Verkijk je niet op de kosten van een scheiding

Kosten van een scheiding

Een scheiding kost soms tranen en meestal veel geld. Flink veel geld. Het zijn niet de mannen maar de vrouwen die er behoorlijk op achteruit gaan. De kosten van een scheiding worden nogal eens onderschat.

En het blijkt dat gesprekken over het voorkomen van financiële zorgen taboe zijn. De meeste Nederlanders blijken zelfs niet eens te weten wat het inkomen moet zijn om rond te kunnen komen.

Dat toont het rapport 'Ons geld – Vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid' aan. Dit rapport is opgesteld door het Sociaal Cultureel Planbureau.

Rapport Sociaal Cultureel Planbureau

Tijdens een relatie blijken de meeste mensen niet te praten over de eventuele gevolgen en kosten van een scheiding. Dat is een taboe. Men voelt gesprekken over dit onderwerp als een tekort aan vertrouwen in de relatie.

Men kijkt liever niet vooruit en staat liever niet stil bij de gevolgen van een scheiding, mocht die ooit komen. Dat blijkt uit het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Weinig vrouwen in staat te zorgen voor zichzelf. Gesprekken over geldzaken worden vermeden.

Geeske van Campen is echtscheidingsadvocaat en zij herkent zich in het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ze verhaalt: Weinig vrouwen kunnen na een scheiding financieel voor zichzelf zorgen. "Daar verkijkt men zich erop".

Dat gaat niet alleen op voor de senioren maar ook voor de jongere vrouwen. Ze heeft ontdekt dat ook in haar praktijk nog steeds veel vrouwen komen die, toen er kinderen kwamen, minder zijn gaan werken. Dat kan grote consequenties hebben voor vrouwen na een scheiding.

Partneralimentatie

In Nederland hebben mensen recht op partneralimentatie. Het zijn meestal de vrouwen die hier gebruik van maken. Maar het probleem is dat men daarop alleen recht heeft als men getrouwd is en vervolgens gaat scheiden.

En dan nog hebben mensen er niet altijd recht op. Steeds meer partners kiezen echter voor ongetrouwd samenwonen.

Als een vrouw dan haar baan opzegt of minder gaat werken om bij de kinderen thuis te blijven, dan kan het voor deze doelgroep na een scheiding lastig zijn om een baan te vinden. In het uiterste geval kan dit zelfs leiden tot een persoonlijk faillissement. Verkijk je niet op de kosten van een scheiding.

Bron: rtl nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *