LHV Bank

Is sparen bij de LHV Bank uit Estland interessant? Of in andere woorden, kan je hierdoor een hogere rente ontvangen? Het antwoord is ja. In onze opinie is vooral een deposito van 6 maanden erg interessant.

SpaarvormRente
6 maanden deposito1,50%
1 jaar deposito2,25%
Rente per 09/12/2023

Alle spaarproducten >>

Wat zijn de actuele rentestanden?

De LHV bank biedt een beperkt aantal deposito`s aan. De looptijden variëren van minimaal 6 maanden tot maximaal 2 jaar. In onze opinie is het hierbij opvallend dat het verschil in rente tussen de verschillende looptijden niet al te groot is. De actuele spaarrente is als volgt:

SpaarvormRente
6 maanden deposito1,50%
1 jaar deposito2,25%
Rente per 09/12/2023

Hoe open je een spaarrekening?

Sparen bij de bank LHV is alleen via een tussenstap mogelijk. Deze tussenstap is het spaartplatform Raisin. Dit is namelijk de enige mogelijkheid om als Nederlander een deposito te openen. Wanneer je een deposito wilt openen, dan dien je het volgende te doen:

  1. Je dient een account aan te maken op de website van Raisin. Hiervoor dien je jouw telefoon en identiteitsbewijs bij de hand te houden. Je zult namelijk een identificatieproces moeten doorlopen.
  2. Nadat jouw account daadwerkelijk is geopend, hetgeen een paar werkdagen in beslag kan nemen, kun je bij de LHV Bank een deposito openen. Deze stap is overigens erg eenvoudig en neemt slechts een paar minuten in beslag. Je zult dan ook zien dat naast de deposito`s van de LHV Bank, er nog tal van andere spaarproducten van verschillende banken worden aangeboden.

< Mogelijkheden bekijken >

Minimale en maximale inleg

Bij de deposito`s geldt een minimale inleg van 500€. Daarnaast is er ook sprake van een maximaal bedrag per deposito van 100.000€.

Kan je geld eerder opnemen?

Wanneer je voor het einde van de looptijd toch het geld wilt opnemen, dan is dit slechts mogelijk in een beperkt aantal gevallen.

  • Wanneer je volledig arbeidsongeschikt raakt
  • Bij overlijden
  • In het geval je onverhoopt in de schuldsanering terechtkomt.

Is er een andere reden waarom je het geld zou willen opnemen voor het einde van de looptijd, dan beslist de bank of zij willen meewerken of niet. In ieder geval zal je dan de opgebouwde rente verliezen.

Is de LHV Bank betrouwbaar

Sparen in het buitenland is iets waar nog steeds behoorlijk wat mensen huiverig voor zijn. Mensen zijn  het Icesave fiasco nog niet vergeten.

Inmiddels is de regelgeving op Europees niveau echter dermate aangescherpt, dat in onze opinie deze angst niet geheel terecht is.

Het belangrijkste is dat een bank in het bezit is van alle benodigde vergunningen. Hierdoor ontstaat er toezicht door de nationale bank van een land. Daarnaast is het zo dat de Europese Centrale Bank op dit vlak ook een steeds grotere rol speelt. De LHV Bank is sinds 2009 actief. Het balanstotaal bedraagt op dit moment rond de 4 miljard euro.

LHV Bank Estland

Hiermee is het nog steeds een relatief kleine bank maar er is wel sprake van een snelle groei. De snelle groei is grotendeels te verklaren door het innovatieve karakter van de bank. Naast bankkantoren in de Baltische Staten beschikt de bank inmiddels ook over een filiaal in Finland (Helsinki).

Is het depositogarantiestelsel van toepassing

De LHV Bank, of LHV Pank zoals de bank in Estland wordt genoemd, is het bezit van een volledige bankvergunning. In het geval van een faillissement zal je dan ook worden gecompenseerd via het depositogarantiestelsel. Dit tot de gebruikelijke 100.000€ per rekeninghouder per bank.

Het is onze mening dan ook verstandig om het totale saldo van spaargeld bij de bank dit bedrag niet te laten overschrijden. Zekerheid dient altijd voorop te staan bij sparen.

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Voor niet ingezetene van Estland is bronbelasting niet van toepassing. Er zal dan ook niks worden ingehouden op de uitbetaling van de opgebouwde rente.

Kan je een nog hogere rente ontvangen?

Rentestanden veranderen continu. Hierbij is het ook niet altijd zo dat banken eenzelfde patroon volgen. Daarom is het verstandig om altijd actuele rentestanden te bekijken, alvorens je daadwerkelijk een spaarrekening of deposito gaat openen.

Om je hierbij te helpen hebben we onderstaand overzicht van de verschillende rentes van verschillende banken op een rij gezet. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt.

BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar4,45%
Banca Progetto` jaar4,20%
Klarna Bank1 jaar4,16%
Haitong1 jaar4,10%
BFF Bank6 maanden4,00%
Orange Bank1 jaar4,00%
CKV Bank3 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

BankRente
Banca Progetto3,35%
Bigbank3,10%
Nordax3,06%
CIVI3,05%
Inbank3,02%
Klarna Bank3,00%
Renault Bank2,90%
Rente per 09/12/2023