Spaarrekening openen

Spaarrekening openen

Sparen zit in het bloed bij Nederlanders. Een spaarrekening openen is dan ook iets wat veel ouders al jonge leeftijd voor hun kinderen doen. Vaak wordt er dan gekozen voor een spaarrekening bij de bank waar de ouders zelf al hun bankzaken hebben ondergebracht. 

Er is echter de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van sparen en spaarrekeningen. Dus waarom zou je eigenlijk geen spaarrekening openen bij een andere bank, als bij een andere bank de condities gunstiger zijn?

Bij welke spaarrekening krijg je rente over jouw saldo?

Een hoge rente dien je niet al te letterlijk op te vatten. Er is bij geen enkele bank meer sprake van een echt hoge spaarrente. Wel is het mogelijk om nog een enigszins redelijke rentevergoeding te ontvangen. Onderstaand hebben wij weergegeven waarbij je nog rente gewoon rente ontvangt.

Bank

Rente

Aanvragen

Meer informatie

Maximaal 1,4% rente. Welkomstbonus van max. 100€

Meer rente Bigbank

Een rente van maximaal 1,5%. 1 jaars deposito: 0,55% rente

Meer rente ontvangen bij een buitenlandse bank

Iedereen zal inmiddels wel op de hoogte zijn van de ontzettend lage spaarrente. Zeker op een gewone spaarrekening ontvang je geen rente mee. Er zijn echter over de landsgrenzen wel een aantal mogelijkheden om toch rente te ontvangen. 

Zolang een bank in het bezit is van een lokale bankvergunning en een Europese bankvergunning, dan is het depositogarantiestelsel, zoals we dat in Nederland kennen, ook voor buitenlandse banken van kracht. Dit maakt de stap om daadwerkelijk geld onder te brengen bij een buitenlandse bank een stuk eenvoudiger.

Welke spaarrekening je ook gaat openen, het is in onze ogen altijd aan te bevelen om ervoor te zorgen dat spaartegoeden gedekt worden door het depositogarantiestelsel.

Ontwikkeling op het gebied van spaarrente

De negatieve spaarrente wordt steeds actueler. Op dit moment dien je alleen nog over een zeer groot spaarsaldo te beschikken, alvorens je daadwerkelijk rente dient te betalen.

Daarnaast kan je ook nog spaarrekeningen bij verschillende banken openen en op die manier het spaargeld te spreiden, om zodoende zeker te stellen dat je niet hoeft te betalen. 

Echter, de saldo waarboven je dient te betalen worden continue naar beneden bijgesteld.

In onze opinie is het dan ook niet ondenkbaar dat je in de toekomst al dient te betalen bij relatief lage spaarsaldo`s.

Spaarrekening openen rente

Vrij opneembare spaarrekeningen

In het onderstaande overzicht zijn de actuele rentestanden opgenomen, welke worden vergoed bij een spaarrekening die vrij opneembaar is. Deze rentestanden zijn overigens continue aan veranderingen onderhevig.

BankRentepercentageVoorwaarden
ABN AMRO - Direct sparen0,00% 
Leaseplan Bank 0,10% 
SNS Internet sparen0,01%Tot een saldo van 25,000€
Openbank0,20%De eerste 6 maanden 2% tot 5,000€
ING Oranje spaarrekening0,01%Tot een saldo van 100,000€
KNAB sparen0,04%Tot een saldo van 25,000€
Rabovank internetsparen0,01%Tot een saldo van 100,000€
ASN ideaalsparen0,01% 
Regiobank0,01%Tot een saldo van 25,000€

Depositosparen

Des te langer je geld vastzet, des te hoger de rente is die je zult ontvangen. In het onderstaande overzicht zijn de huidige rentevergoedingen weergegeven die gelden bij lange termijn deposito. Het gaat hierbij om een vaste rente voor de gehele looptijd van het deposito.

BankRenteLooptijd (jaren)
ABN AMRO0,05%10
Rabobank0,05%10
SNS 0,35%10
ASN0,35%10
Raisin1,40%10
Bigbank1,50%10
Leaseplan 0,75%5

Dela biedt een rente van 2% bij een looptijd van 10 jaar. Spaartegoeden bij Dela vallen echter niet onder het depositogarantiestelsel.

Bij een depositospaarrekening niet zomaar het geld van de rekening opnemen.

Voordat je jouw geld door middel van een deposito langer vastzet, is het van belang om er goed over na te denken waarvoor je wilt sparen.

Heb je het geld binnen niet al te lange termijn nodig, dan is een lange termijn deposito minder geschikt, waarmee we willen aangeven dat het langetermijnsparen, ondanks de hogere rente ook nadelen heeft.

Lange termijn sparen

Hoe open je een spaarrekening?

Een nieuwe spaarrekening is tegenwoordig bijna altijd online te openen. Of het nu om een online bank gaat, zoals de Openbank, of een bank met een uitgebreid kantorennetwerk zoals de ABN AMRO. Om een spaarrekening te openen, dien je de volgende gegevens en documenten bij de hand te houden:

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Het rekeningnummer van jouw betaalrekening, welke je op dient te geven als de tegenrekening van de spaarrekening

Wil je spaarrekening openen voor meerdere rekeninghouders? Dan dien je ook het identiteitsbewijs van de andere rekeninghouders bij de hand te houden. Je dient namelijk per rekeninghouder een identiteitsbewijs te overleggen, dit ter voorkoming van fraude.

De kosten van een spaarrekening

In tegenstelling tot een betaalrekening, zijn er er aan het openen van een spaarrekening geen kosten verbonden. Ook is er geen sprake van maandelijkse kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie