Spaargeld beleggen

Spaargeld beleggen

Spaargeld beleggen is een mogelijkheid om rendement te behalen over het vermogen dat je bezit. Het rendement van sparen heeft namelijk het nulpunt bereikt. Daarnaast dien je nog steeds belasting te betalen en hebben we inmiddels ook te maken met een sterk stijgende inflatie. Spaargeld wordt dus eigenlijk gewoonweg steeds minder waard.

Belasting over spaargeld

Bezit je over meer dan 50.000 euro aan spaargeld en beleggingen? Dan dien je belasting te betalen. Heb je een fiscaal partner dan is er sprake van een heffingsvrij vermogen van 100.000€. In 2022 worden bedragen overigens aangepast naar 50.650€ per persoon.

De daadwerkelijk te betalen belasting hangt hierbij af van het totale vermogen dat je bezit. Het bedrag waarover de belasting wordt berekend, wordt de grondslag voor sparen en beleggen genoemd.

Waarom eigenlijk nog sparen?

Je zou jezelf kunnen afvragen of sparen überhaupt nog wel zin heeft. In onze opinie is dit echter zeer zeker het geval. Het is altijd verstandig om geld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Al het geld dat je bezit beleggen is in onze opinie dan ook geen goed idee. Ook al is het verwachte rendement hoger dan bij sparen

Wel is het mogelijk om via Raisin nog een enigszins hoger rendement te behalen. Zo bieden zij nog 1% rente bij een termijndeposito van een jaar.

Overwegingen wanneer je wilt gaan beleggen

Beleggen in aandelen, of in andere financiële producten, brengt risico met zich mee. Omdat er op korte termijn altijd sprake is van koersschommelingen, dien je jezelf ook te richten op de lange termijn.

Op die manier ben je minder afhankelijk van koersschommelingen op korte termijn.

Overwegingen beleggen van spaargeld

De corona pandemie is hiervan een goed voorbeeld. In eerste instantie was er sprake van een keldering van de beurskoersen. Dit heeft zich echter al weer redelijk snel hersteld en inmiddels is er sprake van historisch hoge beurskoersen

Had je net na de uitbraak van het coronavirus jouw geld nodig en diende je daarvoor jouw beleggingen van de hand te doen, dan had je veel geld verloren. Was jouw focus echter de langere termijn, dan had je daarentegen het afgelopen jaar waarschijnlijk veel geld verdiend.

Beginnen met beleggen betekent dat je goed doordrongen dient te zijn van de risico`s die je loopt. Sparen en beleggen vraagt om verschillende mindsets.

Rendement van beleggen

Het rendement van beleggen loopt sterk uiteen en is nooit van tevoren te bepalen. Er wordt dan wel gewerkt met een verwacht rendement, maar dat is niets anders dan een inschatting. Je ziet bij beleggingsfondsen vaak dat er wordt aangegeven wat het gemiddelde historische rendement is geweest. Echter, resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie. Bijna iedereen is wel bekend met de slogan “behaalde garanties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”

Daarnaast zal je ook vaak zien dat er bij het bereken van het gemiddelde, sprake is van uitschieters naar beneden en naar boven. Indien je instapt in een jaar met een uitschieter naar beneden, dan zal je de jaren daarna de uitschieters naar boven eerst nodig hebben, om het verlies te compenseren. 

Beleggen buiten de beurs om

Indien je jouw spaargeld wilt gaan beleggen, dan ben je in principe niet gebonden aan de beurs. Zo zou je ook kunnen gaan investeren via een crowdfunding website. Hierbij kan je denken aan websites zoals Mintos of Lender en Spender.

Ook cryptocurrencies worden steeds populairder. Dit is in mijn opinie echter wel uitermate risicovol.

Spaargeld beleggen crowdfunding

Je kunt eigenlijk wel stellen dat beleggen buiten de beurs om, bijna altijd als gevolg heeft dat er sprake is van een extra hoog risico. 

Daartegen staat dat er ook ontzettend hoge rendementen zijn te verdienen. Zo is bij het investeren via crowdfunding een rendement van meer dan 10% per jaar mogelijk.

Beleggen met minder risico

Voor mensen die spaargeld willen beleggen, vanuit het oogpunt dat de spaarrente zo enorm laag is, is beleggen met beperkt risico in mijn opinie een goede keuze.

Je kunt dan kiezen voor beleggingsfondsen met een laag risico. Dit zijn de goed gediversifieerde beleggingsfondsen, waarbij er bijvoorbeeld ook een gedeelte van de inleg in obligaties wordt geïnvesteerd. 

Dergelijke fondsen leveren over langere tijd een stabieler rendement op. Op die manier zijn de verschillen in risico tussen sparen en beleggen minder groot. Spaargeld beleggen is een belangrijke beslissing. Denk er dan ook goed over na.

Zelf aan de slag of uitbesteden

Je kunt zelf als actieve belegger aan de slag gaan. Hiervoor is het in onze opinie raadzaam eerst eens een training te volgen zoals de day trading masterclass of de crypto masterclass.

Je hebt echter ook de keuze om gebruik te maken van beheerd beleggen. Op die manier zal een beleggingsexpert voor jou de keuzes maken waarin te beleggen. De meeste banken bieden deze optie wel aan. Op die manier wordt spaargeld beleggen minder stressvol.

De keuze hangt af van hoe comfortabel je jezelf voelt met het beleggen. Is dit iets wat je totaal niet aanspreekt, of je bent bang keuzes te maken, dan is het beheerd beleggen waarschijnlijk de beste optie. Ben je daarentegen geïnteresseerd in de wereld van het beleggen, dan kan je ook zelf een portefeuille kunnen gaan opbouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie