BluOr Bank

De BluOr Bank AS is een Letse bank gevestigd in Riga. Sparen bij deze bank is voor Nederlanders mogelijk via verschillende deposito`s. Hierbij geldt een minimale looptijd van 3 maanden en bedraagt de minimale inleg 10.000€.

SpaarvormRente
6 maanden3,26%
1 jaar3,45%
Rente per 09/12/2023

 

Alle spaarproducten >>

Actuele rentestanden

De hoofdreden om te gaan sparen bij de BluOr Bank is de rente die je ontvangt. Om te profiteren van een hoge rente dien je wel een deposito met een minimale looptijd van 1 jaar af te sluiten. 

De deposito`s met een kortere looptijd bieden namelijk een lage rente. Dan is het zelfs verstandiger om een vrij opneembare spaarrekening te openen bij banken zoals de Renault Bank, Klarna of bunq.

De huidige rentestanden zijn als volgt:

SpaarvormRente
3 maanden0,01%
6 maanden3,25%
9 maanden3,45%
1 jaar3,45%
2 jaar3,51%
3 jaar3,61%
Rente per 09/12/2023

< Mogelijkheden bekijken >

Hoe werkt het openen van een deposito?

Direct bij de BluOr Bank een deposito openen is niet mogelijk. Hiervoor dien je eerst een rekening te openen bij het spaarplatform van Raisin. Dit platform is zelf geen bank maar opereert als bemiddelaar. Het geld wat je op een deposito of spaarrekening stort, komt uiteindelijk gewoon bij de bank van jouw keuze terecht.

Bij het openen van een rekening bij Raisin dien je het Know Your Customer proces te doorlopen. Hiervoor is onder meer een identificatiebewijs vereist. Dit is iets wat Raisin niet zelf heeft bedacht maar waartoe zij wettelijk verplicht zijn.

Een belangrijk pluspunt van sparen via Raisin is dat je het KYC slechts één keer hoeft te doorlopen. Alle aangesloten banken maken hier gebruik van en doen dit niet nogmaals afzonderlijk. Wanneer je spaargeld over meerdere banken wilt gaan spreiden bespaart je dit veel rompslomp.

Historie van de BluOr Bank

De BluOr Bank heeft geen lange historie. De bank bestaat net iets meer dan 20 jaar. De bank kenmerkt zich als zijnde een technologisch geavanceerde bank. Hierbij richt de bank zich op de zakelijke markt.

Met een balanstotaal van 668 miljoen euro aan het einde van het boekjaar 2022, gaat het om een relatief kleine bank. Wel voldoet de bank ruimschoots aan alle criteria betreffende de kapitaalratio`s. 

De aandelen van de bank zijn in handen van de holding company BBG. De aandelen van BBG zijn weer in handen van:

  • Alexander Peshkov Family Holdings
  • Andrey Kochetkov Holdings
  • SIA Oleg Chepulsky Holdings
  • SIA Sergey Peshkov Holdings

En twee private personen, te weten Aleksandrs Peškovs and Sergejs Peškovs.

Geen van de aandeelhouders bekleedt op dit moment een actieve rol binnen de bank.

Voor financiering van de activiteiten richt de bank zich op de obligatiemarkt. Via de Nasdaq beurs van Riga is er in 2022 nog een bedrag van 15 miljoen euro opgehaald, om de kapitaalpositie verder te versterken. In mijn opinie een verstandige zet, om dit te doen op het moment dat de bank er goed voor staat. 

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Wanneer je gaat sparen bij de BluOr Bank dan krijg je te maken met bronbelasting. Deze bronbelasting bedraagt 20% in Letland. Door het overleggen van een woonplaatsverklaring zal dit percentage worden verminderd naar 10%. Hierbij zal Raisin je ondersteunen.

De 10% die je uiteindelijk dient te betalen in Letland, mag je verrekenen met de te betalen inkomstenbelasting in Nederland.

Is het depositogarantiestelsel van toepassing?

In Letland geldt er een garantieregeling voor een bedrag van 100.000€ per rekeninghouder per bank.

Dit is exact hetzelfde zoals we dit in Nederland kennen.

Hierbij willen we opmerken dat Letland over een opvallend sterke economie beschikt. Zo is er sprake van een erg lage staatsschuld.

Aangezien de centrale bank van Letland de partij is die opdraait voor het afhandelen van de gevolgen van een faillissement van een bank, is dit een prettige bijkomstigheid.

BluOr bank as

Is deze bank betrouwbaar?

In onze opinie is er geen reden om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de bank. De bank is het bezit van de benodigde vergunningen, waardoor er automatisch sprake is van strikt toezicht. Daarnaast verschaft de bank geen consumentenleningen, wat doorgaans toch een van de meest risicovolle verdienmodellen is binnen het bankwezen.

Alternatieven voor de BluOr Bank

Aan alternatieven geen gebrek op het platform van Raisin. Inmiddels zijn er meer dan 25 banken aangesloten. Het aantal spaarders dat profiteert van de hoge rente die deze banken bieden, is inmiddels opgelopen tot boven de 800.000.