Wat kost een bankrekening?

Wat kost een bankrekening

Wat bijna het eerste in je gedachten naar boven komt, indien je het hebt over geldzaken, dan zijn dat banken en bankrekeningen. Om geldzaken te beheren heb je een bankrekening nodig. Daar ontkom je gewoonweg niet aan. Maar wat kost een bankrekening nu eigenlijk

Helaas is het nog steeds zo dat banken enorm veel winst maken. En dit komt voor een groot gedeelte uit de portemonnee van de burger.

Waarom worden er kosten berekend voor een bankrekening

Persoonlijk vind ik het raar dat je dient te betalen om een bankrekening aan te houden. Het geld wat jij op de bankrekening hebt staan is het namelijk hetgeen een bank nodig heeft om hun onderneming te runnen. Je kan het vergelijken met dat je dient te betalen om bij een winkel naar binnen te gaan.

Simpel gesteld is hetgeen een bank doet geld uitlenen tegen een hogere rente dan dat zij zelf dienen te betalen. Dus eigenlijk dien jij ervoor te betalen zodat de bank geld kan verdienen met het geld op jouw bankrekening. En gezien de toch forse winsten die een bank maakt, kan je niet stellen dat het absoluut noodzakelijk is om kosten in rekening te brengen voor het aanhouden van een bankrekening.

De vraag wat kost een bankrekening is ook niet zo heel eenvoudig te beantwoorden. Dit omdat door verschillende kostenstructuren vergelijken best wel lastig kan zijn.

De opkomst van gratis bankrekeningen

Met de komst van de N26 bank is er echter een nieuwe trend in gang gezet. Bij deze bank kan je gewoon wel een bankrekening openen die geheel gratis. Dan is de vraag wat kost een bankrekening beantwoorden ook eenvoudig. Helemaal niks!

Bovendien is het overboeken van geld of doen van geldopnames in het buitenland veel goedkoper. Zij passen namelijk geen wisselkoersopslag toe zoals dat te doen gebruikelijk is. 

Binnen 5 minuten een geheel gratis bankrekening openen

Het openen van een bankrekening bij de N26 bank is erg eenvoudig. Je dient hiervoor een gratis app te downloaden en vervolgens dien je jezelf te registreren. Hiervoor dien je alleen een kopie van een identiteitsbewijs te overleggen. Dit omdat het hier om een Duitse bank gaat, dus dienen zij zich te houden aan de wet- en regelgeving zoals die in Duitsland en in de Europese Unie bestaat.

Vervolgens ontvang je via de post jouw bankkaart en kan je direct gebruik maken van jouw nieuwe bankrekening.

Geen wisselkoersopslag

Het betalen van vreemde valuta tegen de officiële middenkoers wordt mogelijk gemaakt doordat Transferwise is geïntegreerd in de App van N26.

Ook bij de Revolut bank kan je betalen en ontvangen in vreemde valuta zonder er sprake is van een wisselkoers opslag. 

Persoonlijk vraag ik mij af waarom het bij deze nieuwe banken wel mogelijk is om een gratis bankrekening te openen en bovendien dat er geen noodzaak is tot het hanteren van een wisselkoersopslag. 

Een reden kan zijn dat deze banken zonder kantorennetwerk werken hetgeen uiteraard een forse besparing in de kosten is. Toch kan ik mijzelf niet aan de opinie onttrekken dat deze nieuwe banken veel efficiënter werken en daardoor niet de noodzaak hebben om kosten door te berekenen aan de klanten.

De nadelen van een online bank

Een nadeel is dat je geen contant geld kunt storten omdat zij geen kantoren hebben. Daarnaast is roodstand doorgaans ook niet mogelijk en worden er ook geen leningen aangeboden zoals bijvoorbeeld een minilening. Toch wegen de voordelen veel zwaardere dan de nadelen

Leg jij je bijvoorbeeld toe op online geld verdienen via een Amazon webshop, dan heb je via een bank zoals de N26 bank of Revolut de mogelijkheid om jou uit te laten betalen zonder dat je veel kost dien te betalen of dat je veel verliest op de wisselkoers.

Wat gaat de toekomst brengen?

In de toekomst verwacht ik dat deze nieuwe trend zich door zal zetten. Er zullen zeker nog nieuwe startups bijkomen die het traditionele bankieren verder onder druk gaan zetten. Dat kan bijna niet anders gezien de huidige winsten die deze banken maken en blijven maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *