Verzekeringen

Verzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken of je kunt jezelf er wel tegen verzekeren.

Welke mogelijke schade kan je te verzekeren?

Wat in onze opinie echter altijd van belang is, is om te bekijken wat de eventuele schade is. Mocht er iets gebeuren waardoor je direct in de financiële problemen terecht komt, dan kan het verstandig zijn om jezelf hiertegen te verzekeren. Het beste voorbeeld op dit gebied is waarschijnlijk een brandverzekering voor een huis. Er zullen maar weinig mensen zijn, die de schade ontstaan doordat een huis in brand vliegt, kunnen dragen.

Is het verstandig zelf een spaarpot op te bouwen?

Ga je bijvoorbeeld kijken naar een begrafenisverzekering, dan wordt het in onze een geheel ander verhaal. De gemiddelde kosten van een begrafenis bedragen in Nederland ongeveer 7,500€. Daarnaast is er een bijzonder aspect bij dit type verzekering. Helaas zal deze verzekering vroeger of later gaan uitkeren.

De vraag is alleen wanneer dit is. En hopelijk ga je eerst veel premie betalen voordat je aanspraak dient te maken op deze verzekering.

De premie die je dient te betalen voor een uitvaartverzekering hangt grotendeels af van de leeftijd.

Minimaal betaal je echter een 10€ per maand. In plaats van een dergelijk bedrag maandelijks aan een verzekeringsmaatschappij te betalen, zou je er ook voor kunnen kiezen zelf een spaarpotje op te bouwen. 

Sparen of verzekeren

Hoeveel vermogen bouw je op met maandelijks een klein bedrag?

Stel je zet elke maand 10€ apart, dan heb je bij een rendement van 4% na 30 jaar een bedrag bij elkaar van ongeveer 7,000€

Ben je echter jong en mag je ervan uitgaan dat je nog zeker 50 jaar te leven hebt, dan kan je over die termijn met een inleg van 10€ per maand maar liefst een kapitaal van ruim 19,000€ opbouwen met een inleg van 10€ per maand. In dat geval zou je door het afsluiten van een uitvaartverzekering dus eigenlijk veel meer betalen dan dat je hiervoor zelf gaat sparen

Vermogensverzekeringen

Naast verzekeringen om een risico af te dekken, bestaan er ook verzekeringen om vermogen op te bouwen. Hiermee verzeker jezelf als het ware voor een financieel zekere toekomst. Een lijfrenteverzekering is daar een goed voorbeeld van. Hiermee bouw je door een maandelijkse of jaarlijkse inleg een vermogen op, waarvan je na het bereiken van de pensioenleeftijd gaat profiteren. Je bouwt in dat geval zelf een aanvullend pensioen op.

Welke verzekeringen kan je allemaal afsluiten?

In onze ogen zijn er een aantal basisverzekeringen die een ieder zou moeten afsluiten. Voor het grootste gedeelte ben je hiertoe zelfs verplicht. Denk bijvoorbeeld aan de ziektekostenverzekering, autoverzekering en de WA verzekering.

Daarnaast zal je bij het afsluiten van een hypotheek worden verplicht een brandverzekering af te sluiten.

Naast deze verplichte verzekeringen zijn er nog een aantal opties waarbij je zelf dient te beslissen of je jezelf hiertegen wilt verzekeren of niet. Hierbij kun je denken aan het verzekeren van huisdieren, een mobiele telefoon, fiets of een reisverzekering. Hierbij dient een ieder voor zichzelf te beslissen of je dit wilt doen of niet. 

Pas achteraf weet je of je hierbij de juiste keuze hebt gemaakt. 

Welke verzekeringen afsluiten

Verzekeren of vermogen opbouwen?

Ga je alle verzekeringen afsluiten die beschikbaar zijn, dan zal je maandelijk forst dienen te betalen. In onze ogen is het twijfelachtig of dit wel raadzaam is.

Persoonlijk zijn wij van mening dat voor sommige zaken het verstandiger is om zelf een spaarpotje op te bouwen om eventuele financiële gevolgen te kunnen opvangen. Mocht je onverhoopt niet tegen een financiële tegenvaller aanlopen, dan heb je op die manier een leuk extra`tje opgebouwd wat je dan voor iets anders kan gebruiken.