termijn. Een hoge rente is in de nabije toekomst niet te verwachten.

Je dient dus eigenlijk de keuze te maken tussen het accepteren van de lage rente, of zeg maar gerust geen rente, of het lopen van risico door te gaan beleggen.

Via het beleggen in financiële producten kan je dan wel een hoger rendement realiseren, maar dit is nooit zonder risico. Risico en beleggen horen nu eenmaal bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie