Spaarpotjes

Spaarpotjes

Spaarpotjes aanmaken kan de stress in het leven drastisch verminderen. Geldzorgen is een van de belangrijkste redenen voor stress. Als je niet weet hoe je een dure reparatie dient te betalen, of je kan de maand niet goed doorkomen, zal dat een stressvolle situatie opleveren.

Welke spaarpotjes aanmaken?

Het hangt van jouw persoonlijke situatie af welke spaarpotjes verstandig zijn om aan te maken. Bezit je een koopwoning, dan is een spaarpot voor onderhoud van het huis aan te raden. Huur je op dit moment een woning, dan is dit minder van belang.

Onderstaand hebben wij ons overzicht samengesteld met situaties waarvoor het opbouwen van een spaarpot verstandig is.

Electrische apparatuur

Bij een woning zal je jaren meemaken dat er weinig tot geen sprake is van onderhoud of kosten. Maar gaat er iets stuk, dan zal je altijd zien dat er dan meerdere apparaten stuk gaan. 

Kan je de nieuwe wasmachine nog net betalen, maar gaat daarna bijvoorbeeld de centrale verwarming stuk, dan wordt het vanuit financieel oogpunt een heel ander verhaal.

In onze opinie is het verstandig om eens een overzicht te maken van alle elektrische apparatuur die je in huis hebt. Daarbij kan je de goedkope apparaten overslaan. Begin bijvoorbeeld bij een waarde van 250€ of meer.

Als je al deze apparaten nu eens in een spreadsheet zet en daarbij de verwachte levensduur invult, dan kan je eenvoudig de afschrijving per jaar berekenen. Hierdoor weet je vervolgens precies hoeveel geld er maandelijks of jaarlijks in de spaarpot dient te worden gestopt.

Op het moment dat je iets dient te vervangen kan je dit geld gebruiken. Op die manier hoef je niet in de stress te schieten wanneer er eens iets kapot gaat.

Onderhoud van de woning

Naast elektrische apparaten zijn er ook zaken zoals schilderwerk. Stel dat je om de 10 jaar jouw huis wilt laten schilderen en dit kost 5.000€. Dan is het verstandig om elk jaar 500€ in een spaarpot te stoppen voor schilderwerk.

Maar ook grote zaken zoals het vernieuwen van een dak of het verbouwen van een keuken zijn zaken waarvoor je spaarpotten zou kunnen aanmaken.

Spaarpot voor huis schilderen

Vervanging en onderhoud van een auto

Een auto kost veel geld. Veel meer dan dat de meeste mensen zich realiseren. Naast onderhoudskosten heb je ook de afschrijving. Zeker wanneer je een nieuwe auto koopt, dan zal je in de eerste jaren veel afschrijven.

Om op het moment dat de auto aan vervanging toe is een nieuwe auto te kunnen kopen, zou je eigenlijk het bedrag van de jaarlijkse afschrijving in een spaarpotje dienen te stoppen.

Via een website zoals autoscout kan je vrij eenvoudig de afschrijving bepalen. Je kunt eerst de waarde van de auto opzoeken zoals deze op dit moment is. Vervolgens kijk je wat een zelfde type auto, maar dan 5 jaar ouder, waard is. Hierbij dien je dan ook in te schatten hoeveel kilometers je per jaar denkt te rijden. 

Het verschil tussen waarde op dit moment en de waarde in de toekomst is de jaarlijkse afschrijving.

Sparen voor kortere termijn

Ook sparen gedurende het jaar, om een grote uitgave later in het jaar te kunnen doen, is aan te bevelen. Een ideaal moment om een spaarpot aan te vullen, is het moment dat je bijvoorbeeld het vakantiegeld ontvangt.

Zaken waarvoor je gedurende het jaar zou kunnen sparen, zijn bijvoorbeeld de vakantie, de jaarlijkse APK keuring en ga zomaar door. Hier speelt ook jouw persoonlijke situatie weer een belangrijke rol. Wat kan je gewoon van jouw salaris betalen en waar dien je voor te sparen?

Zet het geld ook echt opzij

Bij spaarpotjes is het van groot belang om het geld  ook echt daadwerkelijk apart te zetten. Een aparte bankrekening is hiervoor de beste methode. Eventueel zelfs meerdere bankrekeningen, zodat je voor elk spaardoel een aparte bankrekening opent

Op die manier voorkom je dat je het geld toch ergens anders aan gaat uitgeven. Zeker wanneer een spaarpot goed gevuld raakt is dat namelijk erg verleidelijk.

Een extra bankrekening openen

Een extra bankrekening zal helpen dat je het geld niet aan andere zaken gaat uitgeven.

Een gratis bankrekening bij de N26 of bij de Openbank zou je hiervoor kunnen gebruiken.

Heb je een betaalrekening bij bunq, dan kan je direct 25 extra betaalrekeningen via het online bankieren aanmaken.

Deze betaalrekeningen gebruik je vervolgens als digitale spaarpotjes. Je hebt dan ook de beschikking over vrij spaargeld, want er gelden geen voorwaarden bij het opnemen van  het geld. 

Digitale Spaarpotjes

Ga je een termijndeposito afsluiten, dan kan je het geld niet vrij opnemen. Op het moment dat je dringend het geld nodig hebt, kan dit uitermate vervelend zijn.

Het vullen van een spaarpot

In onze opinie is het beste om per maand een vast bedrag in een digitale spaarpot te stoppen. Je zou dit eigenlijk elke maand dienen te doen. Ga je een maand overslaan, dan ligt het namelijk op de loer dat je meerdere maanden gaat overslaan.

Kom je maandelijks niet uit om dit te doen, omdat de vaste lasten te hoog zijn, dan kan je ook op de momenten dat je iets extra`s ontvangt, wat extra in de digitale spaarpot storten.

Van belang is dat aan het eind van het jaar je het bedrag hebt gespaard wat je nodig hebt volgens de berekeningen die je hebt gemaakt.

Kom je geld tekort?

Kom je echt geld tekort om spaarpotjes op te bouwen? Dan zou de eerste stap moeten zijn om ervoor te zorgen dat je precies weet waar jouw geld  naartoe gaat. Je zult dan bijna altijd zien dat je onverwacht veel geld uitgeeft aan zaken die je helemaal niet had verwacht. 

Door dergelijke uitgaven te schrappen houdt je misschien wel geld over om apart te zetten. Wanneer je echt wilt sparen is er bijna altijd wel een weg te vinden om dit voor elkaar te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie