Stagflatie

Stagflatie

Iedereen is inmiddels wel bekend met de term inflatie. Maar nu ligt er zelfs stagflatie op de loer. Wat is dat en moeten we hier ons zorgen over maken?

Wat is stagflatie

Stagflatie is een combinatie van inflatie en een krimpende economie, ofwel een recessie. Dit is voor veel economen enigszins een angstbeeld. Het grote probleem is dat inflatie doorgaans wordt bestreden met een verhoging van de rente. 

Echter, als er sprake is van een recessie zal door een stijgende rente de recessie alleen maar erger worden. Dit stelt de centrale banken dus voor een behoorlijk probleem. Daarnaast hebben we op dit moment met een erg hoge inflatie te maken. Persoonlijk kan ik me geen inflatie herinneren die dermate hoog was.

Wat zal er met de rente gaan gebeuren

Op dit moment ziet het er naar uit dat de rente de komende maanden in verschillende stappen zal worden verhoogt. Een eventuele recessie kan hierbij echter roet in het eten gooien. Persoonlijk ben ik dan ook van mening, dat de stijging van de rente beperkt zal blijven. Er zal naar andere wegen gezocht gaan worden om de inflatie te bestrijden.

Een krimp van de economie zal tot meer werkloosheid leiden. In Nederland is dat op zich nog niet direct een probleem, aangezien we op dit moment te maken hebben met een tekort aan arbeidskrachten. Landen in Zuid Europa hebben daarentegen wel te maken met een hoge werkloosheid. Een nog hogere werkloosheid zal in die landen wel degelijk problematisch zijn.

Prijzen van fossiele brandstoffen

Je kunt eigenlijk wel stellen dat de huidige inflatie bijna in zijn geheel wordt veroorzaakt door de hoge prijzen van olie, benzine en gas.

Dit is dan ook het vlak waar de oplossing gezocht dient te gaan worden. Eenvoudig is dit echter niet op te lossen. 

Ook voor economische groei is het echter van belang, dat deze prijzen zich weer gaan normaliseren. Een einde aan de oorlog in de Oekraïne kan hier een belangrijke rol spelen. Helaas is dat op dit moment nog niet aan de orde.

De jaren zeventig

In de jaren zeventig hebben we ook te maken gehad met stagflatie.

Stagflatie brandstofprijzen

De uitwerking hiervan was dramatisch te noemen. De werkloosheid liep enorm op, wat ook leidde tot sociale onrust. Echter, dit is ook allemaal weer goed gekomen. Wel heeft dit de nodige tijd in beslag genomen.

Een overeenkomst met de jaren zeventig is de stagflatie in die jaren ook voortkwam uit een oliecrisis. 

Monetair beleid

De Europese Centrale Bank dient zich de komende tijd te bewijzen, door te komen met adequaat beleid. Zij zullen lastige afwegingen dienen te maken. Daarbij is het ook nooit zo, dat een maatregel ook echt het beoogde effect oplevert. Er is dus werk aan de winkel. 

Als consument zou ik er op dit moment nog niet op rekenen, dat we een hogere spaarrente gaan ontvangen. Het lijkt er namelijk op dat de stagflatie hier wel eens roet in het eten zou kunnen gaan gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *