Staatsschuld van Amerika

Staatsschuld van Amerika

Het verhogen van het schuldenplafond in Amerika is inmiddels een terugkerend fenomeen. De staatsschuld van Amerika bedraagt inmiddels 31,5 biljoen. Dat is 31,500 miljard USD. Per inwoner komt dit neer op een schuld van ongeveer 94,000 USD.

Hoeveel schuld heeft Amerika?

Amerika is een enorm land met de grootste economie ter wereld. Je dient de schuld dan ook af te zetten tegen de omvang van de economie. Het is uiteraard logisch dat een dergelijk land een grotere schuld heeft dan een land zoals Nederland.

Daarom wordt een schuld uitgedrukt als een percentage van het GDP. GDP staat voor Gross Domestic Product of in het Nederland Binnenlands Bruto Product. 

Staatsschuld vs. GDP

Op dit moment bedragen de schulden van Amerika 120% van het GDP. In Nederlands is dit 49,5%. De schuld van de Verenigde Staten is dus enorm te noemen. Persoonlijk zie ik dan ook niet hoe de staatsschuld van Amerika ooit kan worden afgelost.

De schuld als percentage van het GDP is vergelijkbaar met landen zoals Spanje en Portugal. In Europa doen eigenlijk alleen Griekenland en Italië het nog slechter. Het gemiddelde van de EU ligt zo rond de 70%.

Op de website https://www.usdebtclock.org/ kan je de staatsschuld van de Verenigde Staten minuut tot minuut volgen. De teller blijft hard oplopen.

Hoe gaan de Verenigde Staten hun schuld aflossen?

Dit is een vraag die niet te beantwoorden is. Als je alleen al de rentelasten neemt, dan is dit een opgave die bijna niet te doen is. Aangezien er nog steeds sprake is van een fors begrotingstekort, loopt de schuld alleen maar op.

Het fors verhogen van de belastingen en het snijden in overheidsuitgaven is de enige mogelijkheid om de schuld naar beneden te brengen. Echter, de partij die dit voorstelt zal nooit de verkiezingen winnen. 

Wie zijn de schuldeisers?

Een groot gedeelte van de staatsobligaties is in handen van beleggers. Vaak indirect via beleggingsfondsen. Er is echter ook een kleine 8 biljoen in handen van buitenlandse overheden. 

hoeveel schuld heeft amerika

Hier zou ik mij als land toch zorgen over maken. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat deze landen invloed krijgen binnen de Verenigde Staten. 

Als zij bijvoorbeeld massaal deze schuld van de hand zouden doen, dan zal de koers van  de Amerikaanse dollar instorten. Amerika zijn staatsschuld kan nog weleens nare gevolgen hebben en de buitenlandse politiek kunnen gaan beïnvloeden. De minister van financiën van de Verenigde Staten is dan ook niet te benijden.

Wat zijn de lange termijn gevolgen?

De lange termijn blijft lastig voorspellen. Echter, de gigantische federale schuld zal ooit een keer tot problemen gaan leiden. Sinds het jaar 2000 is de schuld uitgedrukt in een percentage van het GDP verdubbeld. Dit kan uiteraard niet zo blijven doorgaan. De recordhoogte van 31 biljoen eind 2021 is inmiddels alweer ruimschoots overschreden.

Het Amerikaans ministerie van financiën zit dan ook met een groot probleem. Zeker als je hierbij ook in ogenschouw neemt, dat de infrastructuur op veel plekken aan vervanging toe is. 

Persoonlijke schulden

Naast de staatsschuld van Amerika is er ook  nog het probleem van de persoonlijke schulden. De totale persoonlijke schuld bedraagt namelijk ook nog eens 24 biljoen. Hiervan bestaat 1,2 biljoen uit creditcardschulden.

Koers van de Amerikaanse Dollar

Ik verbaas me er persoonlijk over dat de koers van de Amerikaanse dollar de afgelopen periode gestegen is ten opzichte van de euro. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het land technisch failliet is. Het probleem van het aflossen wordt echter alleen maar verder vooruitgeschoven. 

De verhoging van het plafond om de schulden te kunnen verhogen is een must om  het land niet failliet te laten gaan. Dit plafond is inmiddels meerdere keren verhoogd. Sinds 1917 zelfs tientallen keren verhoogd.

Of de koers van de dollar gaat dalen, dat blijft de grote vraag. Persoonlijk ben ik van mening dat dit het geval zal zijn. Op welke termijn dit zal gaan gebeuren, dat durf ik echter niet te zeggen. Ik denk echter dat dit niet op korte termijn zal zijn. Eerder verwacht ik dit op de iets langere termijn.

staatsschuld verenigde staten

Hierbij blijft het zo dat financiële markten steeds onvoorspelbaarder worden, hetgeen forex trading onvoorspelbaar maakt.

Wat gaat Joe Biden doen?

Voorlopig wil Joe Biden alleen nog maar meer geld uitgeven. Zo gaat de Inflation Reduction Act maar liefst 738 miljard dollar kosten. We moeten terug naar 2001 voor het laatste begrotingsoverschot. Met name de corona jaren hebben er hard ingehakt. Voor de jaren 2020 en 2021 was er maar liefst een totaal tekort van 6 biljoen dollar.

Begrotingstekorten

Onderstaand een overzicht van de jaarlijkse begrotingstekorten.  

Schulden Verenigde Staten

In 20 jaar tijd is er een extra schuld van maar liefst 20 biljoen USD opgebouwd. Deze enorme schuld zorgt ervoor dat het land jaarlijks ongeveer 530 miljard USD aan rente kwijt is. Nu de rente op alle fronten aan het stijgen is zullen, samen met de alsmaar toenemende schuld, deze kosten alleen maar toenemen.

Een bijkomend probleem van het witte huis is dat het huis van afgevaardigden nu uit een Republikeinse meerderheid bestaat. Dit maakt het nemen van beslissingen nog lastiger, hetgeen niet helpt bij het aflossen van de staatsschuld van Amerika.

Het belang van economische groei

Economische groei is van enorm belang. Dit zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat de belastinginkomsten toenemen. 

Daarnaast ontstaat er voor de Federal Reserve dan ook meer ruimte om extra geld in omloop te brengen, zonder dat direct de inflatie zal oplopen en de koers van de USD zal instorten. 

Of dit genoeg is om de Amerikaanse staatsschuld aanzienlijk te verlagen? Dat valt te betwijfelen. Hoeveel geld er ook binnenkomt, het lijkt een druppel op de gloeiende plaat om de ruim 31 biljoen dollar aan schulden terug te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *