Reisverzekering

Heb je een reisverzekering nodig, wanneer je op reis gaat? In sommige gevallen is dat verstandig, maar niet altijd.

Reisverzekering

Ziektekostenverzekering

De grootste kostenpost waar je tegenaan kunt lopen tijdens een vakantie, zijn ziektekosten. Wanneer je in het ziekenhuis terechtkomt, dan kunnen de kosten fors oplopen. Echter, veel wordt er vanuit de ziektekostenverzekering gedekt. 

Vooral als je aanvullend bent verzekerd, dan heb je doorgaans al een redelijk goede dekking. Toch kan er sprake zijn van extra kosten, waar jezelf voor dient op te draaien.

Kosten van zorg in het buitenland

Waar je goed op dient te letten zijn de kosten in het land waar je naartoe gaat. Doorgaans worden de ziektekosten gedekt op basis van het gangbare tarief in Nederland. Ga je naar een land waar zorgkosten veel hoger liggen, dan is een aanvullende reisverzekering zeker aan te raden. Denk hierbij aan landen zoals Amerika, Singapore en dergelijke. 

Het is bij reizen naar dergelijke landen verstandig om goed te letten op het verzekerd bedrag. Als je ernstig ziek wordt, dan zal je tegen een torenhoge rekening aan kunnen lopen. Als je dan alleen standaard verzekerd bent via jouw ziektekostenverzekering, dan zal dat  niet afdoende zijn.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Persoonlijk heb ik een doorlopende reisverzekering. Deze reisverzekering is verbonden aan mijn American Express creditcard. Deze verzekering biedt een prima dekking. Het grote voordeel is dat je niet continue hoeft na te denken, of je al dan niet een verzekering dient af te sluiten. 

Ook bij het metal plan van de N26 zit een doorlopende reisverzekering inbegrepen. Want stel je gaat plotseling een dagje naar Duitsland, dan zou je in principe ook een kortlopende reisverzekering dienen af te sluiten, om risico`s uit te sluiten. In de praktijk is er bijna niemand die dit doet.

Daarnaast is een doorlopende reisverzekering vaak ook voordeliger. Zeker wanneer je meerdere keren per jaar naar het buitenland vertrekt. Een voordelige reisverzekering heb je voor nog geen 2€ per maand. 

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Eigen risico

Vaak is er ook sprake van een eigen risico. Door te kiezen voor een hoger eigen risico, zal de premie die je dient te betalen, lager uitvallen. Dit kan een goede optie zijn om net als bij andere verzekeringen, op die manier de kosten van een reisverzekering te beperken. Het eigen risico geldt overigens per reis. Je kunt dus niet verschillende schades van verschillende vakanties bij elkaar optellen.

Wat wordt er gedekt door een reisverzekering

Het is altijd verstandig om te bekijken welke zaken er worden gedekt door een reisverzekering. Dit dien je dan af te wegen tegen het risico dat je loopt. Wanneer je weinig van waarde meeneemt, dan zal een verzekering minder zinvol zijn. Neem je bijvoorbeeld een dure fotocamera mee, dan is het waarschijnlijk wel zinvol. Naast de standaard dekkingen zijn er vaak nog een aantal aanvullende dekkingen. 

Specifieke activiteiten

Specifieke activiteiten met een hoger risico, zoals duiken of wintersport, dien je extra te verzekeren. Ga je een reisverzekering afsluiten, dan zal je de vraag krijgen of dit dient te worden meeverzekerd. Je krijgt doorgaans behoorlijk wat keuzes, wat je wel of niet wilt verzekeren. Je kunt het eigenlijk net zo gek maken als dat jezelf wilt.

Ik ben geen voorstander om alles te verzekeren. In de loop der jaren heb ik zelf een keer gebruik dienen te maken van mijn reisverzekering. En ook toen vielen de kosten nog wel mee. 

Annuleringsverzekering

Ook kun je een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten.

Hierbij gelden dan wel altijd bepaalde voorwaarden, die je goed dient door te lezen. Vaak zijn de voorwaarden waarbij je jouw geld terugkrijgt vrij beperkend. Dit verschilt bovendien van verzekering tot verzekering. 

Op dit vlak zou ik zelfs zeggen dat de voorwaarden belangrijker zijn dan het bedrag dat je dient te betalen. De premie verschilt maar weinig tussen verschillende verzekeringen. Voor een klein bedrag heb je vaak een veel betere dekking.

Annuleringsverzekering

Europese- of werelddekking

De keuze tussen een Europese dekking of een werelddekking maakt ook verschil in het bedrag dat je dient te betalen. Kom je nooit buiten Europa, dan is het eigenlijk verspilling om een werelddekking af te sluiten. Een verzekering voor Europese landen, zoals bijvoorbeeld de landen aan de Middellandse zee is dan meer dan afdoende. Ook gebieden zoals de Canarisch Eilanden worden dan gedekt.

Bijzondere sport

Oefen je een bijzondere sport uit,. dan zou ik op voorhand navragen of dit onder de dekking van de reisverzekering valt. Op die manier voorkom je nare verrassingen achteraf. 

Reizen met gerustmoed

Goed verzekerd op reis gaan biedt de nodige gerustheid. Ben jij iemand die zich snel zorgen maakt, dan is het verstandig om jezelf goed te verzekeren. Je zult dan meer rust hebben tijdens jouw vakantie. Ga je met de auto op vakantie, dan is een verzekering waarbij vervangend vervoer is inbegrepen aan te raden.

Heb je een reisverzekering afgesloten en dien je aanspraak op deze verzekering te maken? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen. Doe dit wanneer je nog op vakantie bent. Soms heb je bepaalde documenten nodig, om de schade vergoedt te krijgen. Als je daar pas achter komt wanneer je weer thuis bent, dan heb je een probleem. 

Maximum verblijf

Verblijf je langer dan 60 dagen in het buitenland? Dan dien je een aparte verzekering af te sluiten. Er is dan eigenlijk geen sprake meer van een reis maar van een langer verblijf. Let hier goed op, wanneer je van plan bent ergens lang te verblijven. Vooral in dergelijke situaties wil je wel verzekerd zijn. Vaak zal dit ook een verplichting zijn vanuit het land waar je verblijft.

Bereikbaarheid verzekeringsmaatschappijen

Bijna alle verzekeringsmaatschappijen hebben tegenwoordig wel een alarmcentrale. Hierdoor zijn zij dag en nacht bereikbaar. Toch is dit verstandig om dit even te checken. Wanneer je ze nodig hebt, dan dienen zij uiteraard wel bereikbaar te zijn. Anders dien je een vriend of familielid te vragen om geld naar jou over te maken, wanneer je tegen een calamiteit aanloopt.