Coop Pank

Coop Pank uit Estland is in onze opinie een interessante bank om een spaarrekening te openen. Een deposito met een looptijd van een jaar levert namelijk een hoge rente op.

SpaarvormRente
1 jaar deposito3,60%
2 jaar deposito1,75%
Rente per 09/12/2023

 

Alle spaarproducten >>

Actuele rentestanden

Onderstaand een overzicht van de actuele spaarrente behorende bij de verschillende spaarvormen. Opvallend is dat de spaarrente op dit moment lager is bij een deposito met een langere looptijd. Normaal gesproken zou je het omgekeerde mogen verwachten.

SpaarvormRente
1 jaar3,60%
2 jaar1,75%
3 jaar2,00%
Rente per 09/12/2023

< Mogelijkheden bekijken >

Hoe open je een spaarrekening?

Een spaarrekening bij Coop Pank via Raisin openen is de enige mogelijkheid om te sparen bij deze bank. De bank biedt Nederlanders niet de mogelijkheid om direct een spaarrekening bij de bank te openen.

Het voordeel voor de bank is dat op deze manier de verplichtingen ten aanzien van het KYC-proces uit handen worden genomen. Dit is namelijk iets dat Raisin op zich neemt. Dit zorgt ervoor dat het enkele werkdagen in beslag kan nemen voordat een account daadwerkelijk is goedgekeurd en kan worden gebruikt.

Dit proces zal je dienen te doorlopen wanneer je jezelf gaat registreren bij het spaarplatform. Dat je bij Raisin het KYC doorloopt, heeft als voordeel dat je op deze manier bij 25 verschillende banken kunt gaan sparen en slechts eenmalig het identificatieproces hoeft te doorlopen.

Historie van de Coop Pank

Coop Pank is een coöperatieve bank. Je zou de bank enigszins kunnen vergelijken met de Nederlandse Rabobank. Wel is de bank in omvang veel kleiner dan de Rabobank.

De bank is ontstaan in 2017. Door het coöperatieve karakter zijn de aandelen onder meer in handen van de klanten en een aantal coöperatieve organisaties. De grootste aandeelhouder is echter Coop Eesti. Sinds een aantal jaren zijn de aandelen genoteerd aan de beurs in Tallinn. 

Wordt bronbelasting ingehouden?

Zonder er verder iets voor te hoeven doen wordt er geen bronbelasting ingehouden. Het saldo van een deposito of spaarrekening bij Coop Pank dient in Nederland in box 3 te worden opgegeven. 

Is het depositogarantiestelsel van kracht?

Het depositogarantiestelsel van Estland is van kracht. Estland kent hetzelfde garantiebedrag als Nederland, te weten 100.000€ per rekeninghouder per bank.

Het maximale bedrag dat je op een deposito kunt storten is gelijk aan het maximale bedrag dat wordt vergoed vanuit het depositogarantiestelsel.

De economie van Estland kenmerkt zich door een lage overheidsschuld. Als percentage uitgedrukt van het BBP, is deze schuld aanzienlijk lager dan schulden van landen zoals Nederland en Duitsland.

Alternatieven voor een hoge rente

Coop Pank depositogarantiestelsel

Coop Pank biedt een zeer aantrekkelijke rente. Wanneer je zeker wilt weten dat je de hoogste rente ontvangt, kun je de actuele rentestanden van verschillende banken in de onderstaande tabel vergelijken. 

Dit kan ook handig zijn wanneer je over meer dan 100.000€ aan spaargeld beschikt en je het spaargeld over verschillende banken wilt verdelen. Dit is in onze opinie altijd verstandig om te doen. Ook al is de kans niet zo groot dat een bank failliet gaat, zekerheid heb je nooit. Dit heeft het verleden wel uitgewezen.

BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar4,45%
Banca Progetto` jaar4,20%
Klarna Bank1 jaar4,16%
Haitong1 jaar4,10%
BFF Bank6 maanden4,00%
Orange Bank1 jaar4,00%
CKV Bank3 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

BankRente
Banca Progetto3,35%
Bigbank3,10%
Nordax3,06%
CIVI3,05%
Inbank3,02%
Klarna Bank3,00%
Renault Bank2,90%
Rente per 09/12/2023