Wanneer starten met beleggen?

Wanneer starten met beleggen

Wanneer zou je nu moeten starten met beleggen? In onze opinie is dit zo jong mogelijk. Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Des te langer de termijn, des te zekerder het rendement zal zijn. Absolute zekerheid heb je daarentegen niet.

Historische AEX rendementen

Over de afgelopen dertig jaar heeft de AEX een gemiddeld rendement van 10,4% behaald. Echter, er zitten ook jaren tussen met een groot negatief rendement. Hierbij springt het jaar 2008 eruit, met een verlies van maar liefst 52%. Maar ook in de jaren 2002 (door 9/11) en 1990 toonde de AEX zware verliezen.

Het belang van een lange termijn focus

Stel je was in 2007 ingestapt en eind 2008 uitgestapt, dan wat je een groot gedeelte van jouw geld kwijtgeraakt. Was je daarentegen rustig blijven zitten, dan had je inmiddels je geld meer dan verdubbeld. Ruimschoots zelfs.

Dit geeft direct het belang aan van beleggen voor langere tijd. Je zal altijd te maken krijgen met korte termijn schommelingen, welke op lange termijn zullen worden gecompenseerd. Uiteraard is dit op basis van het verleden. Alhoewel het waarschijnlijk is dat dit in de toekomst ook zo zal zijn, bestaat er geen zekerheid.

Ook beleggen met kleine bedragen kan lonen

Als je jong bent heb je doorgaans nog niet zoveel te besteden. Hierdoor is de kans dat je direct met grote bedragen kunt gaan beleggen klein. 

Maar ook als je gaat starten met beleggen en je doet dat met een klein bedrag, dan kan dit toch aardig oplopen. Zo ben ik naast mijn andere beleggingen ongeveer 15 jaar geleden gestart met het maandelijks beleggen van 40€ per maand in een beleggingsfonds. 

Wanneer starten met beleggen klein bedrag

Dit is een bedrag dat je niet echt mist. Inmiddels is de waarde opgelopen tot rond de 17.000€. Dit geeft dan ook aan, dat de vraag wanneer starten met beleggen, in onze opinie dient te worden beantwoord met: Zo jong mogelijk.

Combinatie van sparen en beleggen

Daarentegen staat wel dat je nooit dient te beleggen met geld dat je echt niet kan missen. In dat geval is het risico, dat je op een gegeven moment gedwongen bent jouw beleggingen te verkopen, gewoonweg te groot. 

Stel dat je in 2008 was gedwongen om jouw opgebouwde beleggingen te verkopen, dan was je bijna zeker met een enorm verlies blijven zitten.

Vanuit dat oogpunt is een combinatie tussen beleggen en sparen een verstandige keuze. Op die manier bouw je een spaarpot op, waar je altijd op terug kan vallen. De beleggingen laat je dan gewoon groeien voor de lange termijn.

Openen van een beleggingsrekening

Bij het openen van een beleggingsrekening is het van belang goed de kosten te beoordelen. Hoge transactie en beheerskosten zullen ten koste gaan van het rendement. Op dit moment zijn online brokers zoals eToro en Bux Zero erg goedkoop. In veel gevallen is er zelfs sprake van dat er helemaal geen transactiekosten in rekening worden gebracht.

Beleggen in producten met een hoog risico

Eventueel zou je dan ook nog een gedeelte van het bedrag dat je maandelijks wilt investeren in meer risicovolle producten kunnen beleggen. Op  die manier is het mogelijk om een nog hoger rendement te behalen. Hierbij kan je denken aan producten zoals crowdfunding of cryptocurrencies. Crowdfunding is een soort van P2P investeren waarbij er geen bank aan te pas komt. 

Beleggen in producten met hoog risico

Het uitsluiten vant een bank kan een hoger rendement opleveren maar kan ook zorgen voor een groter risico. 

Ga goed voorbereid aan de slag

Daarbij dienen we wel direct te vermelden dat beleggen in cryptocurrencies echt een wereld op zich is. Hiervoor is de nodige kennis op het gebied van technische analyse eigenlijk onmisbaar. Indien je deze kennis niet bezit, dan wordt eigenlijk meer een soort van gokken. 

Zoals algemeen bekend, gokken loopt bijna nooit goed af. De benodigde kennis op het gebied van cryptocurrencies kan je prima opdoen via een online training. De crypto masterclass is hiervoor bijvoorbeeld uitstekend geschikt.

Als beginnende belegger komt er ook veel op je af. Je kan het allemaal een stuk eenvoudiger maken door te beleggen in een indexfonds. Op die manier heb je eigenlijk weinig omkijken naar jouw beleggingen. 

Indien je beleggen echt leuk vindt, dan kan je ook aan de slag gaan met het samenstellen van een eigen portefeuille. Ook hier geldt in onze opinie dat het dan verstandig is om te zorgen dat je de benodigde basiskennis bezit. Wanneer starten met beleggen staat hier los van. Je dient altijd te weten wat je doet. Hoe jong of oud je ook bent. Van simpele thema`s zoals hoe je nu eigenlijk aandelen koopt, tot meer complexe thema`s zoals technische en fundamentele analyse. Het is allemaal van groot belang.

Zelf beleggen of laten beleggen

Je kan er ook voor kiezen om te laten beleggen. Experts zullen dan voor jou de juiste portefeuille samenstellen. Echter, financiële markten zijn onvoorspelbaar en ook experts weten niet met zekerheid, wanneer het een goed moment is om een bepaald aandeel te kopen. 

Er zijn tal van voorbeelden dat experts een beleggingsportefeuille hebben samengesteld die vervolgens is vergeleken met een beleggingsportefeuille die bijvoorbeeld is samengesteld door apen. De uitkomst hiervan is dat de experts lang niet altijd een betere presterende aandelenportefeuille hadden samengesteld. Het is meer dan eens voorgekomen dat apen een betere portefeuille haaden samengesteld.

Kiezen voor het juiste instapmoment

Het starten met beleggen te laten afhangen van het beste moment om in te stappen, is onmogelijk. Wat nu echt het beste moment is om in te stappen weet je pas achteraf. Persoonlijk ben ik van mening dat aandelen op dit moment erg hoog zijn gewaardeerd.

Een correctie op de aandelenkoersen zou mij dan persoonlijk ook niet verbazen. 

Instapmoment om te gaan beleggen

Over een aantal jaar kan echter blijken dat het nu toch het juiste moment was om in te stappen. Dit zijn de risico`s waarmee je om dient te kunnen gaan wanneer je gaat beleggen.

Periodiek beleggen

Persoonlijk ben ik een voorstander van periodiek beleggen. Het is nu eenmaal eenvoudiger om maandelijks een klein bedrag te beleggen, dan in een keer een groot bedrag. Daarnaast is het risico met een periodieke inleg ook lager. 

Stel dat je had besloten om in 2008 in één keer een groot bedrag te gaan beleggen. Dan had het bijna 7 jaar geduurd voordat je de verliezen weer had terugverdiend. 

Was je in 2008 begonnen met periodiek beleggen, dan had je veel sneller een positief resultaat bereikt.

Voordat je daadwerkelijk gaat beleggen

Ga je starten met beleggen? Zorg er dan altijd voor dat je de spreuk “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” goed laat doordringen. Dat is een waarheid als een koe. 

Laat je dan ook niet blind leiden tot het kopen van aandelen, omdat deze het in het verleden goed hebben gepresteerd. 

Daarnaast kan de waarde van uw beleggingen fluctueren. Schiet niet direct in de stress als het even tegenzit. Analyseer waarom dit zo is en neem indien nodig actie. Of misschien is gewoon de beleggingsportefeuille aanhouden, zoals deze is, de beste strategie.

Wat nu het beste moment om te beginnen met beleggen is, weet je alleen achteraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *