Snel sparen

Snel sparen

Wanneer je wilt gaan sparen, dan kan snel sparen je helpen om dit daadwerkelijk te gaan doen. Op die manier zie je sneller jouw vermogen groeien, waardoor de motivatie om te gaan sparen en wellicht nog meer te gaan sparen, zal toenemen. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet.

Jouw spaardoelen vaststellen

Hoeveel geld wil je bijvoorbeeld over een jaar op jouw spaarrekening hebben staan? Stel hierbij een realistisch, maar wel een uitdagend doel. Hierbij is van belang dat je dit doel ook echt een rol laat spelen. 

Dus niet simpelweg hier één keer over nadenken en dan weer verder gaan.  Schrijf het bijvoorbeeld op en hang het op een plek, zodat je dit vaak ziet. Op die manier zal je hiernaar gaan handelen.

Het experiment van Dan Ariely

Dat dit werkt, dat heeft een experiment van Dan Ariely aangetoont. Bij het experiment dat hij uitvoerde, waarbij er drie verschillende groepen werden gecreëerd, kwam dit naar voren. De verschillende groepen zagen er als volgt uit:

  1. Een groep die regelmatig herinneringen ontving, dat zij dienden te sparen
  2. De tweede groep die een bonus ontving bij het behalen van bepaalde doelen
  3. Een derde groep, die regelmatig aan hun doel werd herinnerd.

Uiteindelijk bleken de resultaten van groep 3 het beste. Je creëert hierbij als het ware een zekere vorm van commitment. Mensen gaan het doel zien als iets wat bereikt dient te worden.

Het belang van een korte tijdsinterval

Stel dat jouw doel is, om aan het einde van het jaar de spaarrekening met 10.000€ te hebben aangevuld. 

In dat geval dien je een plan op te stellen hoe je dat gaat bereiken.  Bijvoorbeeld dat je elke week honderd euro gaat sparen en op het moment dat je jouw vakantiegeld of 13e maand ontvangt, een extra bedrag van 2.400 euro gaat storten om het doel te bereiken. 

Snel sparen houdt hierbij in dat je direct gaat beginnen. Elke week uitstel zorgt ervoor dat de kans toenemeent, dat je niet alleen jouw doel niet gaat bereiken maar dat het hele spaarplan nooit van de grond komt.

Snel sparen korte termijn

Stel voor jezelf een concreet doel wat je per maand wilt gaan sparen en eventueel per jaar, waarbij je een gedeelte van de extra`s die je ontvangt, op een spaarrekening gaat zetten. Zorg er vervolgens voor dat je dit ook echt iedere maand gaat doen. Doe je dat niet, dan wordt snel sparen al snel helemaal niet sparen.

Hoeveel kan je sparen?

Een doel dient wel altijd realistisch te zijn. Kijk dus goed naar wat je kunt sparen. Hierbij dien je eerst te kijken naar wat je maandelijks nodig hebt om van te kunnen leven. 

Wel is het hierbij van belang, om goed onderscheid te maken tussen noodzakelijke uitgaven en zaken waar je geld aan uitgeeft, die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Snel sparen vraagt namelijk wel, om het laten van onnodige uitgaven, die je tot op heden wel hebt gedaan. 

Dit dient ervoor te zorgen dat je inzicht krijgt in hoeveel euro per maand je daadwerkelijk kunt gaan sparen.

Automatisch sparen

Heb je een concreet doel vastgelegd? Dan zorgt automatisch sparen ervoor dat je dit gaat realiseren. Laat gewoon elke week of elke maand een bedrag overboeken naar de spaarrekening. Ga je dit handmatig doen? Dan is de kans vele malen groter dat je dit gaat overslaan. En begin je eenmaal met het overslaan, dan zal je dit steeds vaker gaan overslaan. Op die manier kan je snel sparen wel vergeten.

Ook kan je ervoor kiezen om kleine bedragen die je per pin betaald af te ronden en het verschil op de spaarrekening laten storten. Op die manier spaar je praktisch elke dag. Het gaat dan wel niet om grote bedragen, maar toch kan je op die manier snel sparen. 

Als je op deze manier iedere dag een paar euro spaart, dan heb je aan het einde van de maand toch een behoorlijk bedrag bij elkaar gespaard. 

Vermogen laten groeien

Indien je eenmaal spaargeld op jouw spaarrekening hebt staan, dan is het ook van belang dat je dit geld laat groeien. Dit is eigenlijk de eenvoudigste methode van snel sparen. Je hoeft er namelijk niks voor op te geven.

Helaas is het laten groeien van vermogen niet eenvoudig op dit moment. Alleen een spaarrekening via Raisin levert nog enige rente op.

Vermogen laten groeien

Daarnaast heb je de mogelijkheid om te gaan beleggen of investeren. Dit kan je doen door het beleggen op de beurs, maar bijvoorbeeld ook via crowdfunding. Het nadeel is dan wel dat je risico loopt. Investeren zonder risico bestaat nu eenmaal niet.

De weg naar een onbezorgder leven

Het opbouwen van een buffer in de vorm van spaargeld, zal een positieve invloed hebben op het leven. Zo heb je wellicht geld, om in een later stadium een droom te realiseren. Je kunt bijvoorbeeld die verre reis, waar je al lang over droomt, daadwerkelijk gaan maken. 

Maar daarnaast zorg je door geld opzij te zetten er ook voor, dat je meer rust in je leven krijgt. Mocht er onverhoopt een keer iets gebeuren, dan heb je in ieder geval een bedrag achter de hand om de vaste lasten te kunnen betalen.

Een actueel en relevant voorbeeld is de huidige situatie op de energiemarkt. Klanten van het failliet gegane Welkom Energie dienen opeens torenhoge bedragen te betalen voor hun energierekening. Indien je dit niet redt met jouw salaris, dan zorgt een buffer op een spaarrekening er in ieder geval voor, dat je niet direct in de financiële problemen terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie