Spaartips

Spaartips

Sparen is niet altijd eenvoudig. Het is nu eenmaal verleidelijk om iets leuks te gaan doen, of om iets te kopen, in plaats van het geld dat je over hebt op een spaarrekening te zetten. Toch is en blijft sparen ontzettend belangrijk. Ook al ontvang je weinig tot geen rente. Daarom hebben wij een aantal spaartips op een rij gezet, die helpen bij het opbouwen van een spaarsaldo.

Waarom is sparen belangrijk

Voordat we onze spaartips met jou gaan delen, willen we eerst nog op het belang wijzen van het sparen. Het opbouwen van een buffer voor onzekere tijden is erg belangrijk. Dit heeft de  de huidige Covid-19 crisis ons wel geleerd. 

Maar ook indien je in de toekomst een grote aanschaf wil gaan doen, in de vorm van de aanschaf van een auto of een huis, dan is het belangrijk dat je terug kan vallen op een spaarsaldo. Geld lenen kost nu eenmaal geld. Dus alles wat je van jouw spaarrekening kan betalen zal je in de toekomst geld gaan besparen.

Onze top 7 tips om te gaan sparen

Nu wordt het tijd dat we onze spaartips met jou gaan delen. Het gaat hier echt niet om rocketscience.

Eigenlijk is het belangrijkste aandachtspunt bij het sparen: discipline

Op het moment dat je discipline laat vieren, dan zal je al snel zien dat je helemaal niet meer zult gaan sparen. Dwing jezelf er daarom toe om op regelmatige basis geld opzij te zetten.

Hierdoor zul je ook het saldo op jouw spaarrekening zien groeien, hetgeen een goede motivatie is om het sparen door te zetten. Naast discipline speelt ook motivatie een grote rol.

Tips om te sparen

1. Zet direct geld opzij na ontvangst van het salaris

Wanneer je jouw salaris ontvangt, dan is het verstandig om direct een bedrag op een spaarrekening te zetten. Dit is de eerste van onze 7 spaartips. Indien je gaat wachten tot er aan het einde van de maand iets overblijft, om op dat moment een bedrag naar een spaarrekening over te boeken, dan zal je merken dat er meestal weinig tot niks overblijft om te sparen. 

Automatisch sparen kan hierbij helpen. Door ervoor te zorgen dat er automatisch geld wordt overgeboekt naar een spaarrekening, kan je het ook niet per ongeluk vergeten.

2. Zorg voor een beperkt saldo op de lopende rekening

Heb je veel geld op jouw betaalrekening staan? Dan zal de verleiding om dit geld uit te geven groter worden. Je hebt tenslotte toch geld genoeg. Zorg er dan ook voor dat er niet teveel geld op de betaalrekening staat.

Eventueel kan je elke week een bedrag van een andere rekening naar jouw betaalrekening overboeken om dit goed onder controle te houden.

Ook een extra betaalrekening openen, om zo budgetten aan te maken voor verschillende kosten kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld een betaalrekening voor de vaste lasten, een rekening voor de boodschappen en een bankrekening voor leuke dingen.

Hiervoor kan je gewoon eenvoudig een gratis bankrekening openen.

spaartips saldo bankrekening

3. Een extraatje? Sparen!

Heb je in een maand extra inkomsten, in de vorm van een bonus, belastingteruggave of een 13e maand? Probeer dan in ieder geval een gedeelte van dit extra bedrag dat je tot je beschikking hebt naar een spaarrekening over te boeken. 

Dit hoeft uiteraard niet het gehele bedrag te zijn, maar probeer in ieder geval een gedeelte van het extra bedrag over te boeken naar een spaarrekening.

4. Neem jouw inkomsten en uitgaven kritisch onder de loep

Op een regenachtige zondag zou je eens al jouw inkomsten en uitgaven onder de loep kunnen nemen. Vooral op de vaste lasten valt er vaak het nodige te besparen. Denk hierbij aan het overstappen naar een andere energieleverancier. 

Kan je op hetgeen je maandelijks uitgeeft  iets besparen, zet dit bedrag dan op een spaarrekening. Wees daarbij kritisch en stel jezelf de vraag of alles wat je koopt je ook echt nodig hebt.

Vergeet hierbij zeker niet de kleinere, vaak terugkerende bedragen. Dit zijn op maandbasis toch vaak grote uitgaven. Dit is in onze ogen een van de belangrijkste spaartips.

Door geld te besparen op de vaste lasten, wordt sparen eigenlijk heel eenvoudig.

Als je op die manier geld opzij kunt zetten, dan spaar je elke maand zonder dat je er echt iets voor hoeft te doen. Daarbij kunnen ook kleine bedragen op langere termijn bijdragen aan een leuk spaarsaldo.

Uitgaven en inkomsten

5. Stel doelen voor jezelf

Spreek een bedrag met jezelf af wat je per maand, of per jaar, wilt sparen. Dit dient een doel te zijn wat realistisch is. Het mag echter ook wel een beetje uitdagend zijn. Hierbij kan, zoals hierboven aangegeven, het besparen op vaste lasten helpen om het met jezelf afgesproken bedrag ook daadwerkelijk te gaan sparen. 

Sparen voor een concreet doel zoals een vakantie of nieuwe keuken, helpt ook. Wil je iets leuks kopen, dan zal je snel merken dat hiervoor sparen eenvoudiger is dan dat je gaat sparen zonder specifiek doel.

Hoeveel geld je maandelijks kan sparen, hangt af van jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Maar classificeer een uitgave niet te snel als zijnde noodzakelijk. Dit is vaak niet het geval.

6. Kies voor de hoogste rente

Een hoge rente ontvangen is helaas onmogelijk op dit moment. Dat neemt niet weg dat er nog wel spaarrekening bestaan waar je enige rente kunt ontvangen. Hiervoor dien je dan wel over de landsgrenzen te kijken. Zo kan je via Raisin  een deposito spaarrekening openen waarbij je meer dan 1% rente ontvangt. Hetzelfde geldt voor de Bigbank en ook de Openbank heeft een aantrekkelijk aanbod. Indien je daar een spaarrekening opent, ontvang je voor de eerste 6 maanden 2% rente over het saldo tot 5,000. Boven dit saldo en na 6 maanden ontvang je nog steeds 0,2% rente. 

7. Streng zijn voor jezelf

Wil je toch nieuwe kleren kopen of een keer extra uitgaan, waardoor je jouw spaardoel voor die maand niet haalt? Dan dien je streng voor jezelf te zijn en toch voorrang te geven aan het sparen

Indien je dit een keertje niet doet, dan zal je zien dat je dit ook snel een tweede en een derde keer gaat doen. Discipline is in onze opinie een van de allerbelangrijkste van alle spaartips die we jou kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie