Banca Progetto

De Banca Progetto is eigendom van Oaktree Capital Management. Dit is een grote Amerikaanse investeringsmaatschappij met een beheerd vermogen van 160 miljard USD.

SpaarvormRente
Vrij opneembaar3,50%
6 maanden4,00%
Rente per 09/12/2023

 

Alle spaarproducten >>

Actuele rentestanden

Naast een vrij opneembare spaarrekening zijn er ook deposito`s beschikbaar. De actuele rentestanden voor een spaarrekening zonder voorwaarden en een Banca Progetto deposito zijn als volgt:

SpaarvormRente
Vrij opneembaar3,50%
3 maandenq4,00%
6 maanden4,00%
9 maanden4,00%
1 jaar4,20%
2 jaar4,20%
4 jaar4,20%
Rente per 09/12/2023

< Mogelijkheden bekijken >

Hoe open je een spaarrekening?

Sparen bij de Banca Progetto doe je via het Raisin spaarplatform. Dit is ook direct de enige mogelijkheid om te kunnen sparen. Dit zorgt ervoor dat de eerste stap het aanmelden bij Raisin is. 

Aangezien dit spaarplatform erg populair is, kan de doorlooptijd enige werkdagen in beslag nemen. Zij dienen namelijk jouw gegevens voortvloeiende uit het KYC proces te controleren. 

Nadat jouw account bij Raisin is geactiveerd, kun je een deposito of een vrij opneembare spaarrekening bij de Banca Progetto openen. Doordat je het KYC proces dan al doorlopen hebt, gaat dit snel, bovendien is het erg eenvoudig.

Historie van de Banca Progetto

De bank werd opgericht in 1994. In 2015 is de bank overgenomen door Oaktree Capital Management. Dit zorgt ervoor dat er sprake is van een zeer kapitaalkrachtige eigenaar.

De bank richt zich met name op het verstrekken van financieringen aan bedrijven in de publieke sector en aan het MKB in Italië. Er zijn twee hoofdkantoren die zijn gevestigd in Milaan en Rome. 

Is er sprake van bronbelasting?

Er is geen sprake van bronbelasting. Dit is de standaard voor Italiaanse banken voor spaarders die geen inwoner van Italië zijn. Er is hiervoor geen woonplaatsverklaring vereist.

Is het depositogarantiestelsel van toepassing?

Bij Raisin is het de standaard dat alle aangesloten banken de bescherming van het depositogarantiestelsel bieden.

Wel is het dan zo dat de Italiaanse autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Mocht de Banca Progetto onverhoopt failliet gaan, dan gaat via de Italiaanse centrale bank de afwikkeling. Zij zullen de spaarders moeten compenseren uit het “fondo interbancario di tutela dei”. Volgens de huidige Europese wetgeving dienen zij dit binnen 10 werkdagen te doen. 

Hierbij heb ik er persoonlijk vertrouwen in, dat de Europese Centrale Bank hier streng op zal toezien.

banca progetto deposito

Is de Banca Progetto betrouwbaar?

Mijn inziens is er geen reden om aan te nemen dat de bank niet betrouwbaar is. Met de grote investeringsmaatschappij als eigenaar, kun je ervan uitgaan dat er ook geen onverantwoordelijke risico's zullen worden genomen.

Daarnaast is er ook sprake van toezicht door de Italiaanse centrale bank en de Europese centrale bank. 

Op Trustpilot is de Banca Progetto review redelijk goed te noemen. Ook al lijkt de beoordeling van 3 niet al te hoog, dit is nog steeds hoger dan de waardering van banken zoals de ING (1,3), Rabobank (1,2) en de ABN AMRO (1,2). 

Dit geeft wel aan dat banken doorgaans erg slecht scoren op Trustpilot. Wel is het doorgaans zo, dat mensen eerder geneigd zijn een review achter te laten, wanneer er sprake is van een probleem en dit niet doen wanneer alles goed verloopt.

Sparen bij een andere bank

Naast sparen bij de Banca Progetto biedt Raisin nog tal van andere spaarmogelijkheden. Zowel de rente bij een vrij opneembare spaarrekening als bij een deposito is zeer aantrekkelijk te noemen. Nadat je jezelf hebt geregistreerd bij Raisin is het openen van een depositorekening bij een van de aangesloten banken erg eenvoudig.

Op dit moment is het zo, dat de rente bij een deposito van Banca Progetto via Raisin afgesloten, één van de hoogste rentes biedt.

BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar4,45%
Banca Progetto` jaar4,20%
Klarna Bank1 jaar4,16%
Haitong1 jaar4,10%
BFF Bank6 maanden4,00%
Orange Bank1 jaar4,00%
CKV Bank3 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

BankRente
Banca Progetto3,35%
Bigbank3,10%
Nordax3,06%
CIVI3,05%
Inbank3,02%
Klarna Bank3,00%
Renault Bank2,90%
Rente per 09/12/2023