Bigbank

Nederlandse banken vergoed inmiddels geen rente meer op een vrij opnembare spaarrekening. Zelfs bij een lange termijndeposito is de rente minimaal. Dat is dan ook de reden dat meer en meer Nederlanders ervoor kiezen om te gaan sparen bij de Bigbank. Op die manier kan je namelijk wel nog gewoon rente ontvangen.

De historie en achtergrond van de Bigbank

De Bigbank is oorspronkelijk ontstaan in Estland, behorend tot de Baltische staten. De bank  opgericht in 1992, is inmiddels zijn alweer meer dan 10 jaar actief in landen zoals Zweden, Finland, Duitsland en Oostenrijk. 

Het streven van de bank is om financieren eenvoudiger te maken en hierdoor mensen een beter bestaan te bieden.

Voordelige voorwaarden en tarieven

Omdat de Bigbank een geheel online bank is, hetgeen lagere kosten betekent, kunnen zij voordelige tarieven aanbieden. Aan de ene kant komt dit naar voren door de lage rente die je betaald bij het afsluiten van een lening en aan de andere kant de hogere rente die je ontvangt als spaarder zijnde. 

Sparen in EURO`s

Er zijn meer landen waar je een hogere spaarrente kan ontvangen. Vaak is er dan wel een aandachtspunt waar je goed rekening mee dient te houden. Ga je sparen in een vreemde valuta, dan is er sprake van een valutarisico.

Indien de munt waarin je spaart meer in waarde daalt dan de rente die je ontvangt, dan kan je er uiteindelijk zelfs op achteruit gaan.

Het omgekeerde is uiteraard ook mogelijk. Indien je naast een hogere rente ook profiteert van een koerswinst, dan zal je meer rendement behalen.

De valutamarkt is redelijk onvoorspelbaar. Je zal dus altijd een risico lopen op dit gebied. Bij de bigbank speelt dit niet, omdat je gewoon spaart in euro`s.

Bigbank sparen in euro

Voor de meer ervaren belegger zou je eventueel dit risico kunnen afdekken met een valutaoptie. Dit vergt echter wel de nodige kennis op dit gebied, om dit op de juiste manier te doen. 

Beoordelingen en awards

Moneyview heeft 4 jaar op een rij 5 sterren toegekend voor de deposito producten van de Bigbank. Met name de rente die wordt verstrekt aan klanten wordt hier als zeer goed gewaardeerd.

In Duitsland heeft de bank ook meerdere onderscheidingen ontvangen op dit gebied. Ook door de Duitsers wordt de rente die wordt verstrekt gezien als erg goed. 

Wat is er te vinden op Trustpilot?

De beoordeling op Trustpilot komt op dit moment uit op een 3.8, van de maximale score van 5. Dit lijkt in eerste instantie niet al te hoog, maar in vergelijking met andere banken is dit een erg goede score. 

Over het algemeen scoren banken namelijk erg laag op Trustpilot. Zo scoren alle grote banken lager dan een 2. De uitschieter op Trustpilot in positieve zin is de N26 bank met een 4.2. De 3,8 van de Bigbank is in dat opzicht dan ook een echte topscore. Dit blijkt uit de onderstaande tabel:

BankScore Trustpilot
N264,2
Bigbank3,8
KNAB3,1
Openbank3,1
ASN2,8
Moneyou2,6
Regiobank2,6
Bunq2,3
SNS2,1
Triodos2,1
Rabobank1,6
ING1,3
ABN Amro1,3

Is spaargeld veilig bij deze bank?

Bij het horen dat het om een bank gaat die zijn herkomst vindt in Estland, zijn veel mensen in eerste instantie huivering. In onze opinie is dit echter niet terecht.

Estland behoort tot de Europese Unie, waardoor ook deze bank onder streng toezicht staat.

Daarnaast, hetgeen nog belangrijker is, is dat de tegoeden bij deze bank worden beschermd door het depositogarantiestelsel. Spaartegoeden tot 100,000€ zijn dus veilig bij deze bank.

Tenslotte, Estland is het land in Europa met de laagste staatsschuld. Deze is bijvoorbeeld aanzienlijk lager dan de staatsschuld van de Nederlandse overheid.

Dit is overigens een verschijnsel wat je meer terugziet bij voormalige communistische landen. 

Bank Estland betrouwbaar

In het communistische tijdperk werden er door deze landen geen schulden gemaakt. Er werd gewoonweg geen geld geleend. Dit in tegenstelling tot West-Europese landen die al vele decennia lang geld lenen. En vaak ook heel veel geld. 

Dit maakt dat landen zoals Estland, vanuit dit historisch oogpunt hun financiële huishouding beter op orde hebben.

Hoe kan je profiteren van deze hoge rente?

Het aanmelden, om op die manier een deposito te openen is erg eenvoudig. Dit doe je gewoon online. Hierbij dien je jouw persoonlijke gegevens in te vullen, waaronder ook bijvoorbeeld een BSN nummer. Daarnaast dien je uiteraard ook een identiteitsbewijs te overleggen om jezelf te identificeren. 

Wel is het zo dat je naast een deposito bij deze bank nog over een andere bankrekening dient te beschikken. Dit is de bank van waaraf je geld stort op het deposito contract en waar de rente op wordt uitbetaald. Dit wordt de tegenrekening genoemd. 

Opnemen en storten is alleen mogelijk via deze tegenrekening. Uit oogpunt van beveiliging is dit een groot pluspunt. Het is niet mogelijk om vanaf de spaarrekening geld over te maken naar een andere bankrekening dan jouw eigen bankrekening. Opnemen van geld doe je vervolgens vanuit jouw persoonlijke omgeving bij de Bigbank.

Ook een hoge rente bij flexibel sparen

Is de rente die wordt vergoed bij een deposito contract fors hoger dan dat je bij andere banken bent gewend, ook bij het flexibel sparen wordt er nog steeds rente uitbetaald. Deze rente bedraagt op dit moment 0,5%. 

Een dergelijke rente zal je bij een Nederlandse bank niet ontvangen.