Raisin

Steeds meer mensen zijn op zoek naar mogelijkheden om toch nog enig rendement te behalen over het spaargeld. Spaargeld op een bankrekening zetten en daarbij geen rente ontvangen, zorgt ervoor dat het geld alleen maar minder waard wordt. Het platform van Raisin zorgt ervoor dat je alsnog rente kan ontvangen.

Raisin is een platform en geen bank

Rasin zelf is geen bank. Het is een platform, of intermediair, die de mogelijkheid biedt om geld onder te brengen bij verschillende banken. Het voordeel van het gebruik van dit platform is dat het eenvoudig is, om op deze manier een spaarrekening of deposito te openen, bij verschillende banken.

Zelf noemt Raisin zich een “Pan European marketplace”. Zij zijn actief in meer dan 30 landen en winnen snel aan populariteit. Inmiddels is er al ruim 26,5 miljard euro via deze marketplace in verschillende spaarproducten geïnvesteerd.

Hoeveel bedraagt de rente die kan je ontvangen via deze marketplace?

De lage rentestand zie je terug in elk land in Europa. Het is dus niet zo dat je erg hoge rentes gaat ontvangen. 

De maximale rente voor een termijndeposito voor 1 jaar is op dit moment 1%. Wil  je jouw geld echter voor een lange periode vastzetten, bijvoorbeeld voor 5 jaar dan bedraagt de rente die je maximaal kan ontvangen 1,36%. 

Dit zijn huidige rentestanden van september 2020, welke aan veranderingen onderhevig zijn. De rente die je kan ontvangen laat zich vergelijken met de rente die je ontvangt bij de Bigbank.

Waarom zou je gebruik maken van Raisin?

Naast de hoge rente, is het gemak wat Raisin biedt erg belangrijk. Omdat het gaat om sparen in het buitenland, hoef je door het gebruik van het platform niet zelf een spaarrekening te gaan openen bij een buitenlandse bank. 

Nadat je een account hebt aangemaakt bij Raisin zelf, is het vervolgens erg eenvoudig om vervolgens te gaan sparen bij een buitenlandse bank.

Indien je bijvoorbeeld zelf direct een spaarrekening zou willen openen bij het Tsjechische JT Banka, dan zal dit een behoorlijke uitdaging zijn. Voor het sparen bij een bank zoals JT Banka of Alior hoef je nadat je jouw account bij Raisin hebt aangemaakt, alleen nog maar jouw identiteit te bevestigen, aan de bank waar je uiteindelijk jouw geld wilt onderbrengen. Dit bespaart je dus ontzettend veel tijd en energie.

Raisin sparen buitenland

Een welkomstbonus bovenop de hoge rente

Naast dat je profiteert van een hogere rente, ontvang je ook welkomstbonus, welke kan oplopen tot 100€. De hoogte van de bonus is gerelateerd aan het bedrag dat je stort op een deposito. De exacte bedragen betreffende de welkomstbonus zijn hier beneden weergegeven.

Indien je de bedragen relateert aan het bedrag waarvoor je een deposito dient te openen, dan lijkt het niet te gaan om enorme bedragen. Maar stel, je stort 7,500€, dan ontvang je 10€ bonus. Dit is 0,13% van het bedrag dat je stort. 

Om in Nederland een spaarrekening te vinden waarbij je een rente ontvangt van 0,13% is in de praktijk een hele uitdaging. De welkomstbonus die je ontvangt, is vaak hoger dan de totale rente op een Nederlandse spaarrekening.

Sparen via een Duitse intermediair

Zoals al gezegd, Raisin zelf is geen bank. Zij werken samen met een aantal partnerbanken. zoals de JT Banka vanuit de Tsjechische republiek, de Oostenrijkse Euram bank en de Poolse Alior bank.

Raisin is een Duitse onderneming, opgericht in 1973. In mijn ogen is het aan te merken als zijnde een fintech bedrijf. Zij hebben ontzettend succesvol de omslag kunnen maken van het traditionele bankwezen naar een FIntech bedrijf. 

Er zijn niet veel ondernemingen binnen de bancaire wereld die erin geslaagd zijn om deze transitie succesvol te doorstaan. 

Ook Siemens maakt gebruik van de marketplace

Eerder dit jaar heeft Siemens in Duitsland de diensten van Raisin toegevoegd aan het pensioensparen voor de werknemers. Op deze manier kunnen de medewerkers van Siemens profiteren van de hoge rente die er wordt uitgekeerd bij verschillende spaarproducten.

Wie zijn de oprichters van Raisin?

De oprichters, Tamaz Georgadze, Frank Freund en Michael Stephan zijn nog steeds actief binnen de onderneming. Zij bekleden respectievelijk de posities van CEO, CFO en COO.  

Vaak zie je bij startende ondernemingen dat de oprichters na verloop van tijd hun onderneming van de hand doen en zich gaan richten op het starten van een nieuwe onderneming. Dit is bij Rasin niet het geval. Dit toont in onze ogen de betrokkenheid van deze oprichters bij het uitbouwen van het reeds behaalde succes.

Is het depositogarantiestelsel van kracht?

Bij sparen in het buitenland is in onze opinie het depositogarantiestelsel ontzettend belangrijk.

Oprichters marketplace

Zelf zouden wij geen geld toevertrouwen aan een bank die niet onder het depositogarantiestelsel valt. 

De banken die hun spaarproducten aanbieden via Raisin, zijn banken die vallen onder het depositogarantiestelsel. Dit is in onze ogen een groot pluspunt van deze marketplace.

Is langetermijnsparen slim?

Met de huidige lage rentestand is het de vraag of het zinvol is om geld voor een lange termijn vast te zetten. Deze vraag beantwoorden, is de toekomst voorspellen. Er is geen enkele econoom die kan voorspellen hoe het er bijvoorbeeld over een jaar of 3 uitziet.

Daarentegen is er wel consensus betreffende de te verwachten renteontwikkeling voor de kortere termijn. De verwachting is namelijk dat de rente niet binnen afzienbare tijd zal gaan stijgen. Dit is bijvoorbeeld ook de reden waarom Moneyou inmiddels gestopt is met het aanbieden van spaarrekeningen.

Rente en de economische ontwikkelingen

Bij de hoogte van de rente spelen economische ontwikkelingen een grote rol. Centrale banken zullen in moeilijke tijden proberen extra geld in de economie te pompen. Dit met als doel om de rente laag te houden, of om deze rente zelfs te laten dalen. 

Een lage rente leidt er over het algemeen toe dat mensen eerder geneigd zijn geld uit te geven. Daarnaast wordt het voor bedrijven aantrekkelijker gemaakt om te investeren. Consumenten die geld uitgeven en bedrijven die investeren, zijn de drijvende krachten achter de economie. En het zal geen geheim zijn dat op dit moment de economie wel een steuntje in de rug kan gebruiken. 

Een stijgende rente zal dan ook desastreuze gevolgen hebben voor de economische groei in de komende periode. Het beleid van centrale banken zal er dan ook op gericht zijn om een stijging van de rente te voorkomen.

Hoe lang deze economische impuls nodig is, is echter de grote vraag. 

Het doel van jouw spaargeld

Naast de rente, dient ook het doel van jouw spaargeld een rol te spelen bij de beslissing, of je jouw spaargeld voor langere tijd wilt vastzetten. 

Is jouw spaargeld bijvoorbeeld bedoeld als extra pensioenvoorziening en is de pensioenleeftijd nog niet in zicht, dan zou je dit voor langere tijd vast kunnen zetten. Wil je echter op niet al te lange termijn een grote aankoop gaan doen, waarbij je het spaargeld nodig hebt, dan is een lange termijn deposito afsluiten geen goed idee.

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie