V pay

V pay

De term V pay kom je steeds vaker tegen. Soms is dit nog wel eens verwarrend, omdat er wordt verondersteld dat het hierbij altijd om een creditcard gaat. Dit komt mede omdat deze betaalmethode is ontwikkeld door Visa en Mastercard.

Waarom een V pay pas?

Het voordeel van V pay komt vooral naar voren door de acceptatie van de het betaalmiddel. De maestro pas, de meest gangbare betaalkaart in Nederland, wordt in het buitenland niet overal geaccepteerd. 

Her door Visa en Mastercard ontwikkelde betaalmiddel wordt daarentegen meer geaccepteerd. Als het ware is V pay een Europese betaalpas, vanwege de uitgebreide acceptatie van de betaalkaart. In de meeste land kan je namelijk goed terecht met een pas uitgerust met deze betaalmethode.

V pay betaalpas versus maestro

Als klant zijnde merk je weinig van het verschil tussen maestro en v pay. Voor met name webshop eigenaren is er wel een belangrijk verschil. Betalingen gedaan via V pay kunnen namelijk niet worden teruggedraaid. Er wordt daarnaast ook eerst gecontroleerd of er voldoende saldo is en dan wordt pas de betaling uitgevoerd.

Dat het gaat om een betaling via een betaalmethode ontwikkeld door Visa en Mastercard betekent niet dat je ook aanspraak kunt maken op bijvoorbeeld een aankoopverzekering. 

Hiervoor dien je in het bezit te zijn van de creditcards die worden uitgeven door ics.

Data wordt opgeslagen op de chip

Doordat bij B pay alle informatie wordt opgeslagen op de chip, is dit een veilige methode van betalen.

De informatie op een chip is namelijk niet te kopiëren, zoals dat via een magneetstrip het geval is. 

Vooral bij betalen in het buitenland en dan vooral in landen waar skimming van bankpassen nog steeds voorkomt, is dit een voordeel.

Welke banken bieden een betaalpas met deze betaalmethode aan?

V pay chip

Er zijn in Nederland meer en meer banken die een betaalkaart op basis van deze betaalmethode uitgeven. In het verleden is de SNS bank hiermee begonnen, maar inmiddels verstrekken ook de ING, ASN en de Regiobank een dergelijke bankpas. Als gebruiker merk je echter nauwelijks verschil met het gebruik van een maestro pas. 

Ook contant geld opnemen is mogelijk met V pay

Geld opnemen bij een pinautomaat werkt hetzelfde als met een maestro kaart. Er worden ook niet de kosten in rekening gebracht zoals dat het geval is met het pinnen met een creditcard. 

Echter, ga je pinnen met een creditcard met, dan betaal je wel de hoge kosten voor het pinnen. Let hier dus op.

Wordt dit de betaalmethode van de toekomst?

Het is zeker niet ondenkbaar dat in de toekomst de bekende maestro kaart wordt vervangen door de betaalmethode van Visa en Mastercard. Net zoals met IBAN en SEPA het geval is, wordt er meer en meer gestandaardiseerd op het gebied van bankieren

Een algemene betaalmethode binnen Europa is dan ook iets wat ons inziens in de lijn der verwachtingen ligt. Want vergeet niet dat zelfs in een buurland zoals Duitsland je niet overal terecht kunt met een maestro kaart. Dit is soms zelfs het geval bij winkels net over de grens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *