Orange Bank

De Orange Bank maakt deel uit van het telecombedrijf Orange Group. De bank is in het bezit van een volledige bankvergunning. Eenzelfde constructie zie je bij bijvoorbeeld de Renault Bank dat onderdeel uitmaakt van de Renault Group.

SpaarvormRente
6 maanden deposito3,50%
1 jaar deposito4,00%
Rente per 09/12/2023

Alle spaarproducten >>

Actuele rentestanden

De Orange Bank biedt deposito`s aan met een minimale looptijd van 3 maanden. Wanneer je op zoek bent naar een deposito met een langere looptijd, dan kun je ook bij de bank terecht. De maximale termijn dat je jouw geld kunt vastzetten bedraagt 3 jaar. De rente die je ontvangt bij de verschillende looptijden is als volgt:

SpaarvormRente
3 maanden3,10%
6 maanden3,50%
1 jaar4,00%
2 jaar3,00%
3 jaar0,00%
Rente per 09/12/2023

Hoe open je een deposito?

Sparen bij de Orange Bank doe je via Raisin. Dit is de enige optie om als Nederlander een deposito te openen. Rechtstreeks bij de bank een deposito openen is niet mogelijk. Raisin zorgt ervoor dat klanten die een deposito willen openen het Know Your Customer proces doorlopen. 

Op die manier wordt de bank werk uit handen genomen. Het doorlopen van dit proces neemt enige tijd in beslag. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat je dit vervolgens bij het openen van een deposito nogmaals moet doen. Hetzelfde geldt voor het openen van andere spaarrekeningen of deposito`s die beschikbaar zijn via Raisin.

< Mogelijkheden bekijken >

Minimale en maximale inleg

De Orange Bank hanteert de volgende voorwaarden bij het openen van een deposito:

Minimale inleg: 5.000€
Maximale inleg: 100.000€

Is voortijdig geld opnemen mogelijk?

Een kenmerk van een deposito is, dat het geld dat op een deposito staat, voortijdig opnemen slechts beperkt mogelijk is. Daarnaast zal de opgebouwde rente verloren gaan.

Alleen bij overlijden zal een deposito automatisch worden beëindigd. In een dergelijke situatie wordt ook de opgebouwde rente uitgekeerd. In andere situaties dien je een aanvraag bij de bank in te dienen. 

De bank beslist vervolgens of zij willen ingaan op een verzoek tot voortijdige beëindiging. Hierbij zal in ieder geval de opgebouwde rente komen te vervallen.

Aangezien het verschil in rente bij langere looptijden relatief laag is, ben ik persoonlijk van mening dat het wellicht beter is om te kiezen voor een kortere looptijd. Wel loop je dan het risico, dat op de einddatum van een deposito de rente gedaald is en dat je bij een nieuw af te sluiten deposito minder rente ontvangt.

Orange Bank review

Rente op rente

De Orange Bank keert jaarlijks rente uit. Deze rente wordt toegevoegd aan het saldo van het deposito, zodat er sprake is van een rente op rente-effect. Stel dat je 100.000€ op een deposito met een looptijd van 3 jaar stort, dan zal je met een rente van 3,7% op de einddatum een bedrag van 111.515€ ontvangen.

Meer over de Orange Bank

De Orange Bank is een volledige dochteronderneming van de Orange Group. De Orange Group is een beursgenoteerde onderneming met in 2022 een omzet van ongeveer 43 miljard euro en een winst van 3 miljard euro. Het is dus een financieel zeer gezond bedrijf

De bank is opgericht In 2017 is de bank opgericht. De historie van Orange gaat terug naar 1988.

De deposito`s van de Orange bank via Raisin worden aangeboden via het Spaanse bijkantoor. 

Is de Orange Bank betrouwbaar?

In onze opinie is er geen enkele reden om aan te nemen dat de bank niet betrouwbaar zou zijn. De bank is een volledige dochteronderneming van een grote multinational, die goed staat aangeschreven.  Daarnaast gaat het om een beursgenoteerde onderneming waardoor er sprake is van regelgeving en toezicht. De bankvergunning zorgt voor nog meer regulering en toezicht.

Is het depositogarantiestelsel van kracht?

Het Franse depositogarantiestelsel  is van kracht. Mocht het onverhoopt noodzakelijk zijn, dan is het Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution (FDGR) verantwoordelijk voor de afhandeling en uitbetaling. De garantie geldt net zoals in Nederland tot een bedrag van maximaal 100.000€.

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Op het gebied van regelgeving omtrent de bronbelasting is het Spaanse stelsel van kracht. Daarom is het voor Nederlandse spaarders van belang tijdig een vrijstelling aan te vragen. 

Indien je dit niet doet, dan wordt er 19% bronbelasting ingehouden. Voor de vrijstelling is een eigen verklaring noodzakelijk waarbij je verklaart dat je woonachtig bent in Nederland. 

Het gaat hierbij om een Spaanstalig document. Raisin zal dit ter beschikking stellen met een duidelijke instructie wat je moet invullen en waar je dit document dient te ondertekenen.

Rente bij andere banken

Ook bij andere banken is het mogelijk om een hoge rente te ontvangen. Actuele rentestanden van verschillende banken zijn als volgt:

Deposito`s:

BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar4,45%
Banca Progetto` jaar4,20%
Klarna Bank1 jaar4,16%
Haitong1 jaar4,10%
BFF Bank6 maanden4,00%
Orange Bank1 jaar4,00%
CKV Bank3 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

Vrij opneembare spaarrekeningen:

BankRente
Banca Progetto3,35%
Bigbank3,10%
Nordax3,06%
CIVI3,05%
Inbank3,02%
Klarna Bank3,00%
Renault Bank2,90%
Rente per 09/12/2023