Alior Bank

De Alior bank is een grote Poolse Retailbank, verbonden aan het internationale spaarplatform Raisin. Op die manier is het mogelijk om een deposito te openen. Een vrij opneembare spaarrekening wordt niet aangeboden.

SpaarvormRente
6 maanden0,10%
1 jaar0,10%
2 jaar0,20%
Rente per 09/12/2023

Alle spaarproducten >>

De huidige rentestanden

De rente bij de Alior Bank is als volgt:

SpaarvormRente
6 maanden0,10%
1 jaar0,10%
2 jaar0,20%
3 jaar0,20%
Rente per 09/12/2023

< Mogelijkheden bekijken >

Op dit moment is de rente erg laag. In mijn opinie is er dan ook weinig reden om een deposito bij deze bank te openen. Wellicht dat in de toekomst de rente omhoog gaat bij deze bank. Als spreiding van spaargeld, om op die manier maximaal te profiteren van de zekerheid van de depositogarantiestelsel, dan is de Alior Bank wellicht wel een optie.

Een deposito openen

Sparen bij de Alior Bank is voor Nederlanders alleen mogelijk via Raisin. Het openen van een account bij Raisin is dan ook de eerste stap die je dient te zetten. 

Bij Raisin doorloop je ook het KYC (Know Your Customer) proces, waardoor dit bij het openen van een deposito bij de Alior Bank niet meer noodzakelijk is. Dit geldt ook voor de andere spaarproducten die je via Raisin kunt openen.

Historie van de bank

De bank bestaat sinds 2008. In deze relatief korte periode heeft de bank 4.2 miljoen klanten binnengehaald. De bank kenmerkt zich door een relatief groot kantorennetwerk. Vaak zie je dat er bij nieuwere banken geen kantorennetwerk wordt opgezet. Met 211 bankkantoren is dit bij de Alior Bank SA echter wel het geval.

De enorme groei van de bank heeft ervoor gezorgd dat de aandelen van de bank sinds 2012 op de beurs in Warschau zijn genoteerd. Het is zelfs zo dat dit een van de grootste beursintroducties in Polen is geweest in de afgelopen decennia. De aandelen van de bank zijn dan ook opgenomen in de WIG-20 index, de Poolse tegenhanger van de AEX index.

Is deze bank betrouwbaar?

Door de bankvergunning die is verstrekt staat de bank onder toezicht. Aangezien de bank daarnaast is genoteerd aan de effectenbeurs, is er ook vanuit dat oogpunt sprake van toezicht. Er is in mijn opinie dan ook geen reden om aan te nemen dat de bank niet betrouwbaar is.

Valutarisico

Deposito`s worden aangehouden in euro`s, waardoor er geen sprake is van een valutarisico. Wel is het zo dat Polen nog steeds de Zloty hanteert. Hierdoor zullen kosten zoals salarissen worden betaald in Zloty, terwijl spaarders dienen  te worden uitbetaald in euro`s. 

Mocht de koers van de Zloty enorm onderuit gaan, dan zou dit wellicht problemen kunnen opleveren voor de bank. Echter, je mag er ook vanuit gaan dat een bank hiertegen indekt.

Alior Bank review

 Bronbelasting

De bronbelasting in Polen bedraagt standaard 19%. Door het overleggen van een woonplaatsverklaring kom je in aanmerking voor een gereduceerd tarief van 5%. Hetgeen er aan bronbelasting in Polen wordt ingehouden, kun je bij de Nederlandse belastingaangifte in mindering brengen.

Depositogarantiestelsel

De Alior Bank is in het bezit van een bankvergunning. Je ontvangt hierdoor de zekerheid dat het depositogarantiestelsel biedt. Deze garantie wordt in Polen in euro`s uitgedrukt en is net zoals in Nederland maximaal een bedrag van 100.000€ per rekeninghouder per bank.

Mocht je aanspraak moeten doen op het depositogarantiestelsel, dan is de Poolse centrale bank verplicht jou te compenseren. Dit dienen zij volgens Europese wetgeving binnen maximaal 7 werkdagen te doen.

Sparen bij andere banken

Wanneer je een deposito wilt gaan openen, dan biedt Raisin tal van alternatieven. Bij bijna alle alternatieven ontvang je een hogere rente dan bij de Alior Bank. Bij een meerjarige deposito loopt de rente inmiddels aardig op. Tot ruim boven de 3%.

Naast Raisin is er ook nog de Bigbank die een substantieel hogere rente aanbiedt.

BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar4,45%
Banca Progetto` jaar4,20%
Klarna Bank1 jaar4,16%
Haitong1 jaar4,10%
BFF Bank6 maanden4,00%
Orange Bank1 jaar4,00%
CKV Bank3 jaar3,50%
Rente per 09/12/2023

BankRente
Banca Progetto3,35%
Bigbank3,10%
Nordax3,06%
CIVI3,05%
Inbank3,02%
Klarna Bank3,00%
Renault Bank2,90%
Rente per 09/12/2023