Shared spaces

Shared spaces

Ook al kan je bij de N26 bank niet direct een gezamenlijke rekening openen, er is wel een oplossing die hier veel op lijkt. Dit zijn de shared spaces.

Het principe van een gedeeld spaarpotje

Door het openen van een shared space, creëer je als het ware een gezamenlijk spaarpotje. Een shared space kan alleen geopend worden door een persoon die een premium account heeft bij de N26. Om te worden uitgenodigd en deel te nemen aan een shared space is dit echter niet noodzakelijk. 

Elke deelnemer heeft toegang tot het geld op de rekening

Het geld dat op deze manier wordt gestort op een aparte subrekening is toegankelijk voor iedere deelnemer. Op deze manier kan je tot maximaal 10 deelnemers uitnodigen. Behalve deze functie te gebruiken voor het aanmaken van een gezamenlijke rekening, kan je dus bijvoorbeeld ook een shared space voor een vriendengroep aanmaken. Op deze manier kan je als groep sparen voor een dagje of weekendje weg.

Hoe werkt dit vanuit een juridisch oogpunt?

Juridisch gezien is het geld eigendom van degene die de shared space heeft aangemaakt. Elke deelnemer heeft echter een zogenaamde power of authority. Dit houdt in dat degene die een power of authority heeft, bevoegd is om het geld van de subrekening uit te geven. 

Het is dus wel van belang om ervoor te zorgen dat je alleen shared spaces aanmaakt met de mensen die je vertrouwt.

Ook bij de jaarlijkse belastingaangifte is het van belang om hier rekening mee te houden. Staat er bijvoorbeeld op deze manier veel geld op een rekening, dat je als groep vrienden bij elkaar hebt gespaard, dan is eigenaar van de shared space degene die dit bedrag bij zijn belastingaangifte dient op te geven.

Shared spaces juridisch

Waarvoor kan je shared spaces gebruiken?

Voor bijvoorbeeld het betalen van de vaste lasten, kan je op deze manier, een ieder zijn gedeelte van de kosten op een hiervoor aangemaakte shared space laten storten. 

Je kan ook meerdere shared spaces aanmaken. Zo kan je een specifieke subrekening aanmaken voor zaken zoals de verzekeringen, internet en de gasnota. Maar ook een rekening voor bijvoorbeeld de boodschappen of voor een vakantie. De mogelijkheden zijn legio op dit gebied.

Maak een spaarpotje voor onverwachte kosten

Wat wij persoonlijk altijd aanraden is om ook een spaarpotje aan te maken voor onverwachte kosten. Op die manier voorkom je nare verrassingen, die altijd net op het moment komen dat dit niet uitkomt. 

Door bijvoorbeeld per maand een paar honderd euro opzij te zetten, voorkom je dat je hierdoor direct in de financiële problemen terecht komt.

Is het lastig om deze functie te gebruiken?

Het aanmaken van shared spaces is erg eenvoudig. Dit regel je direct vanuit de app en vanuit dezelfde app kan je dan deelnemers uitnodigen. De verschillende deelnemers kunnen dan direct geld storten op de gecreëerde shared space.

Wat is het verschil met een gezamenlijke rekening?

Het is niet helemaal gelijk aan een gezamenlijke rekening. Het komt echter wel erg dicht in de buurt van het principe van een gezamenlijke rekening. 

Indien je profiteert van een gratis bankrekening bij de N26, dan kan je eenvoudig met iemand die een premium account heeft, profiteren van deze geavanceerde functie. Op die manier heb je een goedkope gezamenlijke rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *