Vakantiehuis kopen

Vakantiehuis kopen

Een vakantiehuis kopen wordt voor verschillende redenen gedaan. Uiteraard kan je zelf genieten van  het huis dat je koopt, maar je kan het ook aanschaffen als een belegging. Door het verhuren van de vakantiewoning kan je doorgaans een goed rendement realiseren. Een rendement dat hoger is dan spaarrente die je ontvangt.

Investeren of genieten?

De reden waarom je een vakantiehuis wilt kopen, speelt een grote rol bij de beslissing wat de beste optie is. Wil je voornamelijk zelf gaan genieten, of wil je investeren in vastgoed en eigenlijk gewoon rendement behalen met jouw spaargeld? En misschien met de huur die je ontvangt jouw pensioen aanvullen?

Of misschien heb je geld over en twijfel je tussen het aflossen van de hypotheek of om te gaan beleggen

Het kopen van een vakantiehuis

Wanneer je erover nadenkt om een vakantiehuis te kopen, dan zal je er al snel achter komen dat er veel mogelijkheden zijn. Zo kan je kiezen uit het aanbod van vakantiewoningen op een vakantiepark. Maar ook kan je gewoon een huis kopen dat niet verbonden is aan een vakantiepark.

Vervolgens dien je ook nog te beslissen om, of een vakantiewoning in Nederland aan te schaffen, maar je kan uiteraard ook kiezen voor een huis in het buitenland.

De eerste keuzes die je dient te maken zijn dan ook:

  • Kies je voor een huis in Nederland of ga je in het buitenland op zoek?
  • Wil je een huis op een vakantiepark of ga jezelf actief op zoek naar een vakantiewoning?

Voordelen en nadelen van een vakantiepark?

Ga je een vakantiehuis primair kopen als zijnde een investering om rendement te behalen?

In dat geval biedt een vakantiepark voordelen omdat deze eenvoudiger verhuurd worden. Vaak wordt dit ook voor jou gedaan.

Vakantiehuis kopen vakantiepark

Daarnaast zijn vakantieparken gelegen op toeristisch interessante locaties en bieden deze parken verschillende faciliteiten, die het aantrekkelijk maken voor toeristen om een dergelijke woning te huren.

Levensduur van de woningen

Het grootste nadeel van de huizen op een vakantiepark is mijn opinie de levensduur van de huizen. Er wordt bijna altijd gekozen voor het zo goedkoop mogelijk bouwen van de huizen. Hierdoor zal je al op een relatief korte termijn tegen onderhoudskosten aanlopen. 

Een goed gebouwd woonhuis kent eigenlijk geen einde van de levensduur. Of dit het geval is bij een vakantiehuis is echter maar de vraag. Hierdoor komt het rendement in een geheel ander daglicht te staan. Is er bij een woonhuis eigenlijk continue sprake van waardevermeerdering, bij een vakantiewoning kan er echter goed sprake zijn van een waardevermindering, doordat de levensduur eindig is.

Er wordt regelmatig geadverteerd met rendementen van 6% of soms wel 8%. In de praktijk valt dit echter vaak tegen.. Hoge onderhoudskosten en vaste kosten en een mogelijke waardevermindering kunnen dit rendement aanzienlijk drukken.

Weinig beslissingsbevoegdheid

Het investeren in een vakantiewoning op een vakantiepark houdt altijd in dat je beslissingsbevoegdheid uit handen geeft.

Bij het kopen van vakantiehuis op een vakantiepark zal er altijd sprake zijn van bijkomende kosten. Daarnaast wordt je ook vaak gedwongen om bepaalde aanpassingen aan de woning te verrichten indien dit noodzakelijk wordt geacht. Denk hierbij aan het vervangen van bijvoorbeeld een keuken. Hier heb jezelf niet altijd inspraak.

Laat je goed voorlichten

Ben je van plan een vakantiehuis te kopen op een vakantiepark? Laat je dan goed voorlichten over de kosten die op jouw pad kunnen of zullen komen.

Vanuit dat oogpunt kan het zeker geen kwaad om eens informatie in te winnen bij andere eigenaren van vakantiehuizen op het vakantiepark. 

In de praktijk blijkt het rendement nogal eens tegen te vallen. Het geld dat  je verdient met de verhuur dien je voor een groot gedeelte weer te investeren in het huis. Dergelijke investeringen leiden er echter zelden toe dat de waarde van het vakantiehuis toeneemt.

Informatie inwinnen vakantiewoning

Het algemene onderhoud van een vakantiepark

Het onderhoud van het vakantiepark, waar jij jouw woning hebt gekocht of wilt gaan kopen, is ook extreem belangrijk. Wordt dit verwaarloosd, dan zal de waarde van jouw huis afnemen en zullen ook de huurinkomsten ook afnemen. 

Het is dan ook van  belang om goed te beoordelen hoe dit is geregeld en hoe het met de actuele status van  het onderhoud van het vakantiepark is gesteld.

Een vakantiehuis kopen op een andere locatie

Ga jezelf ergens een vakantiehuis aanschaffen, dan kan jezelf beslissen wat je wilt doen en wat niet. In heel Nederland zijn er wel vakantiehuizen te vinden, die geschikt zijn om te dienen als tweede woning. 

Zo vind je in Zuid Limburg huizen met een prachtig uitzicht en vaak ook op een ruime kavel. In Noord Holland zit je weer dichter bij het strand en de grote steden. In Drenthe kan je weer vakantiehuizen vinden midden in de bossen. Aan keuze is er geen gebrek.

Verhuren van een vakantiehuis buiten een vakantiepark

Voor het verhuren ben je geheel op jezelf aangewezen. Het eenvoudigste is om de vakantiewoning te huur aan te bieden op AIRBNB. 

Echter, dan dien je er wel voor te zorgen dat de gasten kunnen inchecken. En nadat de gasten zijn vertrokken dien je weer te zorgen voor het schoonmaken. Omdat je hoogstwaarschijnlijk niet in de buurt woont, is dit best lastig. Je zal dan eigenlijk op zoek dienen te gaan naar iemand die dit voor jou regelt. 

Waardevermeerdering van een huis

Bij een woning buiten een vakantiepark is de kans op waardevermeerdering veel groter. Zeker indien jezelf ook nog een aantal waardevermeerderende aanpassingen doet.

Op die manier kan je zelfs als je minder verdient aan het verhuren, op langere termijn toch een beter rendement behalen. 

Waardeverandering vakantiehuis

Volledige vrijheid

Een vakantiewoning kopen, dat niet op een vakantiepark is gevestigd, zorgt ervoor dat jezelf over volledige beslissingsvrijheid beschikt. 

Wil je een nieuwe keuken plaatsen, dan doe je dat gewoon. Wil je het huis in een andere kleur schilderen, ook dat is geen probleem. 

Een huis zelf bouwen

Wil je een vakantiewoning die geheel aan jouw wensen voldoet? Dan kan je door zelf te gaan bouwen jouw eigen droomhuis bouwen. Er is doorgaans voldoende grond te koop om jouw dromen te realiseren. Dit kan misschien ook een overweging zijn wanneer je op zoek bent naar een vakantiehuis.

kom goed beslagen ten ijs

Het kopen van een vakantiehuis is een grote beslissing. Denk hier dan ook goed over na. Zet jouw wensen op papier en geeft niet teveel wensen op. Overweeg je een huis op vakantiepark, ga daar dan eerst eens een weekje op vakantie. Op die manier kom je veel meer te weten over het park dan dat je via het internet kan vinden.

Ook kan je dan eens praten met andere bewoners. Niet alleen kan dat waardevolle informatie opleveren, het kunnen tenslotte ook jouw nieuwe buren worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *