Waar kun je in beleggen?

Waar kun je in beleggen

Het antwoord op de vraag, waar kun je in beleggen, is; In heel veel. Het aantal financiële producten waarin je kunt beleggen, is de afgelopen jaren fors toegenomen. De laatste trends op dit gebied zijn crypto en crowdfunding. Dit zijn direct wel producten die een relatief hoog risico met zich meebrengen. 

Daartegenover staat dat je er ook veel geld mee kunt verdienen. De waarde van je beleggingen kunnen altijd fluctueren. Dit is iets wat je nooit dient te vergeten. Financiële markten zijn nu eenmaal lastig te voorspellen.

Wil je starten met beleggen? Waar kun je dan in beleggen?

Traditionele beleggingsproducten

De meeste mensen beleggen nog steeds in de traditionele beleggingsproducten, zoals aandelen en obligaties. Beleggen in obligaties betekent beleggen met weinig risico. Wel is het rendement ook relatief laag bij het beleggen in obligaties.

Vaak wordt dit gedaan door het beleggen in beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een mandje van verschillende aandelen, obligaties of een mix van deze twee. Het grote voordeel van een beleggingsfonds is dat je hierin kunt beleggen, zonder dat je over kennis op dit gebied dient te beschikken. 

Je kunt gewoon eens navragen bij de bank, wat de geschikt beleggingsfondsen zijn voor jouw situatie. In mijn opinie is dit uitermate geschikt voor de beginnende belegger.

Zelf aan de slag op de beurs

Indien je zelf actief aan de slag wilt op de beurs, dan komt hier meer bij kijken. Je zal jezelf dan dienen te verdiepen in de aandelen die je overweegt om te kopen. Zowel de technische als ook de fundamentele analyse is hierbij van belang.

Op dit gebied zou ik persoonlijk zelf niet afgaan op een tip van iemand anders. Op verschillende forums zie je veel tips en adviezen voorbij komen, maar dit zijn dat toch vaak de adviezen van hobby beleggers.

Waar kun je zelf in beleggen

Beleggen is een vak op zich, dus ik zou alleen afgaan op adviezen van experts.

Persoonlijk kan ik een ieder dan ook aanraden om eerst een cursus te volgen op dit gebied, alvorens je direct zelf gaat beleggen. Een belegging kan altijd minder waard worden en je wilt voorkomen dat dit het geval is bij de beleggingen die jij hebt gedaan. Hierbij kan je denken aan trainingen van de beleggers academy.

Jongeren en cryptocurrencies

Als je jongeren vraagt, waar kun je in beleggen, dan zijn er op dit moment heel veel die zullen zeggen: Cryptocurrencies. Op dit moment investeert 20% van de jongeren in cryptocurrencies. Is het doel bij beleggen in aandelen, het opbouwen van vermogen op lange termijn, bij cryptocurrencies kan je juist op korte termijn veel geld verdienen. 

Dit is iets wat de jongere generatie erg aanspreekt. Naast veel geld verdienen kan je ook veel geld verliezen. Dit is juist weer, waarom oudere en meer ervaren beleggers, iets terughoudender zijn met crypto.

Ook is het opvallend dat 60% van de mensen eigenlijk niet precies weet wat cryptocurrencies nu precies zijn. Het is dan ook niet uit te sluiten, dat er mensen zijn die investeren in cryptocurrencies, die eigenlijk niet over kennis hierover beschikken. In mijn opinie is dit wel essentieel. 

Daarom zou ik ook hier eerst een training, zoals de crypto masterclass gaan volgen, alvorens mijn geld op deze manier te gaan investeren. In deze training wordt je alle bijgebracht wat je nodig hebt, om wegwijs te worden in de crypto wereld.

Onroerend goed

Beleggen in onroerend goed is waarschijnlijk een van de veiligste manieren om te beleggen. Onroerend goed is historisch gezien redelijk waardevast. Er zijn wel perioden geweest dat de prijzen van onroerend goed hard zijn gedaald, maar op langere termijn hebben deze prijzen zich altijd weer hersteld. 

Dit is uiteraard geen garantie voor de toekomst. De huizenprijzen zijn ontzettend hoog, waardoor een correctie op deze prijzen ook wel eens groot zou kunnen zijn.

Beleggen in onroerend goed

Op dit moment lijkt dit echter niet aan de orde. Wel zijn de prijzen van beleggingspanden extreem hoog, waardoor het rendement onder druk kan komen te staan.

Mijn inziens ligt hier het grootste risico bij de overheid. Indien de overheid maatregelen gaat nemen, om de stijging van de huizenprijzen te beperken, dan zou er wel een correctie kunnen plaatsvinden. 

Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn, wanneer overwaarde van een huis als vermogen wordt aangerekend en daardoor zou worden belast.

Met weinig geld beleggen in onroerend goed

Om zelf direct in onroerend goed te beleggen, door het aankopen van een beleggingspand, dien je wel over een fors vermogen te beschikken. Daarnaast brengt het verhuren van onroerend goed ook de nodige rompslomp met zich mee. Een alternatief is het investeren in een onroerend goed fonds. 

Je kunt tegenwoordig echter ook via Crowdfunding direct investeren in onroerend goed. Dit kan via verschillende crowdfunding platformen en ook in verschillende soorten projecten. Zo kan je investeren in aankoop van onroerend goed, wat vervolgens wordt verhuurd. Maar ook kan je investeren in de bouw van bijvoorbeeld appartementen, die vervolgens worden doorverkocht.

Crowdfunding of p2p lening

Crowdfunding, ook wel p2p lending genoemd, biedt naast onroerend goed nog veel andere mogelijkheden om te beleggen. Zo kan je investeren in leningen die worden verstrekt aan particulieren of bedrijven. 

Deze vorm van beleggen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De verwachtingen zijn daarnaast, dat de omvang van deze p2p investeringen enorm zullen gaan stijgen in de komende jaren. De aantrekkelijke rendementen trekken steeds meer investeerders over de streep.

Reinvest24 investeren

Minimum investering
100€

Historisch rendement
14,8%

Reinvest24 biedt tal van onroerend goed projecten in verschillende landen. Met een investering vanaf 100€ kun je al profiteren van de hoge rendementen.

Meer over Reinvest24

Minimum investering
50€

Historisch rendement
9,44%

Mintos is een van de grootste crowdlending platformen. Inmiddels is er al bijna 8 miljard euro geïnvesteerd in leningen, met een historisch rendement van 9,44%.

Meer over Mintos

Minimum investering
100€

Historisch rendement
4%

Lender & Spender is een Nederlands P2P platform dat alleen leningen verstrekt aan mensen met een hoge kredietwaardigheid.

Meer over Lender & Spender

Goud

Goud wordt door de jaren heen gezien als de meest veilige investering. Doordat beleggers hun toevlucht zoeken in goud, wanneer het economisch minder gaat, zie je vaak dat de goudprijs stijgt, op het moment dat er een economische crisis wordt verwacht. Er bestaat altijd de kans dat een bedrijf failliet gaat. Bij goud loop je dit risico niet.

Bij beleggen is het belangrijk risicospreiding toe te passen. Vanuit dat oogpunt kan goud een goede investering zijn. Hoeveel van jouw vermogen in goud te beleggen, hangt mede af van jouw financiële doelen.

CFD

De term CFD staat voor Contract For Difference. Bij een CFD krijg je geen aandeel of ander financieel product niet daadwerkelijk in bezit. Alleen het koersverschil wat ontstaat wordt afgerekend. Hierbij kan je zowel long als short gaan. Met andere woorden, je kan speculeren op een koersstijging of koersdaling. 

Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een hefboom. Om aandelen te kopen dien je vaak een groot bedrag te investeren. Omdat je bij een CFD alleen speculeert op het koersverschil, is de initiële investering veel lager. Je kan daarom met bijvoorbeeld een bedrag van 1.000€ veel meer CFD`s aanschaffen dan aandelen.

Dit zorgt er dan wel weer voor dat de winsten of verliezen snel kunnen oplopen. Wanneer je net gaat beginnen met beleggen, dan zijn dit in mijn opinie geen geschikte producten. Er is zelfs sprake van dat de CFD verboden gaat worden, omdat met name veel particuliere beleggers hier veel geld mee verliezen. Zij zijn zich niet bewust van de risico`s die aan het beleggen in CFD`s zijn verbonden.

Opties en futures

Opties en futures vertonen veel gelijkenissen met CFD`s. Bij opties maak  je aan het eind van de looptijd winst of verlies. Je hebt daarna geen tijd meer om eventuele verliezen te compenseren. Heb je aandelen in jouw bezit en is de koers gedaald? Dan kan je deze gewoon in jouw bezit houden, tot het moment dat de koers zich herstelt. 

Wel dien je dan goed te analyseren, of het realistisch is dat de koers zich weer gaat herstellen.

Opties en futures

Zoniet, dan kan het alsnog verstandig zijn de aandelen te verkopen en jouw verlies te nemen.

Verschillende beleggingen in een portefeuille opnemen

Experts raden altijd een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille aan. Vanuit dat oogpunt kan je dan ook prima een bedrag in producten zoals crowdfunding of cryptocurrencies beleggen. Het is echter niet aan te raden om direct jouw gehele vermogen in dergelijke producten te investeren. Daarvoor zijn de risico`s gewoonweg te groot.

Bij het beantwoorden van de vraag waar kun je in beleggen, zou je ook voor jezelf dienen te bekijken hoeveel risico je wilt lopen. De bereidheid tot het nemen van risico verschilt per persoon.

Loop je het liefst zo min mogelijk risico, dan vallen veel beleggingsproducten, zoals crypto en CFD`s, direct af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *