Spaargeld beleggen op de beurs

Spaargeld beleggen op de beurs

Spaargeld beleggen op de beurs is op verschillende manieren mogelijk. De meest gebruikelijke vorm is het kopen van aandelen. Door het kopen van aandelen koop je als het ware een gedeelte van een bedrijf. 

Ga je investeren in grote bedrijven zoals Philips, dan is uiteraard het gedeelte van de onderneming dat je daadwerkelijk bezit, te verwaarlozen.

Dividend en koersstijgingen

Rendement behalen met het beleggen in aandelen bestaat uit twee componenten. Aan de ene kant kan je winst behalen doordat de koers stijgt. Daarnaast zal je ook vaak dividend ontvangen. Dividend is een gedeelte van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Het dividend dat je ontvangt is in procenten echter doorgaans niet al te hoog. Zo lag dit bij Philips het afgelopen jaar zo rond de 1,85%. Dit is al wel direct meer dan de rente die je op dit moment ontvangt. Rijk worden door sparen is er op dit moment niet meer bij.

Echter, beleggers die spaargeld gaan beleggen op de beurs zijn op zoek naar een hoger rendement. Om dat te bereiken, zal de koers dienen te stijgen.

Aankoop- en verkoopmoment bepalen

Heb je aandelen gekocht en is de koers gestegen? Dan dien je een lastige beslissing te maken. Want wanneer ga je de aandelen die je in jouw bezit hebt weer verkopen? 

Daarnaast, indien je aandelen hebt verkocht, dan dien je ook weer op zoek te gaan naar een nieuwe investeringsmogelijkheid.

aankopen en verkopen van aandelen

Het bepalen van het juiste aankoop- en verkoopmoment is eigenlijk waar het om draait bij het beleggen. Want stel dat je op de hoogste koers hebt verkocht en de koers gaat daarna dalen, dan kan je op een later tijdstip weer instappen tegen een lagere koers.

Daytraden

Er zijn mensen die hier continue mee bezig zijn. Bij een geringe koersstijging verkopen zij direct de effecten die zij in hun bezit hebben. Vervolgens wordt er gewacht tot het moment dat zij goed achten om weer te kopen. 

Door dit soort transacties herhaaldelijk uit te voeren, kan je ook mooie rendementen behalen. Dit wordt daytrading genoemd. Dit is wel een vorm van beleggen die tijdsintensief is. In mijn ogen is dit dan ook niet direct geschikt wanneer je gewoon jouw spaargeld wilt gaan beleggen op de beurs. Daarnaast dien je in staat te zijn om cijfers en grafieken goed te interpreteren. Dit is namelijk de basis voor het op  deze manier handelen op de beurs.

Technische analyse en fundamentele analyse

Beurshandelaren zijn continue bezig om te proberen de koers van een aandeel te voorspellen. Hiervoor gebruiken zij verschillende methoden. Deze methoden zijn onder te verdelen in de technische analyse en fundamentele analyse.

Technische analyse

Bij de technische analyse wordt er gekeken naar koerspatronen. Op basis van een patroon  wordt er een verwachte koers berekend. Belangrijke begrippen hier zijn steun en weerstand. 

Met steun wordt als het ware een bodem bedoeld. Normalerwijs zal de koers niet beneden de steunkoers uitkomen.

Spaargeld beleggen op de beurs technische analyse

Is dit wel het geval, dan is de verwachting dat de koers nog verder gaat dalen. 

Bij weerstand is er sprake van een plafond. Het zal lastig zijn voor de koers van een aandeel om door dit plafond heen te breken. Indien dit echter wel gebeurd, dan ligt de weg open naar een nog hogere koers.

Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse wordt het bedrijf zelf meer onder de loep genomen. Zo wordt er gekeken naar hoe een bedrijf presteert ten opzichte van andere bedrijven. Maar ook een orderportefeuille wordt onder de loep genomen. 

Een belang begrip is de koers-winstverhouding. Hierbij wordt de aandelenkoers gedeeld door de winst. 

Des te hoger deze ratio is, des te duurder een aandeel. Simpelweg kan je stellen, dat een aandeel met een lage koers-winstverhouding interessant is om te kopen. Wel is het in de praktijk zo dat er nog veel andere factoren een rol spelen.

Stel je vergelijkt de aandelen van Randstad en DPA, waarbij Randstad een koers-winstverhouding heeft van 15 en DPA van 10. In dat geval is het aandeel DPA goedkoper dan het aandeel Randstad.

Zorgvuldig omgaan met jouw spaargeld

Beleggen op de beurs kent zijn ups en downs. Hierbij is het lastigste om rustig te blijven op het moment dat het tegenzit. Ga je spaargeld beleggen op de beurs, dan is niet altijd even eenvoudig. Dit kan ik uit ervaring vertellen.

De grootste blunder heb ik zelf gemaakt met de aandelen van uitzender USG People, voordat dit bedrijf werd overgenomen

Jaren geleden waren bijna alle experts het erover eens dat dit bedrijf was ondergewaardeerd. Daarop heb ik een positie geopend tegen een koers van zo rond de 3,50€. Vervolgens ging de koers naar beneden en heb ik besloten om zo rond een koers van 3,00€ bij te kopen. 

Helaas ging de koers nog verder naar beneden. Eigenlijk kwam er geen einde aan de daling. Toen de koers de 2,00€ benaderde, besloot ik mijn verlies te nemen en uit te stappen. Dit heeft mij zond de 8.000€ gekost.

Nu kan je al raden wat er daarna gebeurde. De koers begon al vrij snel, nadat ik mijn aandelen van de hand had gedaan, te stijgen. Nog later kwam er een overnamebod waardoor de koers doorschoot naar 17€.  

Was in destijds gewoon rustig gebleven en had ik de aandelen maar gewoon op mijn beleggersrekening laten staan. Dan had ik een enorme winst behaald van meer dan 70.000€, in plaats van het geleden verlies van 8.000€. 

Spaargeld beleggen op de beurs is dus niet altijd rozengeur en maneschijn. Aandelen kunnen altijd minder waard worden. Dit was echter wel een erg dure les. Ook geeft dit voorbeeld aan, dat je altijd aan de langere termijn dient te denken en jezelf niet moet laten beïnvloeden door korte termijn koersschommelingen.

Beleggen met geld dat je kunt missen

Bovenstaande geeft wel aan, dat alleen beleggen met geld dat je kunt missen, raadzaam is. Beschik je over een paar honderd of paar duizend euro spaargeld, dan dien je er goed over na te denken, of je dat wel wilt gaan beleggen. 

Een goede verdeling van jouw beschikbare spaargeld, tussen sparen en beleggen, is extreem belangrijk.

Beleggen met geld dat je kunt missen

Wanneer je op dit moment aandelen wilt kopen, dan is het verstandig hier goed over na te denken.

Ook kan je beginnen met het periodiek beleggen. Door bijvoorbeeld 100 euro per maand te beleggen, of 1.000 euro per jaar, op het moment dat je jouw vakantiegeld ontvangt, kan je op termijn ook een portefeuille van bijvoorbeeld aandelen opbouwen.

Ga niet beleggen zonder kennis

Nu ben ik zelf in het bezit van een master op het gebied van Financiering, beleggingen & accounting. Toch heb ik deze enorme fout gemaakt. In mijn opinie is het dan ook niet verstandig, om zomaar te gaan beleggen met jouw spaargeld, indien je niet over kennis op dit gebied beschikt.

Het is dan verstandiger om eens met een expert te gaan praten. Elke bank kan je hierbij wel bij helpen. Een expert kan je exact vertellen wat de risico`s zijn en welke vorm van beleggen  het beste past bij jouw situatie. Dat is namelijk ook iets wat je niet dient te vergeten. Verschillende situaties vragen om verschillende strategieën. 

Een belangrijk vraag die je bijvoorbeeld dient te beantwoorden is, wanneer je het geld nodig hebt dat je wilt gaan beleggen. Is dit pas op lange termijn, dan zou je bijvoorbeeld meer risico kunnen nemen.

Ook kun je kiezen voor beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds belegt vaak in aandelen en obligaties. Hierdoor is er sprake van minder risico. Misschien past dat wel beter bij jou. Een beleggingsexpert kan je hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *