Wat te doen met spaargeld op dit moment? Laat je dit gewoon op spaarrekening staan, waarbij je accepteert dat je geen rente ontvangt, of ga je op zoek naar alternatieven?
Alternatieven voor een spaarrekening
Alternatieven voor sparen zijn er meer dan voldoende. Er komen zelfs steeds meer nieuwe alternatieven bij. Wel is het van belang om jezelf goed te realiseren dat er vaak hoge risico`s zijn verbonden aan alternatieven voor sparen.
Bij sparen via een spaarrekening geldt wel als groot voordeel dat het geld veilig is.
De risico`s kunnen echter wel sterk verschillen tussen de verschillende alternatieven. Op deze pagina gaan we een aantal alternatieven nader bekijken, om te informatie te verschaffen met betrekking tot de vraag; wat te doen met spaargeld.
Beleggen op de beurs
Het eerste wat mensen te binnen schiet als je hen vraag wat te doen met spaargeld, is vaak beleggen op de beurs. En dan met name beleggen in aandelen.
Tijdens de corona crisis is de beurs onverwacht hard gestegen. Eigenlijk zijn er weinig verklaringen voor deze stijging. In eerste instantie gingen de koersen naar beneden, maar deze herstelde zich in een rap tempo. Beursexperts worden zelfs een beetje huiverig door deze stijging.
Beleggen op de beurs is op verschillende manieren mogelijk. Je kan zelf actief gaan beleggen, of je kan kiezen voor een vorm van beheerd beleggen. Bij beheerd beleggen heb je zelf weinig omkijken naar het beleggen zelf. Je vertrouwt dan min of meer op de experts die voor jou de beleggingsstrategie uitvoeren.
Beleggen doe je voor de lange termijn
Het beleggen op de beurs is iets voor de langere termijn. Hierbij dien je dan ook niet te schrikken, indien de koersen op een bepaald moment gaan dalen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Het gaat erom dat je over langere tijd een goed rendement behaald.
Dit is wel een gegeven dat je in jouw achterhoofd dient te houden. Bij het beleggen op de beurs wordt er altijd gewaarschuwd dat je dit alleen dient te doen met geld dat je kunt missen.
Heb je het geld dat je gaat investeren in aandelen op een niet al te lange termijn nodig, dan loop je het risico dat op het moment dat je het geld nodig hebt, de koersen ongunstig zijn en dat je eventueel met een verlies dient te verkopen.
Het doel van beleggen dient eigenlijk een doel te zijn wat nog ver in de toekomst ligt. Bijvoorbeeld voor het opbouwen van een vermogen voor het pensioen of een gift aan een klein kind.
Naast het beleggen in aandelen zijn er op de beurs ook steeds meer producten beschikbaar waarin je kunt beleggen. Een bekend en ook populair product zijn etf`s. Dit staat voor een exchange traded fund. Dit is een beleggingsfonds wat opgebouwd is volgens een bepaalde index.
Peer 2 peer lending
Peer 2 peer lending is sterk in opkomst. Op deze manier kan je geld investeren in leningen. Er zijn inmiddels behoorlijk wat platformen waar leningen worden aangeboden waarin je kan participeren.
Het principe werkt als volgt. Een kredietverstrekker verstrekt een lening aan een particulier of bedrijf. Vervolgens wordt er via een platform de mogelijkheid aangeboden om hierin te investeren. Op die manier krijgt de kredietverstrekker het geld voor de lening bij elkaar.
Je kunt op deze manier aantrekkelijke rendementen behalen. Bij het Nederlandse Lender en Spender ligt dit zo rond de 4% per jaar.
Bij internationale platformen ligt dit zelfs aanzienlijk hoger. Dan dien je te denken aan rendementen tussen de 10% en 18%. Zoals het altijd is met beleggen en investeren zijn dit ook risicovollere investeringen.
Sparen in het buitenland
Bij buitenlandse banken ligt de rente in sommige gevallen net iets hoger dan in Nederland. Daarbij dienen we wel te vermelden dat de rente nog steeds erg laag is. Niettemin kan je via Raisin eenvoudig spaarrekeningen in het buitenland openen. Raisin is een platform dat het voor Nederlanders mogelijk maakt om spaarrekeningen in het buitenland te openen.
Op deze manier kan je vervolgens een spaarrekening bij bijvoorbeeld de Bigbank of bij de Nordax bank openen. Deze banken vergoeden op dit moment een hogere rente dan Nederlandse banken.
