Thaise baht

Thaise baht

In Thailand is de baht (thb) de officiële munteenheid. Sinds de tweede wereldoorlog is de waarde van de munt gekoppeld aan de waarde van de dollar. In eerste instantie kreeg je 20 Thaise baht voor 1 dollar. In de loop der jaren is dit een aantal keer aangepast, zodat je nu ongeveer 32 Thaise baht ontvangt voor 1 dollar.

De huidige wisselkoers van de Thaise munt

De wisselkoers eur thb op dit moment is in onderstaande calculator terug te vinden:

De ontwikkeling van de koets van de Thaise baht

Doordat de waarde gekoppeld is aan de dollar, vertoont de valutakoers eenzelfde patroon als de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. De koers fluctueert door de koppeling relatief niet al teveel. Veel minder dan dit bijvoorbeeld bij de Turkse lira het geval is. 

Welke bankbiljetten en munten bestaan er?

Het bankbiljet met de grootste waarde is 1000 baht. Dit bankbiljet is op dit moment omgerekend ongeveer 27,50€ waard. Dit is dus een relatief lage waarde voor het bankbiljet met de grootste waarde.

De volgende bankbiljetten zijn in omloop 20, 50, 100, 500 en 1.000 baht.

In omloop zijnde munten

Munten zijn er ook in Thailand. De waarde van de munten is echter zeer beperkt. Centen worden in thailand satang genoemd. 

Zo zijn er munten van 25 en 50 satang. 25 satang is ongeveer 0,007€ waard. Daarnaast bestaan er ook  munten in de grote van 1, 2, 5 en 10 bht. Een munt van 100 satang is niet in omloop. Deze munt wordt een munt van 1 baht genoemd. 

De historie van de munt

De munt heeft een rijke historie. In de verre historie werd de waarde van de munt uitgedrukt in een hoeveelheid zilver. Door de jaren heen is de waarde van de munt gekoppeld aan verschillende andere buitenlandse valuta. 

Zo was de waarde van de munt in de 19e eeuw gekoppeld aan het Britse Pond, tijdens de tweede wereldoorlog was er de koppeling met de Japanse Yen en na die tijd is de waarde gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Inflate heeft de waarde van de munt ten opzichte van de Amerikaanse Dollar door de jaren heen doen dalen. Toch is deze waardedaling niet al te groot geweest en is de koers van de munt redelijk stabiel te noemen. Daarnaast doormaakt de economie van Thailand een behoorlijke groei door. Wel heeft Covid 19 hier roet in het eten gegooid.

Baht en 2 euro

In het verleden is er redelijk wat te doen geweest over de gelijkenis tussen het muntstuk van 2 euro en de 10 baht munt. Deze leken ontzettend veel op elkaar. Zoveel zelfs, dat sommige betaalautomaten in Nederland deze munt van 10 Baht accepteerde, als zijnde een munt van 2 euro. De munt van 10 Thais baht is echter slecht 0,27€ waard.

Speciale inkt

De bankbiljetten worden gedrukt met een speciale inkt, de intaglio inkt. Door de bankbiljetten vanuit verschillende hoeken te bekijken zullen de kleuren veranderen. Zo zal het Arabische getal, wat terug te vinden is op het biljet van 1.000 baht, veranderen van goud in groen. 

Ook bevatten de bankbiljetten katoenvezels, hetgeen ervoor zorgt dat de biljetten relatief lang meegaan.

Thaise Baht biljetten

Pinnen of geld wisselen?

In Thailand zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om geld op te nemen bij een geldautomaat. Zeker in de grote steden en in de toeristische gebieden is er aan geldautomaten waar je met een Nederlandse bankpas terecht kan geen gebrek. 

Ook met een creditcard kan je in deze gebieden doorgaans prima uit de voeten.

Buitenlands geld wisselen is ook geen probleem in Thailand. Let er wel op dat je gebruik maakt van een officieel wisselkantoor en ga bijvoorbeeld geen geld wisselen op straat. Dat is vragen om problemen.

Voor vertrek naar Thailand is het mogelijk om bij het gwk travelex Thaise Baht te bestellen. Dit kan handig zijn zodat je bij aankomst direct naar je hotel kunt gaan en niet in de rij hoeft te staan bij een wisselkantoor of geldautomaat.

Daarentegen levert het op de manier aanschaffen van de Thaise baht niet de voordeligste wisselkoers op. Persoonlijk doen wij dit dan ook alleen voor een beperkt bedrag en gaan niet op voorhand veel euro`s omwisselen naar de Thaise Baht. Op die manier heb je in geval van nood in ieder geval wat lokaal geld op zak hebt.

Geld overmaken naar Thailand

Dien je geld over te maken naar Thailand, dan kan je door het gebruik maken van Wise, TransferGo, Remitly, XE of Currencyfair, om dit efficiënt en goedkoop te doen. Dit zijn allemaal betrouwbare money transfer services

Door geld op die manier over te maken bespaar je jezelf de torenhoge bank kosten uit. Daarnaast zal de wisselkoers beter zijn dan de wisselkoers die een bank hanteert.

Met een enkele transactie kan je op die manier al veel geld uitsparen. Geld overmaken naar het buitenland is op deze manier vele malen goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show

Tot wel 7 keer goedkoper geld overmaken naar het buitenland? Dat kan met Wise!

Dit zijn de bedragen in USD die iemand ontvangt wanneer je 100€ naar Amerika overmaakt:

Wise: $115,97
Rabobank $99,46
ABN AMRO $106,65
ING $103,59