Veilig beleggen

Veilig beleggen

Veilig beleggen kan je op twee manieren interpreteren. Aan de ene kant dat jouw beleggingen veilig zijn, uit oogpunt van diefstal of hackers. Aan de andere kant, dat de waarde van jouw beleggingen aan niet al teveel risico onderhevig is.

Op deze pagina gaan we dieper in op het tweede punt. Hoe zorg je ervoor dat jouw beleggingen waardevast zijn? Of in ieder geval niet dramatisch in waarde gaan dalen.

Kun je beleggen zonder risico?

Veilig beleggen is mogelijk. Alle risico`s uitsluiten is echter onmogelijk. Een investering of belegging kan altijd minder waard worden. 

Van belang is hier om de lange termijn als uitgangspunt te nemen. Des te langer de termijn dat je gaat beleggen, des te lager wordt het risico. Plussen en minnen van verschillende jaren zullen elkaar dan opheffen, waarbij als het goed is, er een mooi rendement overblijft. 

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Vergeet dit nooit wanneer je geld gaat beleggen.

Als je advertenties voorbij ziet komen, waarbij er van een gegarandeerd rendement wordt gesproken, lees dan goed de kleine lettertjes.

Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op beleggingsinstellingen. Je ziet regelmatig advertenties voorbij komen, waarbij er wordt vermeld, dat het om een belegging buiten het toezicht van de AFM gaat. 

Dit houdt per definitie in dat er sprake is van extra risico. Deze categorie beleggingen vallen in mijn opinie dan ook niet onder veilig beleggen.

Veilig beleggen toezicht

Ook al willen ze je dit graag anders doen voorkomen. Bij bijvoorbeeld aandelen die worden verhandeld op de beurs, is er wel altijd sprake van toezicht.

Risicospreiding

Het begrip wat verbonden is aan veilig beleggen is risicospreiding. Door te beleggen in verschillende producten, zorg je ervoor dat jouw beleggingsportefeuille beschermd is tegen onverwachte gebeurtenissen. Of in ieder geval gedeeltelijk.

Zo kan je bijvoorbeeld een belegging in goud aan jouw beleggingsportefeuille toevoegen. Een kenmerk van goud is, dat de prijs stijgt op het moment dat het economisch minder gaat. Beleggers zijn dan op zoek naar waardevaste investeringen, waartoe goud behoort.

Eventueel zou je met een klein percentage van jouw vermogen ook kunnen beleggen in meer risicovolle producten zoals crowdfunding of eventueel cryptocurrencies

Ook CFD`s zijn erg populair op dit moment. Echter, veel mensen verliezen hier uiteindelijk geld mee.

Beleggen in obligaties

Ook het toevoegen van obligaties zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van economische ontwikkelingen. 

Wel dien je er dan voor te zorgen dat je goede obligaties koopt een geen junk bonds. Nederlandse staatsobligaties staan bijvoorbeeld erg goed aangeschreven. 

De Nederlandse staat wordt geacht om aan zijn verplichtingen te voldoen. Helaas is het wel zo, dat deze staatsobligaties weinig tot niks opleveren. Je dient er zelfs voor te betalen in de vorm van een negatieve rente.

Sparen of beleggen

De beste methode om jouw geld veilig te stellen is sparen. Helaas levert dat geen rente op. Grote spaarders dienen zelfs rente te betalen. 

Wel is er nog altijd de optie om een buitenlandse spaarrekening te openen. Meer en meer mensen maken hiervoor gebruik van het platform van Raisin. Dit komt voornamelijk omdat het op die manier eenvoudig is om een buitenlandse spaarrekening te openen. 

Keuze sparen of beleggen

Ook vallen de bij Raisin aangesloten banken onder het depositogarantiestelsel. Dit is iets waar je in onze opinie goed op dient te letten, wanneer je een spaarrekening in het buitenland wilt gaan openen.

Veel mensen zijn toch op zoek naar een hoger rendement dan de spaarrente die je via Raisin kunt ontvangen. Want ook al is deze spaarrente hoger dan bij Nederlandse banken, het is nog steeds erg beperkt.

Eigen verantwoordelijkheid

Bij veilig beleggen hoort ook een stuk eigen verantwoordelijkheid. Zo dien je alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Ga je beleggen met geld dat je op korte termijn wellicht nodig hebt? Dan neem je een groot risico.

Het beleggen spreiden is uiteindelijk een keuze die je ook zelf dient te maken. Een adviseur kan jou adviseren, maar uiteindelijk maak jezelf de keuzes. Tenzij je gebruik maakt van geheel beheerd beleggen, dan dienen de experts de juiste keuzes te maken.

Geld beleggen vraagt om keuzes. Deze keuzes maak je uiteindelijk zelf.

Ben je in het bezit van kennis op het gebied van beleggen?

Veilig beleggen vraagt om de nodige kennis. Indien Je geen kennis bezit op het gebied van beleggen, dan is de kans dat je inderdaad veilig gaat beleggen, vrij klein. Je dient bijvoorbeeld goed te begrijpen hoe je een goede en veilige beleggingsportefeuille kunt samenstellen. 

Bijvoorbeeld welke aandelen en obligaties je in een dergelijke beleggingsportefeuille zou kunnen opnemen.

Leren beleggen

Leer beleggen van experts

Leer hoe je een goede beleggingsportefeuille opbouwt. Ontvang je liever 1:1 coaching? Ook dat is mogelijk. Kies de cursus die het best bij jouw situatie en doelen past. Op die manier kan ook jij een succesvolle belegger worden.

Cursusaanbod bekijken >>

Ga niet onvoorbereid aan de slag

Helaas zijn zijn er nog steeds veel mensen die gaan beleggen, zonder dat zij over de benodigde kennis beschikken. In dat geval vraag ik mijzelf af, waarom deze mensen bijvoorbeeld niet gebruik maken van de training van de beleggers academy. Op die manier kan  je het beleggen onder de knie krijgen op basis van trainingen en adviezen van echte praktijk experts.

Beginnen met beleggen houdt ook in, dat je zeker dient te stellen dat je goed onderlegd bent. Wanneer je wilt beleggen is het verstandig een bedrag te investeren in een training of cursus. Misschien heb je het idee dat je wel kunt beleggen, maar in de praktijk komt er toch meer bij kijken, dan dat je in eerste instantie zou denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *