Younited Bank

Op het gebied van verstrekken van consumentenkredieten is de Younited Bank binnen Europa een belangrijke speler. Ter financiering van deze kredieten richt de bank zich op het binnenhalen van spaarders. Ook zijn Nederlandse spaarders welkom bij deze Franse bank.

SpaarvormRente
1 jaar deposito3,70%
3 jaar deposito3,55%
Rente per 09/12/2023

Alle spaarproducten >>

Actuele spaarrente

De Younited Bank biedt alleen spaardeposito`s aan. Op dit moment heeft Younited geen vrij opneembare spaarrekening beschikbaar. De verschillende looptijden variëren van minimaal 1 jaar tot maximaal 5 jaar. De bijbehorende spaarrente is als volgt:

SpaarvormRente
1 jaar3,70%
2 jaar3,65%
3 jaar3,55%
4 jaar3,55%
5 jaar3,00%
Rente per 09/12/2023

De hoogste spaarrente ontvang je op dit moment bij een deposito van 3 jaar. Wordt de looptijd langer, dan daalt de rente. Dit is opvallend. En ook iets om rekening mee te houden wanneer je een spaarrekening gaat openen.

Hoe open je een deposito?

Een spaardeposito openen bij de Younited Bank is alleen mogelijk via Raisin. Het spaarplatform van Raisin heeft tal van banken van binnen de Europese Unie beschikbaar gemaakt voor Nederlandse spaarders. 

Na het doorlopen van de registratie bij Raisin en de goedkeuring van een account, kun je in een vervolgstap een deposito openen. Tijdens de registratie van een Raisin rekening, zal je merken dat je het KYC (Know Your Customer) proces dient te doorlopen. Dit is vandaag de dag verplicht bij het openen van een spaarrekening of bankrekening. 

Raisin neemt deze verplichting op zich, zodat de bank zelf dit niet nogmaals hoeft te doen. Het is dus zo, dat door eenmalig het KYC proces te doorlopen bij Raisin, je vervolgens verschillende spaarrekeningen of deposito`s kunt openen, zonder dat je dit proces nogmaals moet uitvoeren.

< Mogelijkheden bekijken >

Algemene voorwaarden

Er is sprake van een aantal voorwaarden waar je jezelf aan dient te houden en waar je ook rekening mee moet houden, voordat je daadwerkelijk besluit te gaan sparen bij Younited.

Minimale en maximale inleg

De Younited bank hanteert de volgende bedragen:

Minimale inleg bij een deposito: 500€
Maximale inleg bij een deposito: 100.000€

De minimale inleg is erg laag. De meeste banken hanteren een minimaal bedrag van 5.000€ of soms zelfs 10.000€. Dit maakt het openen van een deposito bij de grote Franse coöperatieve bank erg laagdrempelig.

Tussentijds beëindigen van een deposito

Het zomaar tussentijds beëindigen van een deposito is doorgaans niet zomaar mogelijk. Je kunt wel een aanvraag indienen op basis waarvan de bank een voortijdige beëindiging zal toekennen of niet. Bij overlijden zal een deposito wel kunnen worden beëindigd.

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Franse banken hoeven geen bronbelasting in te houden bij spaarders uit Nederland. Hierop is Younited geen uitzondering. Je zult dus gewoon de gehele rente waar je recht op hebt op jouw rekening ontvangen. Het gaat hierbij om een automatische vrijstelling waarbij er geen verplichting tot het overleggen van een woonplaatsverklaring bestaat.

Ontvang je rente op rente?

Bij Younited SA is er sprake van rente op rente. Wel geschiedt dit alleen op jaarbasis. Sluit je een deposito voor 3 jaar af, dan zal je in het tweede jaar rente over de ontvangen rente uit het eerste jaar ontvangen. Dit zorgt voor een extra rendement. Bij de meeste bij Raisin aangesloten banken is er geen sprake van rente op rente.

Wanneer je 10.000 euro op een deposito zou storten, met een looptijd van 5 jaar en een rente van 3,35%, dan ontvang je over 5 jaar een bedrag van 11.791€. Als er geen rente zou worden vergoed, zou dit een bedrag van 11.675€ zijn.

Verschil wel of geen rente op rente:

LooptijdZonder rente op renteMet rente op renteVerschil
1 jaar€ 51.675€ 51.675€ 0
2 jaar€ 53.350€ 53.406€ 56
3 jaar€ 55.025€ 55.195€ 170
4 jaar€ 56.700€ 57.044€ 344
5 jaar€ 58.375€ 58.955€ 580

Is de Younited Bank betrouwbaar

De Younited Bank is inmiddels een gerenommeerde bank in met name Spanje, Italië, Portugal en Duitsland. De bank wordt gesteund door investeerders zoals de grote Franse  bank Crédit Mutuel Arkéa en investeringsbank Goldman Sachs. Je hebt dus te maken met een grote bank met kapitaalkrachtige investeerders.

Het aantal klanten van het platform voor leningen is  inmiddels gestegen tot boven een miljoen. Er is ongeveer 3,3 miljard aan leningen verstrekt.

Het platform brengt kredietnemers en spaarders als het ware bij elkaar. Ook al is er geen sprake van een directe relatie tussen kredietnemer en spaarder

Het verstrekken van consumentenkredieten is een zeer lucratieve business. Wel is er ook het nodige risico aan verbonden. Wanneer het economisch minder gaat, dan is er vaak sprake van de nodige afschrijvingen op deze kredieten. Door geld te lenen aan kredietnemers tegen een relatief hoge rente en spaarders aan te trekken via deposito's, wordt er veel geld verdiend. 

Younited Bank betrouwbaar

Vergunning en toezicht

De bank is in het bezit van een Franse bankvergunning. Hierdoor voert de Franse nationale bank het toezicht uit. Door het verstrekken van een vergunning, heeft de Franse nationale bank ook de verplichtingen die voortvloeien uit het depositogarantiestelsel op zich genomen.

Het garantiefonds wordt beheerd door  het Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution. Het saldo van dit fonds bedraagt op dit moment ongeveer 1,8 miljard euro

Er is sprake van een garantie van 100.000€ per rekeninghouder per bank, mocht de bank onverhoopt failliet gaan. Sparen via Younited Bank biedt dus eenzelfde mate van zekerheid als sparen bij een Nederlandse of andere bank van binnen de Europese Unie.

Kan je een nog hogere rente ontvangen?

Op dit moment zijn er banken die een nog hogere rente vergoeden. Wel is het zo dat banken de spaarrente regelmatig aanpassen. Vergelijken op het moment van het openen van een deposito is dan ook raadzaam.

Deposito`s:

BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar4,45%
Banca Progetto` jaar4,20%
Klarna Bank1 jaar4,16%
Haitong1 jaar4,10%
BFF Bank6 maanden4,00%
Orange Bank1 jaar4,00%
CKV Bank3 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

Vrij opneembare spaarrekeningen:

BankRente
Banca Progetto3,35%
Bigbank3,10%
Nordax3,06%
CIVI3,05%
Inbank3,02%
Klarna Bank3,00%
Renault Bank2,90%
Rente per 09/12/2023