Wat is een valutamarkt?

Wat is een valutamarkt

De valutamarkt is een internationale markt, waarop valuta worden verhandeld. Er is echter geen sprake van een fysieke beurs waarop dit wordt gedaan. 

Je zult dan ook, in tegenstelling tot bij een aandelenbeurs zoals we Wall Street kennen, geen beurzen tegenkomen. De handel vindt in zijn geheel online plaats. Bij de valutamarkt betekenis dien je dus geen voorstelling te maken van een fysieke beurs. 

Valutamarkt vragers en aanbieders

Bij handel is er altijd sprake van aanbieders en vragers, ofwel kopers en verkopers. Bij de valutamarkt bestaan deze kopers en verkopers uit verschillende partijen.

Speculanten

Speculanten speculeren op koersbewegingen, om hier geld mee te verdienen. Doordat je zowel een long als short positie kunt openen, kan je met elke koersbeweging geld verdienen. Doordat er ook wordt gehandeld met hoge hefbomen, kan een kleine koersbeweging al tot grote winsten of verliezen leiden.

Ik heb het hier specifiek over speculeren. Ook beleggers kunnen actief zijn op de valutamarkt, maar dat hoeft niet specifiek te zijn, om geld te verdienen met koersbewegingen. Zij kunnen namelijk ook handelen om koersrisico`s af te dekken, in het geval zij in het bezit zijn van een beleggingsportefeuille in vreemde valuta.

Bedrijven

Voor bedrijven geldt dat zij koersrisico`s willen afdekken. Bijvoorbeeld het saldo op een vreemde valutarekening.

Daarnaast behalen multinationals hun omzet in verschillende valuta, maar rapporteren uiteindelijk in de valuta van het moederbedrijf. Dit is vaak de euro of de dollar. Om risico`s van grote koersschommelingen af te dekken, van de valuta waarin zij actief zijn, zullen zij deze posities hedgen.

Ook wanneer je op termijn geld moet overmaken naar het buitenland in een vreemde valuta, dan kan door hedging het valutarisico alvast uitsluiten.

valutamarkten betekenis

Overheden

Overheden zullen door het kopen of verkopen van hun valuta, de koers van de valuta willen beïnvloeden. Dit wordt gedaan door het verschil tussen vraag en aanbod te beïnvloeden.

Wanneer een koers van een munt te hoog wordt, dan kan door het aanbod te verhogen, de koers enigszins worden gedrukt. Wordt een munt te zwak, dan kan de valuta worden opgekocht, om zo het geheel van vraag en aanbod te reguleren. 

Vraag en aanbod spelen in een open markt een grote rol, bij het totstandkomen van een prijs. Dat is bij de handel in valuta ook het geval. 

Dit wordt ook wel een monetair instrument genoemd. Het verhogen of verlagen van de rente, is een ander belangrijk instrument van centrale banken.

Geld verdienen met vreemde valuta

Forex handel kan veel geld opleveren. Het is echter wel een vrij specifieke manier van investeren. Je dient dit dan ook goed doordacht te doen. Persoonlijk zou ik hier niet aan beginnen, voordat je goed op de hoogte bent van de ins- en outs. 

De handel vindt voornamelijk plaats op basis van signalen. Je dient in staat te zijn deze signalen tijdig te herkennen en goed te interpreteren. Het is namelijk niet altijd zo, dat op het moment dat een koers begint te stijgen, dat je dan zou moeten gaan kopen.

Mijn eigen ervaringen

Zelf handel ik al vele jaren in vreemde valuta. Voornamelijk in het valutapaar EUR/USD. Maar ook met het Britse Pond heb ik transacties uitgevoerd. Toch blijven de Amerikaanse dollars mijn favoriet. In principe zou je in alle buitenlandse valuta kunnen handelen, maar persoonlijk beperk ik me tot de meer gangbare valuta. 

Ik moet wel zeggen, dat de koersen de laatste tijd minder voorspelbaar zijn geworden. Voor de daghandel op basis van signalen, heeft dit niet direct veel invloed. Wanneer je echter wil handelen op de lange termijn, dan wordt dit wel lastiger. 

Zo zou je op dit moment mogen verwachten, dat door de economische problemen in Groot Brittannië, de koers van het Britse Pond ten opzichte van de koers van de euro, verder weg zal zakken. Of dit ook echt gaat gebeuren, is echter maar de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59