CKV bank

Interesse in een spaarrekening bij de Belgische CKV Bank? Nu kan je ook via Raisin een spaarrekening openen bij deze bank. Een termijndeposito van 1 jaar levert je 0,35% op. Daarnaast ontvang je een bonus van Raisin, die afhankelijk is van de inleg.

SpaarvormRente
Vrij opneembaar3,15%
2 jaar deposito2,90%
Rente per 09/12/2023

Alle spaarproducten >>

Hoe werkt sparen bij de CKV bank?

Voor Nederlanders is het alleen mogelijk om via Raisin een spaarrekening te openen bij deze Belgische bank. Na registratie bij Raisin kan je niet alleen terecht bij de CKV spaarbank, maar bijvoorbeeld ook bij de Tsjechische JT Banka of de Franse Renault bank. Hiervoor dien je jezelf slechts eenmalig bij Raisin te registreren.

Raisin is een internationaal spaar platform en geen bank. Je stort dus geen geld op een spaarrekening bij Raisin maar gewoon bij de CKV bank.

Actuele spaarrente

Onderstaand een overzicht van de actuele spaarrente bij de CKV Bank:

SpaarvormRente
Vrij opneembaar3,15%
1 jaar2,00%
2 jaar2,90%
3 jaar3,50%
4 jaar3,50%
5 jaar3,50%
7 jaar3,50%
8 jaar3,50%
10 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

Depositogarantiestelsel

Wat als de CKV bank failliet gaat? In dat geval is er het Belgische garantiefonds. Net zoals we dat in Nederland kennen, krijg je spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder terug van de nationale bank van België. Vanuit dat oogpunt is jouw geld veilig.

De CKV staat onder toezicht van de nationale autoriteit voor financiële diensten en markten in België. De nationale bank wil uiteraard voorkomen dat zij in een situatie terechtkomen, waarbij zij spaarders dienen te compenseren. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat het toezicht erg strikt is. 

Spaarmogelijkheden

De CKV biedt termijndeposito`s met verschillende looptijden. De kortste looptijd bedraagt één jaar en de langst mogelijke termijndeposito is 5 jaar. Bij 5 jaar vast ontvang je de hoogste rente van 0,95%. 

Persoonlijk zou ik op dit moment mijn geld niet zolang vastzetten. Zelf acht ik het mogelijk dat de komende tijd de rente toch enigszins zal stijgen. Waarschijnlijk niet spectaculair, maar toch.

Ook wordt bij een termijn van 5 jaar het beleggen interessant. Beleggen doe je voor de lange termijn en 5 jaar is toch een redelijk lange termijn te noemen. Spaargeld beleggen is dan ook een optie om te overwegen.

 

Kan je ook geld lenen bij deze Belgische bank?

In het verleden was het ook mogelijk om als Nederlander een lening bij deze Belgische bank af te sluiten. Door de lagere rente kon je geld besparen op een lening. Het afsluiten van een lening als Nederlander zijnde is echter niet langer mogelijk.

Meer over de CKV bank

De onafhankelijke Belgische spaarbank is al sinds 1956 actief en richt zich op spaarders en het verstrekken van leningen. CKV (centrale kredietverlening) biedt bijvoorbeeld een hypothecaire gewaarborgd krediet, in de volksmond een hypotheek, aan. 

Daarnaast bieden zij tal van traditionele spaarproducten aan, waarbij Nederlanders deposito`s kunnen afsluiten. 

Belgische  CKV bank

De bank ziet zichzelf als een familiebank en zet dan ook vooral in op een goede service en dienstverlening. Doordat zij niet beursgenoteerd zijn, hebben zij niet de druk om alsmaar betere jaarcijfers te overleggen.

In hun bedrijfsvoering werken zij met een ruim distributienetwerk van spaarbankagenten en zelfstandige kredietaanbrengers, die zich in België bevinden. Buiten België zijn zij niet echt actief en werven alleen spaarders via het internationale spaar platform van Raisin.

De hoogste rente via Raisin ontvangen

Sparen in België geeft veel mensen toch een beter gevoel dan bijvoorbeeld sparen in Tsjechië of in een van de Baltische staten. De rente die je ontvangt is daarentegen wel weer net iets lager dan in deze landen. Ook spaarrekeningen in Tsjechië of Litouwen vallen echter ook onder het depositogarantiestelsel. Door daar te gaan sparen kan je meer uit jouw spaargeld halen.

Met Klarna en de Nordax bank biedt Raisin overigens ook alternatieven in Scandinavië. Daarnaast breidt het spaar aanbod van verschillende banken zich steeds verder uit. 

De hoogste rente ontvang je op dit moment bij Italiaanse Civi bank. Deze rente kan zelfs oplopen tot 1,5%. Dan dien je echter wel jouw geld voor een periode van 10 jaar vast te zetten. Persoonlijke vinden wij dat, gegeven de huidige extreem lage rente, erg lang. Te lang eigenlijk.

SpaarvormRente
Vrij opneembaar3,15%
1 jaar2,00%
2 jaar2,90%
3 jaar3,50%
4 jaar3,50%
5 jaar3,50%
7 jaar3,50%
8 jaar3,50%
10 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023