Beleggen in cryptocurrency
Degene die een jaar geleden in cryptocurrencies zijn gestapt hebben waarschijnlijk veel geld verdiend. De koersen zijn sind de uitbraak van covid 19 omhoog geschoten.
Het blijft echter een erg risicovolle manier van investeren. Koersen kunnen van de ene op de andere dag vele tientallen procenten fluctueren. Dit kan zowel in opwaartse als neerwaartse zin.
In onze opinie is het beleggen in cryptocurrencies dan ook iets, dat voordat je hieraan begint, je jezelf hier goed in dient te verdiepen. Je dient er niet alleen van op de hoogte te zijn wat de risico`s zijn, maar ook hoe je hier een goede strategie kan opzetten. Zomaar iets doen, houdt in dat je grote verliezen kunt leiden.
Beleggen in onroerend goed
Het zal niemand ontgaan zijn dat de huizenprijzen de afgelopen tijd enorm zijn gestegen. Zoveel zelfs, dat sommige experts een prijscorrectie verwachten. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, dat is iets wat alleen de toekomst ons zal leren.
Op de korte termijn zien wij dit echter niet zo snel gebeuren. Maar dat is onze mening.
Naast de hoge huizenprijzen zijn de huren ook erg hoog. Door een huis te kopen en dit huis vervolgens te verhuren, kan je nog steeds een goed rendement behalen.
Met eventueel daarbovenop nog een stijging van de prijs van huis. Wel heeft de overheid dit minder aantrekkelijk gemaakt. De overdrachtsbelasting voor een tweede huis is omhoog gegaan van 2% naar 8%. Deze bijkomende kosten hebben een negatieve invloed op het te verwachten rendement.
Daarnaast dien je een gedeelte van een huis ook te betalen met eigen geld, waardoor je een pand niet volledig meer met een hypotheek kunt financieren. Zeker indien je een grote onroerend goed portfolio wilt opbouwen, kan dit een rol spelen.
Daarnaast dien je uit te kijken met hetgeen je huurt. Je hoort regelmatig horror verhalen dat huurders bijvoorbeeld een hennepplantage hebben opgezet. Toevallig is dit bij mij in de buurt onlangs het geval geweest. De huurders zijn met de noorderzon vertrokken en de eigenaar bleef zitten met een enorme kostenpost.
De hypotheek aflossen
Je kan spaargeld ook gebruiken om eventueel een hypotheek af te lossen. Door extra af te lossen ga je maandelijks minder betalen aan hypotheekrente.
Gezien de lage rente is niet iedereen ervan overtuigd, dat dit een goede besteding is van het spaargeld. In onze opinie kan het verstandig zijn indien je anders het geld gewoon op een spaarrekening laat staan, waarbij je geen rente ontvangt.
Heb je echter een alternatieve investeringsmogelijkheid waarbij het rendement hoger ligt dan de hypotheekrente die je dient te betalen, dan is het in onze opinie niet zo zinvol om dit te doen.
Omdat beleggen en investeren altijd een risico met zich meebrengt, hangt het er grotendeels vanaf waar je jezelf het prettigst bij voelt. Dit is voor een ieder weer anders.
Voordat je spaargeld gaat investeren
Het voordeel van geld op een spaarrekening is dat je er bijna direct over kunt beschikken. Mocht je het voor wat voor een reden dan ook nodig hebben, dan is dat geen probleem. Bovendien is het veilig en hoef je niet bang te zijn voor bijvoorbeeld koersdalingen.
Spaargeld investeren in bijvoorbeeld de beurs of onroerend goed maakt dit spaargeld minder liquide.
Indien je het nodig zou hebben, kan je er in dat geval niet altijd direct over beschikken. En in het geval je het op de beurs hebt belegd, dan kan het tijdstip waarop je het nodig hebt onvoordelig zijn, waardoor je beleggingen misschien wel met verlies dient te verkopen.
In onze opinie is het dan ook altijd verstandig om in ieder geval een gedeelte van het spaargeld in liquide vorm aan te houden.
Dat wil zeggen op een spaarrekening. Ook al ontvang je dan geen rente en wordt het geld door de inflatie zelfs minder waard, de zekerheid dat je geld achter de hand hebt indien nodig is ook veel waard.
De keuze tussen sparen of beleggen dient ook een keuze te zijn waar je jezelf goed bij voelt. Indien je direct wakker ligt wanneer de waarde van een belegging daalt, dan dien je hier goed over na te denken, of dit dan wel de juiste keuze is.