Turkse Lira

Turkse lira

De nieuwe Turkse lira was het betaalmiddel in Turkije tot eind 2008. Sindsdien heet de munt van het land weer gewoon lira. Het woord nieuw is er in 2008 vanaf gehaald. De munt wordt afgekort met de code TRY.

De wisselkoers van de Turkse munt

Onderstaand een overzicht van de koers van de TRY ten opzichte van andere valuta op dit moment.

Ontwikkeling van de wisselkoers

Op dit moment is een Turkse Lira ongeveer 0,66€ waard. Een jaar geleden was dit nog ongeveer 0,15€, terwijl dit in 2016 nog ruim 0,30€ was. Er is dus sprake van een vrije val van de koers in de afgelopen jaren. Vooral de afgelopen maanden is het hard gegaan met de waardedaling van de munt.

Het is in onze ogen dan ook niet verstandig om een groot bedrag in deze valuta aan te houden.

In omloop zijnde bankbiljetten en munten

De naam van centen in Turkije is kuruş. 100 kuruş is gelijk aan 1 Turkse lira. De munten die in omloop zijn, zijn niet erg veel waard. 

De munt met de hoogste waarde is 1 TRY. Dit zijn de verschillende munten die in omloop zijn: 1,5,10,25 en 50 kuruş en de munt van 1 TRY.

Ter indicatie, 1 YKR is 0,0012€ euro. Dus net iets meer dan 1/10e van een eurocent.

De bankbiljetten zijn beschikbaar in de volgende waarden: 5, 10, 20, 50, 100 en 200 Turkse lira.

Het bankbiljet met de hoogste waarde is op dit moment nog geen 14€ waard. Je zal dan ook al snel met een behoorlijke stapel bankbiljetten rondlopen.

Naast dat de munt een wettig betaalmiddel is in Turkije, kun je met de munt ook betalen in Noord Cyprus.

Historie van de munt

De nieuwe Turkse Lira is door de Turkse centrale bank ingevoerd in januari 2005. Deze munt werd in omloop gebracht ter vervanging van de Turkse lira, die op dat moment in omloop was. 

Door de enorm hoge inflatie was de munt van Turkije op dat moment weinig meer waard. Op het moment van de invoering werd 1 nieuwe Turkse Lira gelijkgesteld aan 1 miljoen oude lira. Er werden dus 6 nullen vanaf gehaald. 

De inflatie werd voornamelijk ingegeven door het in omloop brengen van grote hoeveelheden geld. De drukpersen werden aangezet in Turkije om op dit manier de schuilden aan het buitenland af te betalen.

Nadat In januari 2005 de nieuwe Turkse lira ingevoerd werd, was deze ongeveer 0,55€ waard. Tot ongeveer het jaar 2012 is de koers redelijk stabiel gebleven. De laatste jaren zakt de koers echter weer steeds verder weg.

Een van de minst waardevolle munten uit het verleden

De munteenheid van Turkije was op het moment van vervanging een van de minst waardevolle munten ter wereld geworden. Je mocht jezelf al snel miljardair noemen in de lokale Turkse munt. Dit vond president Erdogan een schande voor het land, hetgeen hem ertoe aanzette om de de nieuwe munt in te voeren.

Naast dat de munt een wettig betaalmiddel is in Turkije, kun je met de munt ook betalen in Noord Cyprus.

Hoe kom je aan Turkse lira?

Turkije behoort niet tot de EER zone. Pinnen in Turkije is dan ook bij het overgrote gedeelte van de banken niet gratis.

Banken brengen hiervoor transactiekosten in rekening welke verschillen per bank. Daarnaast zal er doorgaans ook een toeslag op de wisselkoers worden toegepast.

Geld wisselen in Nederland voor vertrek naar Turkije is op verschillende manieren mogelijk.

Zo kan je geld bestellen bij GWK travelex en kan je ook op Schiphol geld wisselen. Indien je geld wilt wisselen bij een bank, dan is het verstandig hiervoor van tevoren contact over op te nemen.

Turkse lira wisselen

 Aangezien de koers nogal fluctueert zullen banken geen grote voorraden van de Turkse munt aanhouden. Dit is simpelweg te risicovol. De waarde van de lira kan enorm afnemen van dag tot dag.  Ook zelf veel contant geld aanhouden in de Turkse valuta is  niet verstandig.

Giraal betalen

Dien je geld over te maken naar Turkije? Dan is het in onze opinie verstandig om gebruik te maken van online money transfer services. Voorbeelden van dit soort bedrijven, waar je eenvoudig online geld kan overmaken, zijn Transferwise, Currencyfair, Remitly en TransferGo. Op dit gebied is er overigens een behoorlijke revolutie gaan en er komen nog steeds nieuwe aanbieders bij. Geld overmaken naar het buitenland wordt steeds goedkoper.

Door gebruik te maken van deze money transfer services zal je veel minder kwijt zijn aan transactiekosten. En daarnaast zal de wisselkoers die in rekening wordt gebracht ook voordeliger uitpakken.

> Eenvoudige website en app
> Voordelige wisselkoers
> Tot wel 75% goedkoper

> Zeer gebruiksvriendelijke app
> Voordelige middenkoers
> Geld wordt snel overgemaakt

> Eenvoudig geld overmaken
> Middenkoers als richtkoers
> Overboeking direct uigevoerd

> Voordelige wisselkoersen
> Vreemde valutarekening beschikbaar
> Voordelige wisselkoersen via P2P markt

> In het bezit van een vergunning van de DNB
> Eerst twee betalingen gratis
> Transfers razendsnel uitgevoerd

> Maak geld over naar 160 landen
> Geld binnen 30 minuten bij de ontvanger
> Lage transactiekosten

> Maak geld over naar 190 landen
> Voordelig bij grote bedragen
> Wisselkoers vastleggen voor de toekomst

Betalen met een pinpas of creditcard

Pinnen en betalen met creditcards is zeker in de toeristische gebieden en in steden zoals Ankara en Istanbul goed mogelijk. Hierdoor neemt de noodzaak om veel contant geld op zak te hebben af. 

Ook zal het mogelijk zijn om in de toeristische gebieden op veel plekken in euro`s te betalen. Door de instabiliteit van de munt hebben inwoners van Turkije liever euro`s dan hun lokale munt. Het is dan echter wel zo, dat je goed op dient te letten welke wisselkoers er in rekening wordt gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59