Privatbanka

Privatbanka is een Slowaakse bank, waar je ook als Nederlander zijnde terechtkunt met jouw spaargeld. Wel is dit alleen mogelijk via een tussenstap. De vraag is of de rente die wordt geboden dit zinvol maakt.

SpaarvormRente
1 jaar deposito2,30%
3 jaar deposito3,00%
Rente per 09/12/2023

Alle spaarproducten >>

Actuele rentestanden

De minimale looptijd van een deposito bedraagt 1 jaar. Je dient jouw geld dus minimaal een jaar te kunnen missen om een deposito te openen. Wanneer je zekerheid wilt hebben, om over een lange periode een fatsoenlijke rente te ontvangen, dan bestaat er ook de mogelijkheid om een deposito met een looptijd  van zelfs 5 jaar te openen, om zodoende een nog hogere spaarrente te ontvangen.

De actuele spaarrente die hoort bij de verschillende looptijden is als volgt:

SpaarvormRente
1 jaar2,30%
2 jaar2,60%
3 jaar3,00%
4 jaar3,00%
5 jaar3,00%
Rente per 09/12/2023

Hoe werkt het openen van een deposito?

De eerste stap is om naar de website van Raisin te gaan. Dit kan via deze link. Op de website dien je een account te openen. Omdat je hier een account opent, dat je later in staat stelt om zonder rompslomp een deposito of spaarrekening te openen, dien je er wel rekening mee te houden dat hier een controle op jouw persoonsgegeven plaatsvindt. Dit is nu eenmaal wettelijk voorgeschreven en is niet door het platform zelf verzonnen.

Wanneer je de registratie hebt afgerond, dien je er rekening mee te houden dat het enkele werkdagen kan duren, alvorens Raisin al jouw gegevens heeft gecontroleerd. Wanneer dit is gedaan en is goedgekeurd, dan kan je een deposito bij Privatbanka openen. Of bij een andere aangesloten bank. Uiteraard is beide ook mogelijk.

Een spaarrekening openen bij de Privatbanka via Raisin vraagt om een extra tussenstap maar is dit gezien de hoge rente, in onze opinie, zeker de extra inspanning waard.

< Mogelijkheden bekijken >

Is de Privatbanka betrouwbaar?

De bank is in 2005 opgericht en heeft dus nog een beperkte historie. De bank is in het bezit van alle benodigde vergunningen. De bank richt zich op private banking. Hierbij gaat het om vermogende klanten.

In 2007 is Penta Investments 100% eigenaar geworden van de Privatbanka. Penta Investments beheert in totaal ongeveer 14 miljard aan investeringen. In 2022 behaalde het bedrijf een winst van maar liefst 483 miljoen euro. De eigenaar van de bank is dus zeer kapitaalkrachtig.

Het is overigens wel zo met investeringsmaatschappijen, dat zij uiteindelijk de investering weer van de hand zullen doen. Dit kan een doorverkoop zijn maar zou wellicht ook een IPO kunnen zijn.

Privatbanka moet overigens niet worden verward met de Ukrainse Privatbank. Dit zijn verschillende banken en hebben niks met elkaar van doen. Op het platform van Raisin kom je geen banken tegen van buiten de Europese Unie.

Privatbanka betrouwbaar

Is het depositogarantiestelsel van toepassing?

Een deposito openen bij Privatbanka betekent dat je de bescherming van het Slowaakse depositogarantiestelsel geniet. Ook hierbij is er sprake van een maximale uitkering van 100.000€. Dit uit het Slowaakse garantiefonds van de Centrale Bank. Hierbij geldt ook dat het hierbij gaat om een maximaal bedrag van 100.000€ per rekeninghouder per bank.

Door het van toepassing zijn van het Slowaakse garantiestelsel, is er geen sprake van een hoger risico in vergelijking met sparen bij Nederlandse banken.

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Je dient een woonplaatsverklaring van de Nederlandse fiscus te overleggen, om te worden vrijgesteld van Slowaakse bronbelasting die 19% bedraagt. De woonplaatsverklaring dient minimaal 4 weken voordat er rente wordt uitgekeerd in het bezit te zijn van de bank. De verklaring mag daarnaast niet ouder dan 12 maanden zijn.

Zorg er hierbij voor dat je rekening houdt met de doorlooptijd bij de Nederlandse fiscus. Vraag de verklaring daarom direct aan, op het moment dat je een deposito hebt geopend.

Aandachtspunten van de algemene voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden van kracht bij het sparen via de Privatbanka. De belangrijkste zijn als volgt.

Minimale en maximale inleg

Minimale inleg: 5.000€
Maximale inleg: 100.000€

Vervroegd opnemen van geld

Vervroegd geld opnemen is slechts beperkt mogelijk. Alleen bij overlijden zal dit automatisch het geval zijn. In andere situaties dien je een verzoek in te dienen, dat op individuele basis door de bank wordt beoordeeld.

Bij overlijden ontvang je de opgebouwde rente bij voortijdige beëindiging. De voortijdige beëindiging met een andere reden zal ervoor zorgen dat de opgebouwde rente verloren gaat.

Geen rente op rente effect

De rente wordt aan het einde van de looptijd uitbetaald. Hierbij wordt niet het principe van rente op rente toegepast. Stel dat je een deposito met een looptijd van 3 jaar opent, waarbij je 100.000€ stort en de rente 3% bedraagt, dan ontvang je na 3 jaar een bedrag van 109.000€. Door het niet toepassen van rente op rente loop je hierdoor een bedrag van 272€ mis.

Volledig overzicht van banken en rente

Er zijn tal van banken waar je met de bescherming van het depositogarantiestelsel kunt sparen. De huidige rentestanden zijn als volgt:

Deposito`s:

BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar4,45%
Banca Progetto` jaar4,20%
Klarna Bank1 jaar4,16%
Haitong1 jaar4,10%
BFF Bank6 maanden4,00%
Orange Bank1 jaar4,00%
CKV Bank3 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

Vrij opneembare spaarrekeningen:

BankRente
Banca Progetto3,35%
Bigbank3,10%
Nordax3,06%
CIVI3,05%
Inbank3,02%
Klarna Bank3,00%
Renault Bank2,90%
Rente per 09/12/2023