Sparen

Sparen is iets wat bij Nederlanders in het bloed zit. Helaas is het op dit moment zo dat het wat de rente betreft weinig, of zelfs helemaal niks meer oplevert. Dat neemt niet weg dat het in onze opinie nog steeds een goed idee is om te doen. 

Door regelmatig geld opzij te zetten, bouw je een vermogen op, waar je later eventueel op terug kan vallen, indien nodig. Doe je dit voor een langere periode dan hoef je per maand geeneens zoveel geld opzij te zetten, om toch een aanzienlijk vermogen op te bouwen.

Want dat er zomaar iets kan veranderen, wat ook nog eens grote gevolgen kan hebben, dat heeft de corona crisis ons wel geleerd.

Kiezen voor een vaste- of variabele rente?

Indien je besloten hebt dat je wilt  sparen, dan dien je ook nog te kiezen tussen een variabele rente en een vaste rente. Bij een vaste rente ontvang je doorgaans een net iets hogere rente, maar het verschil is te verwaarlozen. 

Echter, indien je kiest voor een vaste rente en er mocht sprake zijn van een negatieve rente, dan zit je goed met een vaste rente. Dat dit gaat gebeuren is in onze ogen niet geheel ondenkbaar.

Waarom zou je sparen met de lage rente?

Zoals al gezegd, wij zijn van mening dat dit nog zeer zeker zinvol is. En niet alleen wij hebben deze mening.

Aangezien de Nederlanders maar liefst 20 miljard euro hebben gespaard in het eerste half jaar van 2020, blijkt wel dat heel veel Nederlanders het met ons eens zijn.

Maar waarom is dit nog steeds zinvol, gegeven de spaarrente die inmiddels het nulpunt heeft bereikt.

1. Vermogen opbouwen voor onzekere tijden

waarom sparen

Mocht er onverhoopt iets onverwachts gebeuren, dan is het een uitermate prettig gevoel dat je spaargeld achter de hand hebt, waarop je kan terugvallen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je jouw baan verliest, maar ook als je opeens tegen hoge kosten aanloopt waarop je niet had gerekend. En dit kan maar zo gebeuren. 

Want vaak is het zo dat een tegenvaller niet op zichzelf staat. Je zal altijd zien dat wanneer de wasmachine kapot gaat, je daarna ook tegen een dure reparatie van de auto aanloopt. En op die manier kan het hard gaan met het geld dat eruit gaat.

2. Spaargeld geeft gemoedsrust

Geld maakt niet gelukkig. Dat is een welbekend gezegde. In zekere zin is dit ook zeker waar. Maar aan de andere kant, geen geld hebben zorgt voor erg veel stress. 

Als je continue zorgen hebt of je wel rond kan komen, dan zorgt dit voor enorm veel stress. Heb je daarentegen geld achter de hand, dan geeft dit een zekere gemoedsrust, waardoor je minder stress zal hebben.

3. Pensioen worden steeds onzekerder

De afgelopen jaren hebben wel geleerd dat de hoogte van de pensioen en ook wanneer deze zullen worden betaald, steeds onzekerder worden. 

En het laatste wat je wilt is dat op het moment dat je de pensioenleeftijd hebt bereikt, dat je dan financieel gezien niet de dingen kan doen die je altijd al zou willen doen.

Na het bereiken van de pensioenleeftijd wordt het lastig om een inkomen aan te vullen. Door op tijd te beginnen met sparen, kan je echter een vermogen opbouwen, dat je de zekerheid geeft, dat je echt de dingen kunt gaan doen die je altijd al hebt willen doen. 

Daarnaast ben je in dat geval minder afhankelijk van de overheid en pensioenfondsen. En dat is in onze ogen toch wel een prettig gevoel.

4. Sparen voor een doel

Voor bepaalde uitgaven, zoals een nieuwe auto, dien je te sparen. Dit is niet zomaar iets wat je even contant afrekent. Daarom is het goed hiervoor te sparen.

Doe je dit niet, dan dien je op het moment van aanschaf een lening af te sluiten. 

En ook al is de spaarrente erg laag, je zal merken dat indien je gaat lenen, dat je dan nog steeds een forse rente dient te betalen.

Nieuwe auto

Op die manier worden de totale kosten van bijvoorbeeld een nieuwe auto hoger, doordat je rente dient te gaan betalen.

Wat zal er gaan gebeuren met de spaarrente?

In onze ogen is het niet te verwachten dat de spaarrente in de nabije toekomst zal gaan stijgen. Dit is helaas gezien de huidige economische stand van zaken geen reële verwachting. 

Een hogere rente zal er namelijk toe leiden dat er minder wordt geïnvesteerd en ook minder geld zal worden uitgegeven. Op dit moment is het vanuit een economisch oogpunt echter van belang dat er wordt geïnvesteerd en dat ook burgers weer meer geld gaan uitgeven. 

De invloed van de corona crisis zal nog wel een behoorlijke tijd merkbaar blijven. En zolang dit het geval is, zal in onze opinie de rente niet gaan stijgen.

Is het mogelijk om meer spaarrente te ontvangen?

Er zijn een aantal mogelijkheden om toch nog rente te ontvangen. Dan dien je echter wel over de landsgrenzen te kijken. Echter, door het Europese Depositogarantiestel is jouw spaargeld tot 100,000€ zeker gesteld door dit Europese systeem. 

Dan dien je jezelf wel zeker te stellen dat de bank waar je jouw spaargeld onderbrengt onder dit garantiestelsel valt.

Uit dit oogpunt kiezen meer en meer mensen ervoor om een spaarrekening te openen bij de Bigbank of via Raisin. Dit zijn partijen die spaarrekeningen en spaardeposito`s in het buitenland aanbieden. 

Op die manier kan je nog een spaarrente ontvangen van maximaal 1,5%. Dit is nog steeds niet erg veel, maar in ieder geval meer dan dat je bij gewone spaarrekeningen bij een Nederlandse bank zal ontvangen.

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie