Wat is dividend nu eigenlijk? Simpelweg gezegd is dit een winstuitkering. Wanneer een onderneming winst heeft gemaakt, dan kunnen zij besluiten om een deel van de winst uit te keren aan aandeelhouders, in de vorm van dividend. Dit kan in de vorm van geld of in aandelen.
Er dient altijd sprake te zijn van aandeelhouders. Een uitkering van de winst van een eenmanszaak, of vof, wordt geen dividend genoemd.
Aandelen en dividend
Een dividenduitkering is verbonden aan het bezitten van aandelen. Je dient aandelen in je bezit te hebben, om in aanmerking te komen voor een dividenduitkering. Des te meer aandelen je bezit, des te groter het gedeelte is, dat je van de winstuitkering zult ontvangen.
Uitgeven van nieuwe aandelen
Bedrijven geven regelmatig nieuwe aandelen uit om op die manier extra kapitaal te verkrijgen. Het nadeel voor de bestaande aandeelhouders is dat zij door het uitgeven van extra aandelen, de winst met meer aandeelhouders dienen te delen. Dit wordt ook wel verwatering genoemd. Het dividend per aandeel zal door de toename van het aantal aandelen afnemen.
Rente versus dividend
Het uitkeren van dividend hangt af van de winst die wordt behaald. Hierdoor staat er nooit van tevoren vast hoeveel je aan dividend ontvangt. Als je kijkt naar wat is dividend, dan speelt deze onzekere factor een grote rol.
Dit is direct het verschil met rente. Bij een lening waarbij je rente ontvangt, weet je van tevoren precies hoeveel rente je gaat ontvangen.
Bij sparen, waarbij je een vaste rente ontvangt is er sprake van geld investeren zonder risico. Wel zal het rendement hierdoor lager uitvallen.
Ook wordt er bij een lening vastgelegd wanneer je het geld van de lening weer krijgt teruggestort. Dit is namelijk de looptijd van de lening.
Verwachte rendementen
Bij crowdfunding of crowdlending is het van belang om erop te letten hoe het rendement wordt bepaald. Er wordt altijd een verwacht rendement vermeld.
Echter, gaat het om dividend, dan is het slechts een inschatting. In dat geval heb je geen garantie dat je dat rendement ook daadwerkelijk gaat ontvangen. Dit kan lager uitvallen, maar zou ook hoger kunnen uitvallen.
Ook dien je er dan goed op te letten, hoe je jouw geld weer terugkrijgt. Let erop goed op wat dividend is wat het rendement bepaalt, of dat het om een vaste rente gaat.
Wordt er een vergoeding betaald in de vorm van rente, dan weet je precies hoeveel je gaat ontvangen. Zolang de leningnemer aan zijn verplichtingen voldoet, zal je elke periode hetzelfde bedrag ontvangen en weet je precies op welke datum je het geld dat je hebt geïnvesteerd, weer terugkrijgt.
Herinvesteren van dividenden
Indien je dividend ontvangt bij een crowdfunding investering, dan heb je bijna altijd de mogelijkheid om dit direct weer te investeren. Door gebruik te maken van een autoinvest optie, worden uitgekeerde dividenden in nieuwe projecten herbelegd. Hetzelfde geldt uiteraard bij rente die je ontvangt.
Door ervoor te kiezen, om ontvangen dividenden, direct overnieuw te investeren, zal op lange termijn het rendement hoger uitvallen.
Dividend en beursgenoteerde bedrijven
Bij de vraag wat is dividend en dat met name bij beursgenoteerde bedrijven, dien je ook te letten op de boodschap die bij een dividenduitkering hoort.
Je zou in eerste instantie denken dat een verhoging van een dividenduitkering een goed signaal is.
Dit wordt echter niet altijd zo opgevat. Winst uitkeren kan er namelijk ook op duiden, dat een bedrijf weinig investeringsmogelijkheden ziet.
Hierbij dien je niet te vergeten dat de meeste beleggers beleggen voor het behalen van koersstijgingen en niet zo zeer voor het ontvangen van dividend.
Is een hoog dividend altijd een goed teken?
Het niet voorhanden hebben van investeringsmogelijkheden, zal de koers van een aandeel zeker niet positief beïnvloeden. Vanuit dat oogpunt kan een verhoging van het dividend dat wordt uitgekeerd, ook als een negatief signaal worden opgevat.
Hierbij wordt een payout ratio vergeleken met voorgaande jaren, maar ook met vergelijkbare bedrijven. De payout ratio staat voor het gedeelte van de winst dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.
Indien een bedrijf winst maakt, hoeft dit niet te betekenen dat zij besluiten dividend uit te keren. De winst kan gebruikt worden om de verdere groei van een onderneming te financieren. Wanneer je gaat beginnen met beleggen is dit iets om je verder in te verdiepen.
Belasting
Tegenwoordig heeft de hoogte van het dividend geen invloed op de te betalen belasting. Een uitzondering is, wanneer er sprake is van een aanmerkelijk belang. Bij het hebben van een aanmerkelijke belang vallen de dividenduitkeringen namelijk in box 2 en worden belast tegen een tarief van 26,9% (2021). Er is sprake van een aanmerkelijk belang, indien je meer dan 5% van de aandelen in het bedrijf bezit. Bij een groot beursgenoteerd bedrijf zal hier geen sprake van zijn.
Indien er geen sprake is van een aanmerkelijk belang, dan wordt er belasting geheven in box 3. Hierbij wordt er gerekend met een fictief rendement over het vermogen dat je bezit en niet met het daadwerkelijke behaalde rendement. Of je nu gaat sparen of beleggen, de vermogensbelasting die je dient te betalen blijft gelijk.
In het verleden, toen er nog geen sprake was een berekening op basis van een fictief rendement, waren koerswinsten onbelast en dividenduitkeringen wel belast. Vanuit dat oogpunt waren koerswinsten interessanter dan dividenduitkeringen.
Dividenduitkeringen in aandelen
Het komt ook voor dat er dividend wordt uitgekeerd in de vorm van extra aandelen en niet in de vorm van een uitkering in contanten. Op die manier wordt er toch een uitkering gedaan aan de aandeelhouders, maar behoudt de onderneming het geld in kas, om bedrijfsactiviteiten of investeringen, mee te financieren.
Dit is echter alleen interessant wanneer een bedrijf zelf nog aandelen in zijn bezit heeft.
Worden er extra aandelen uitgegeven, dan is het als het ware een cadeautje uit eigen zak. Beleggers zijn uiteraard niet dom en zullen hier goed op letten.
Hoeveel dividend wordt er uitgekeerd?
Hoeveel dividend er wordt uitgekeerd verschilt enorm. Er zijn zogenoemde hoog dividend aandelen, waarbij er jaarlijks een groot gedeelte van de winst wordt uitgekeerd. Of soms zelfs de gehele winst.
Vooral bij onroerend goed fondsen vind je dergelijke hoog dividend aandelen. Op die manier wordt er als het ware de huuropbrengsten uitgekeerd in de vorm van dividend.
Koers van het aandeel en de dividenduitkering
Op de dag dat het dividend wordt uitgekeerd zie je doorgaans de koers van een aandeel zakken, met het bedrag van winstuitkering. Dit komt omdat de winstuitkering van tevoren wordt aangekondigd en hierdoor is opgenomen in de koers van het aandeel. Dit is hetzelfde of er nu geld of aandelen worden uitgekeerd.
De dag dat het dividend wordt uitgekeerd, wordt de ex dividend datum genoemd. Schrik dus niet als je de koers van een aandeel dat je in jouw bezit hebt op de ex dividenddatum ziet dalen. Een ander verhaal wordt het wanneer de koers meer daalt dan het bedrag wat er aan dividend wordt uitgekeerd.