Fjord Bank

De Fjord Bank is de nieuwste aanwinst voor het platform van Raisin. De bank heeft hierdoor de deposito`s die zij aanbieden ook toegankelijk gemaakt voor Nederlandse spaarders.

SpaarvormRente
1 jaar deposito3,90%
2 jaar deposito3,80%
Rente per 09/12/2023

Alle spaarproducten >>

Actuele rentestanden

Op dit moment worden er alleen deposito`s aangeboden door de Fjord Bank. De minimale looptijd bedraagt hierbij 1 jaar.

SpaarvormRente
1 jaar3,90%
18 maanden3,80%
2 jaar3,80%
3 jaar3,65%
4 jaar3,55%
5 jaar3,55%
Rente per 09/12/2023

< Mogelijkheden bekijken >

Hoe open je een deposito?

Sparen bij de Fjord Bank is via Raisin mogelijk. Je dient dus eerst het registratieproces bij het platform van Raisin te doorlopen, voordat je kunt profiteren van de hoge rente die wordt aangeboden.

Raisin is enkel een bemiddelingsplatform. Het geld komt gewoon op een deposito van de Fjord Bank te staan. 

Meer over de bank

Je zou denken dat het bij de Fjord Bank om een Scandinavische bank gaat Dit is echter slechts gedeeltelijk het geval. De investeerders die de bank hebben opgericht komen allemaal uit Noorwegen of Zweden. De bank is echter geregistreerd in Litouwen en is ook in het bezit van een bankvergunning verstrekt door de centrale bank van Litouwen.

De bank bestaat slechts een paar jaar. Het is pas sinds 2020 dat de bank daadwerkelijk met hun activiteiten is gestart. 

Er bestaat geen kantorennetwerk, waardoor de bank volledig online opereert. Dit is iets wat de standaard is bij banken die de laatste jaren zijn gelanceerd. Het uitsparen van de kosten van een kantorennetwerk geeft deze banken een groot concurrentievoordeel. Dit helpt bij het verstrekken van een hoge rente.

Fjord Bank Raisin

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Er wordt bij de uitbetaling van rente bronbelasting ingehouden. Door het tijdig overleggen van een woonplaatsverklaring, is er wel sprake van een gereduceerd tarief. Het standaardtarief voor inwoners van Litouwen bedraagt 15%. 

Via een woonplaatsverklaring kom je als Nederlander in aanmerking voor een verlaging naar 10%. De bronbelasting die wordt ingehouden kun je dan vervolgens verrekenen met de in Nederland te betalen belasting.

Is het depositogarantiestel van kracht?

Litouwen kent net zoals Nederland een depositogarantiestelsel, waarbij het maximale bedrag van een schadeloosstelling 100.000 bedraagt. Om het risico voor spaarders zo klein mogelijk te houden, bestaat er een limiet op het bedrag dat je op een deposito kunt storten. Die limiet bedraagt 95.000€.

Een spaarrekening van de Fjord bank biedt nagenoeg dezelfde bescherming als een bank in Nederland. Hierbij is het ook zo, dat Litouwen een relatief sterk economisch land is. Met een staatsschuld van 44,66% van het BBP in 2021, staat het er beter voor dan de meeste andere Europese landen.

Andere banken met een hoge rente

Er zijn inmiddels tal van andere banken die ook een hoge vaste rente aanbieden. Ondanks dat de rente van de Fjord Bank zeker competitief is, zijn er nog alternatieven die een net iets hogere rente aanbieden.

BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar4,45%
Banca Progetto` jaar4,20%
Klarna Bank1 jaar4,16%
Haitong1 jaar4,10%
BFF Bank6 maanden4,00%
Orange Bank1 jaar4,00%
CKV Bank3 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

BankRente
Banca Progetto3,35%
Bigbank3,10%
Nordax3,06%
CIVI3,05%
Inbank3,02%
Klarna Bank3,00%
Renault Bank2,90%
Rente per 09/12/2023

Naast de bij Raisin aangesloten banken, bieden ook bunq en de Bigbank een aantrekkelijke rente.

Het belang van spreiden van spaargeld

Naast het ontvangen van een hoge spaarrente, is het onze mening ook verstandig om te zorgen voor een goede spreiding van spaargeld. Door niet meer dan 100.000 euro op een spaarrekening of deposito aan te houden, zorg ervoor dat je maximaal profiteert van de zekerheid dat het depositogarantiestelsel biedt. Je weet tenslotte nooit wat er kan gebeuren en de laatste tijd zijn er toch weer een aantal banken in de problemen gekomen.