Vreemde valutarekening

Vreemde valutarekening

Het voordeel van een vreemde valutarekening is, dat je op die manier niet telkens vreemde valuta hoeft om te wisselen naar euro`s. Elke keer als je valuta wisselt, dan gaat er klein gedeelte verloren. Door het verschil tussen de aankoopkoers en verkoopkoers bij een bank, verlies je geld. Geld overmaken naar het buitenland kan veel goedkoper.

Door het gebruik van een vreemde valuta rekening blijven bijvoorbeeld dollars gewoon dollars. Je zal deze niet langer omwisselen.

Een vreemde valutarekening kan je bij praktisch elke grote bank openen. Echter, daar zijn nog steeds nadelen aan verbonden. Het uitvoeren van een betaling van een dergelijke rekening is namelijk nog steeds duur. Daarnaast zullen er maandelijks kosten in rekening worden gebracht voor het aanhouden van deze specifieke bankrekening.

Vreemde valuta rekening bij een money transfer service

Er is de laatste tijd echter het een en ander veranderd op dit gebied. Money transfer services zoals Wise,Wirex en currencyfair bieden ook de mogelijkheid tot het openen van een vreemde valutarekening. 

Hierbij worden er geen maandelijkse kosten in rekening gebracht. Daarnaast kost het uitvoeren van een transacties, zowel bij het betalen als ontvangen van geld. slechts een fractie van hetgeen banken zoals de ABN AMRO en ING in rekening brengen.

> Geen maandelijkse kosten
> Betalen tegen de middenkoers
> Tot wel 7 keer goedkoper

> Gunstige wisselkoersen
> Vreemde valutarekening zonder kosten
> P2P valutamarkt

Let op het depositogarantiestelsel

Er zit echter wel een nadeel verbonden aan het aanhouden van een rekening, in een andere valuta dan de euro, bij deze geld transfer services. Er is geen sprake van dekking door het depositogarantiestelsel. Vanuit dat oogpunt dien je uit te kijken met aanhouden van te grote saldo`s op deze rekeningen.

Kosten van een vreemde valutarekening

De kosten van een rekening, in een andere munteenheid dan de euro, zijn hoger dan bij een normale betaalrekening. Dit zijn op dit moment de kosten die Nederlandse banken op dit moment maandelijks in rekening brengen:

Daarnaast worden dezelfde kosten in rekening gebracht bij een buitenlandse niet SEPA betaling, zoals dit bij een normale eurorekening betaling het geval is.

Wel is het zo, dat banken meer mogelijkheden bieden wat betreft het aanbod van valuta`s. Zo kan je een rekening aanhouden in Chinese Yuan, wat bij Wise of Wirex niet het geval is. Bij de money transfer services ben je beperkt tot de meer gangbare valuta zoals US Dollar, Canadese Dollar, Britse Pond en dergelijke.

De grote banken bieden vaak wel 32 verschillende valuta`s aan, waarin je een  betaalrekening kunt openen. Via internetbankieren heb je dan direct toegang tot al deze valuta`s. Dit aanbod bij een geldtransfer service is veel beperkter. 

Zakelijke rekening

Een vreemde valutarekening wordt voornamelijk door bedrijven aangehouden. Er zijn maar weinig particulieren die een dergelijke bankrekening bezitten.

Toch is het in mijn opinie het overwegen waard, om een rekening bij Wise of Wirex te openen, als particulier zijnde.

Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar Amerika? Dan kan je op die manier heel veel geld besparen.

Zakelijke vreemde valuta rekening

Door dan een saldo te storten op deze rekening in Amerikaans dollar, wissel je jouw euro`s tegen een veel voordelige koers om. Bij het pinnen met een pas, behorende bij een euro rekening, zal er elke keer 1,2% verloren gaan. 

Daarnaast berekenen de meeste banken op dit moment ook een klein bedrag per transactie die je uitvoert. Als je daarnaast in ogenschouw neemt, dat een vreemde valutarekening bij Wise of Wires je niks kost, waarom zou je dat dan niet doen? Ook kan je gewoon contant geld opnemen van een dergelijke rekening.

Zelfs als je maar een paar transacties uitvoert, dan is een vreemde valutarekening bij Wise, Wirex of Payoneer nog steeds voordelig. Dit omdat het aanhouden van een dergelijke rekening gewoon gratis is.

Valutarisico

Het aanhouden van vreemde valuta houdt wel in dat je een valutarisico loopt. Indien de valutakoers van een buitenlandse munt daalt ten opzichte van de euro, dan is het saldo van de bankrekening in euro`s opeens minder waard.

Vooral bij valuta die erg volatiel zijn dien je hier voorzichtig mee te zijn. Had je bijvoorbeeld veel Turkse Lira op een bankrekening staan, dan is er binnen een paar maanden tijd veel geld verdampt.

Geld omzetten naar euro`s

Een saldo dat je bezit in vreemde valuta, kan je op het moment dat het jou gunstig lijkt, omzetten naar euro`s. Op die manier ben je niet langer afhankelijk van de koers op het moment dat je een betaling dient uit te voeren, of dat je geld ontvangt vanuit het buitenland.

Maar ook als je in meerdere vreemde valuta transacties uitvoert, dan kan je in één keer bijvoorbeeld dollars omzetten naar ponden. Op die manier voorkom je, dat je door het eerst wisselen naar euro`s en vervolgens naar ponden, twee keer tegen een wisselkoersverlies aanloopt.

Mijn persoonlijke ervaring

Een aantal jaren geleden boekte ik samen met mijn vrouw een vakantie naar Amerika. We hebben toen een trip van 4 weken door de Verenigde Staten gemaakt. Op het moment dat wij de vliegtickets en hotels boekte, stond de koers van de dollar erg gunstig. Normaal gesproken boeken wij een vakantie nooit ver van tevoren. Omdat het dit keer om een lange reis ging, hebben we dit wel van tevoren geboekt.

Omdat de koers dermate gunstig was, heb ik een saldo overgemaakt op een US dollar rekening. Mede omdat een vreemde valuta rekening openen erg eenvoudig is. Het kost je een paar minuten, waarmee je geld kunt besparen.

Tegen de tijd dat we daadwerkelijk naar Amerika gingen, was de koers van de US dollar al weer aardig geklommen. Omdat ik de dollars al in mijn bezit had, heeft dit voor ons geen invloed gehad. Omdat we daarnaast ook niet tegen de hoge omwisselkosten aanlopen, heeft dit ons veel geld bespaard. Zeker omdat er ook uitgebreid geshopt is bij de diverse outlets en Macy`s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59