Spaarrente zwitserland

Spaarrente zwitserland

Hoe zit het met de spaarrente in Zwitserland? Is deze hoger dan in Nederland? Over het algemeen ligt de rente net iets hoger dan in Nederland. Het verschil is echter wel marginaal. Het is de vraag of dit het waard is om een spaarrekening in Zwitserland te openen. Zeker wanneer het gaat om een spaarrekening in Zwitserse Franken.

De actuele rentestanden in Zwitserland

Als we kijken op de website Ktipp, dan zien we al snel dat het met de rentestand in Zwitserland ook bedroevend gesteld is. Een spaarrekening waarbij er geen sprake is van beperkende voorwaarden levert maximaal 0,10% rente op jaarbasis op. Om een dergelijke rente te ontvangen dien je bovendien te gaan sparen bij een kleinere en relatief onbekende bank.

Wil je jouw geld langer vastzetten? Dan  wordt je daar de lage spaarrente in Zwitserland ook niet rijk van. Voor een termijndeposito kom je niet verder dan 0,2%.

Sparen in Zwitserland als Nederlander zijnde

Er zijn maar weinig banken waar je als Nederlander terecht kunt. Bijna alle banken stellen als voorwaarde dat je inwoner van Zwitserland dient te zijn. Voor sommige banken geldt dat je zelfs inwoner van de regio dient te zijn.

De echt vermogende klanten dienen zich dan ook te wenden tot de gespecialiseerde vermogensbeheerders om hun spaargeld in Zwitserland onder te brengen.

Let er echter wel op dat Zwitserland ook een negatieve rente kent voor de hogere banksaldo`s.

Opheffing van het bankgeheim

In het verleden was het niet de hogere rente waarvoor Nederlanders kozen om een spaarrekening in Zwitserland. Het Zwitserse bankgeheim was veruit de belangrijkste reden waarom er spaargeld in Zwitserland werd ondergebracht. Doordat er geen sprake meer is van een bankgeheim, is dit niet langer het geval.

De Zwitserse centrale bank is dermate onder druk gezet dat zij dit hebben opgegeven.

Bankgeheim Zwitserland

Alternatieven voor een spaarrekening in Zwitserland

Mede gezien het feit dat een spaarrekening in Zwitserland doorgaans in Zwitserse Franken dient te worden aangehouden, zijn er mijns inziens betere alternatieven. Zo kan je via Raisin spaarrekeningen openen bij banken zoals de Renault bank, CKV banken en JT Banka. De rente is bij deze banken hoger dan de spaarrente in Zwisterland.

De rente bij deze banken ligt hoger dan bij de banken in Zwitserland. Daarnaast spaar je dan in Euro`s en is er bij dit internationaal spaarplatform sprake van het depositogarantiestelsel. 

Vrij opneembare spaarrekening of termijndeposito

Je hebt via Raisin de keuze uit vrij opneembare spaarrekeningen of termijndeposito`s. De rente die je bij een termijndeposito ontvangt is dan wel marginaal hoger, je dient er wel flexibiliteit voor op te geven. 

Persoonlijk zou ik op dit moment niet kiezen voor een termijndeposito. De op dit moment hard oplopende inflatie zou wel eens kunnen leiden tot een rentestijging. Je hoort vaak dat de inflatie een tijdelijk effect is, maar daar ben ik inmiddels niet langer van overtuigd. Indien je op dit moment een termijndeposito afsluit, dan kan je er niet van profiteren indien de rente daadwerkelijk gaat stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie