Ruzie over geld met partner

Ruzie over geld met partner

Een van de meest voorkomende oorzaken van een ruzie binnen een huwelijk is ruzie over geld. Ruzie over geld met een partner kan je in onze ogen echter eenvoudig voorkomen. 

Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt. En daarnaast, geef elke partner een budget wat hij of zij vrij kan besteden. Op deze manier voorkom je eenvoudig ruzies over geld met jouw partner. Zeker omdat het vaak voorkomt dat ene partner anders met geld omgaat dan de andere partner.

Zet direct een bedrag opzij voor de vaste lasten

De vaste lasten dien je elke maand te betalen. Wij raden dan ook aan om hiervoor direct een bedrag te reserveren. Hiervoor is het dan weer verstandig om een aparte rekening aan te houden, van welke rekening je de vaste lasten betaald. 

Het begrip vaste lasten betreft normaal gesproken zaken zoals de energierekening, verzekeringen, huur of hypotheek, abonnementen en dergelijke.

De vaste lasten zijn gezamenlijke uitgaven en deze zou je dan ook dienen te betalen van een gezamenlijke rekening. Dit is de eerste stap om ruzie met een partner over geld te voorkomen.

Reken ook de boodschappen tot de vaste lasten

Persoonlijk zijn wij voorstander om ook zaken zoals boodschappen als vaste lasten mee te rekenen. Uiteindelijk dien je elke dag te eten. 

Door dit te doen krijg je als het ware inzicht in het bedrag wat je vrij te besteden hebt. Daarnaast helpt het om een bedrag te budgetteren voor boodschappen, om op die manier de kosten onder controle te houden.

Wil je weten hoe jij met jouw geldzaken omgaat, dan kan je op de website van het nationale instituut voor budgetvoorlichting de nodige informatie terugvinden.

Open een extra bankrekening om geld opzij te zetten

In de praktijk is het zo dat je bijna voor elke extra bankrekening die je opent, extra dient te betalen. Het is uiteraard niet de bedoeling om door het openen van een extra bankrekening, om de vaste lasten extra te gaan betalen, tegen extra maandelijkse kosten aan te lopen, door de kosten van een bankrekening. 

Daarom kan je hiervoor bijvoorbeeld een gratis bankrekening openen. Dit is tegenwoordig mogelijk bij banken zoals de N26, Revolut en de Openbank

Heb je een bankrekening bij Bunq, dan kan je eenvoudig verschillende bankrekeningen openen. Je kan met een vast bedrag per maand direct tot maximaal 25 bankrekeningen openen. Op die manier kan je ook eenvoudig jouw geld budgetteren. Ruzie over geld met een partner voorkom je door goed met geld om te gaan.

Ruzie over geld met partner bankrekening

Betalen met een N26 bankrekening

Het nadeel van de N26 bankrekening is dat je in eerste instantie een debit mastercard ontvangt. Deze is bijvoorbeeld niet te gebruiken bij de Albert Heijn. Je hebt echter de mogelijkheid om direct een maestro kaart aan te vragen, zodat je de N26 bankrekening overal kan gebruiken. 

Tegenwoordig is dat echter ook niet meer noodzakelijk. Je kan namelijk de N26 bankrekening koppelen aan jouw telefoon en op die manier kan je ook gewoon indirect met de N26 bankpas betalen bij de Albert Heijn. Of op andere plekken waar de debit mastercard niet wordt geaccepteerd.

Afspraken over vrij te besteden bedragen

In een relatie is het in onze opinie erg belangrijk om goede afspraken te maken. Geld en relatie horen nu eenmaal bij elkaar. Daarnaast is het verstandig om op bepaalde punten beide partners een vrij te besteden bedrag toe te kennen. Dit is in onze ogen essentieel om ruzie over geld met een partner te voorkomen.

Dit is een bedrag specifiek voor de persoonlijke uitgaven. Want het is vaak zo dat de ene partner sneller en makkelijker geld uitgeeft, dan de andere partner. En dat leidt dan al snel tot ruzie over geldzaken.

De man gaat misschien af en toe op stap met vrienden, waarbij er behoorlijk wat geld wordt uitgeven. De vrouw daarentegen spendeert misschien weer geld aan zaken zoals make-up en kleding. 

Door goede afspraken te maken over het bedrag wat je elke maand kan besteden, voorkom je dat je hier ruzie over krijgt. Het is uiteindelijk jouw bedrag en hiermee kan je doen en laten wat je wilt. 

Stort dit afgesproken bedrag dan ook op een eigen rekening en laat het niet op een gezamenlijke rekening staan.

Bouw ook een gezamenlijk spaarpotje op

Het bedrag wat je hiervoor toekent hangt af van het inkomen en de algemene financiële situatie. Daarnaast is het in onze opinie ook verstandig om naast de vaste lasten elke maand een bedrag opzij te zetten op een spaarrekening. 

Hierdoor bouw je een buffer op, zodat indien je tegen onverwachte kosten aanloopt, hier een beroep op kan doen. 

Maar ook is dit verstandig voor jaarlijkse kosten. Denk bijvoorbeeld aan de APK voor een auto. Als bijvoorbeeld de remmen of banden dienen te worden vervangen, dan kan een dergelijke rekening al snel hoog oplopen. 

Door hier maandelijks een bedrag, van bijvoorbeeld 50€ opzij te zetten, hoef je niet direct te schrikken van een dergelijke rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *