Rijk worden door sparen

Rijk worden door sparen

Rijk worden door sparen, is dat eigenlijk nog wel mogelijk? In ieder geval maakt de lage rente het er niet eenvoudiger op. Om rijk te worden door te sparen zal je maandelijks, of jaarlijks, een hoger bedrag dienen in te leggen, om uiteindelijk te zeggen dat je rijk bent geworden.

Wat is rijk?

Voordat we verder gaan, dienen we wel eerst te kijken naar het begrip rijk. Het begrip rijk is geen absoluut begrip. Wat voor de een rijk is, is voor een andere juist het tegenovergestelde. Dit heeft uiteraard grote invloed op de vraag of je rijk kunt worden door te gaan sparen.

Het vermogen van de Nederlanders

In 2019 droeg het doorsnee vermogen (mediaan) van een huishouden in Nederland 28.000€. Dit wordt berekend door de bezittingen bij elkaar op te tellen en daar de schulden vanaf te trekken. 

Hierbij wordt bijvoorbeeld ook de overwaarde van een huis meegerekend als zijnde vermogen. In de tussentijd zal dit gemiddelde vermogen dan ook wel drastisch zijn toegenomen.

Vermogen van Nederlanders

Maar kan je zeggen, dat indien je 28.000€ bezit, dat je dan rijk bent? 

Het gemiddelde vermogen bedroeg in 2019 163.800€. Het verschil tussen het gemiddelde en de mediaan is als volgt. Bij een gemiddelde tel je alles bij elkaar op en deel je dit door het aantal waarnemingen. Bij de mediaan kijk je naar midden van alle resultaten. In dit geval zullen er dan net zoveel mensen zijn die een vermogen van minder dan 28.000€ bezitten en mensen met een vermogen van meer dan 28.000€.

Bron: Business Insider

Het verschil tussen gemiddeld en mediaan

Wat direct opvalt is het grote verschil tussen  het gemiddelde en de mediaan. Dit wordt verklaard door het feit dat gezinnen die een hoger vermogen bezitten dan 163.800€ gelijk een fors hoger vermogen bezitten. 

Stel je hebt de volgende gegevens over het vermogen van personen:

  • Persoon 1: 5.000€
  • Persoon 2: 20.000€
  • Persoon 3: 100.000€

De mediaan is in dit geval 20.000€. Het gemiddelde is 41.667€.

Onze definitie van rijk

Volgens Business insider is het zo, dat indien je op je 45e over een vermogen  beschikt van 300.000€, dat je dan tot de 30% rijkste personen van die generatie behoort. Dit is voor ons dan ook een goed uitgangspunt van het begrip rijk. 

Op deze pagina veronderstellen we dat je over een vermogen van 300.000€ dient te beschikken, om jezelf rijk te mogen noemen.

Hoeveel dien je elk jaar te sparen om rijk te worden?

Hoeveel je periodiek dient te sparen hangt af van twee factoren. 

  • Hoe lang wil je er over doen om rijk te worden van sparen? 
  • Hoe hoog is de rente die je ontvangt?

Met het tweede punt hebben we direct de moeilijkheidsfactor van dit moment te pakken. De rente is dermate laag, dat bij bijna elke spaarrekening deze rente  0% bedraagt. Je dient zelfs uit te kijken dat je geen rente dient te betalen. In dat geval zal het nog veel langer duren voordat je rijk wordt van sparen.

Rijk worden door sparen hoeveel

En of dat nog niet genoeg is, dien je alsnog belasting over spaargeld te betalen.

Hoeveel kun je maandelijks sparen?

Naast de rente is het van belang hoeveel geld je maandelijks of jaarlijks opzij kunt zetten. Vaak is het hier ook een kwestie van keuzes maken. Want heb je geld over, of heb je jouw vakantiegeld ontvangen, ga je dan het geld op een spaarrekening zetten, of ga je een keer extra lekker op vakantie? 

Door het geld opzij te zetten, zal je eerder over een groot vermogen beschikken. Maar aan de andere kant is de vakantie natuurlijk ook erg verleidelijk.

Sparen of geld uitgeven

In  onze opinie is het van belang om dan ook een goede balans te vinden. Als alleen maar sparen het doel is, dan schiet je in onze ogen het doel voorbij. Want heb je dan wel een leuk leven? Vergeet hierbij niet het gezegde, dat geld niet gelukkig maakt. 

Maar aan de andere kant is het uiteraard wel verstandig om elke maand wat geld opzij te zetten. Want doe je dit niet, dan zou je in de toekomst wel eens in de financiële problemen terecht kunnen komen. 

Maar wat is dan  het bedrag wat je per maand opzij dient te zetten?

Spaar wat bij jou past en goed voelt

Het bedrag dat je per maand opzij zou dienen te zetten, hangt geheel van jouw persoonlijke situatie af. Is jouw inkomen net hoog genoeg om elke maand net rond te kunnen komen, dan zal je niet veel opzij kunnen zetten. 

Zelfs  als je in een dergelijke situatie een bedrag van bijvoorbeeld 50€ per maand opzij zet, dan dien je hiervoor al offers te brengen.

Terwijl bijvoorbeeld een ander eenvoudig 500 euro`s per maand kan overboeken naar een spaarrekening. 

In onze opinie dient het echter ook niet zo te zijn dat het doel in het leven is om zoveel mogelijk te sparen. Er dient sprake te zijn van een goede balans.

Balans sparen en uitgeven

Ga je meer verdienen?

Kan je op dit moment goed rondkomen van hetgeen je verdient, dan zou je op het moment dat je meer geld gaat verdienen, het verschil kunnen gaan sparen. Op die manier kan je blijven leven zoals je dat was gewend en toch kan je dan sparen. 

Dit dien je dan wel direct te regelen, want doorgaans betekent meer geld verdienen ook meer geld uitgeven. Dit terwijl je eigenlijk niet meer geld nodig hebt om uit te geven. Je kon ook rondkomen van het salaris wat je had.

Pinsparen

Wat ook een goede optie is, is het inmiddels bekende pinsparen. Door elke pinbetaling af te ronden, waarbij het verschil op een spaarrekening wordt gestort, spaar je automatisch elke dag. 

Op die manier kan je per maand toch een leuk bedrag sparen. Als je standaard een keer per dag pint, dan spaar je eigenlijk elke dag. Of er dan echt sprake is van rijk worden door sparen is de vraag. Aan de andere kant helpt het in ieder geval wel.

Rijk worden door sparen pinsparen

Hoe lang duurt het om  300.000€ te sparen?

Om een indruk te geven, hebben we een aantal berekeningen gemaakt. Aan de hand van de periode dat je wilt sparen, het bedrag wat je maandelijks wilt sparen en de rente kan je zien hoe lang het duurt voordat je 300.000€ bij elkaar hebt gespaard. Het mag duidelijk zijn dat dit iets is voor de langere termijn.

Indien je maandelijks 250€ spaart, dan zijn dit de mogelijke vermogens die je opbouwt bij verschillende looptijden en rendementen:

Rente:10 jaar20 jaar30 jaar
0%€ 30.000€ 60.000€ 90.000
1,2%€ 31.857€ 67.774€ 108.268
2%€ 33.180€ 73.699€ 123.181
4%€ 36.812€ 91.694€ 173.512
6%€ 40.970€ 115.510€ 251.129
8%€ 45.737€ 147.255€ 372.590

Het vervelende hier is de rente. Aangezien de rente praktisch 0% is, duurt het erg lang om de 300.000€ bij elkaar te sparen. Dit helpt namelijk niet om  het vermogen te laten groeien.

Hoeveel dien je maandelijks te sparen om bij verschillende looptijden en rendementen om een vermogen van 300.000€ op te bouwen:

Rente:10 jaar20 jaar30 jaar
0%€ 2.500€ 1.250€ 835
2%€ 2.260€ 1.017€ 610
4%€ 2.040€ 818€ 432
6%€ 1.830€ 650€ 300
8%€ 1.640€ 510€ 202

Was de rente bijvoorbeeld 6%, dan bereik je na 20 jaar met een maandelijkse inleg van 650€ het streefbedrag van 300.000€. 

Met een rente van 0% dien je echter 1.250€ per maand te sparen om hetzelfde resultaat te bereiken. Dat is maar liefst 15.000€ per jaar.

Een hogere spaarrente ontvangen

Vergoeden Nederlandse banken geen rente, buiten Nederland is het echter nog wel mogelijk om een iets hogere spaarrente te ontvangen. Zo is het mogelijk om via Raisin een rente van 1% te ontvangen voor een spaardeposito van 3 jaar. Bij een periode van 5 jaar loopt dit op tot een rente van 1,2%.

Ontvang tot wel 1,2% rente.
Depositogarantiestelsel is van toepassing
Ontvang een welkomstbonus van max. 200€

Ontvang tot wel 1,5% rente.
Veilig sparen door het depositogarantiestelsel
Ontvang een welkomstbonus van max. 200€

Een rente van 0,2% ontvangen
Sparen met het depositogarantiestelsel
Eenvoudig online te openen

De rente van 1,2% in plaats van 0% betekent dat je 20 jaar lang een bedrag van 1.110€ dient te sparen in  plaats van 1.250€ om de 300.000€ te bereiken. Over de looptijd van 20 jaar betekent dit dat je een bedrag van 33.600€ minder hoeft te sparen. 

Dus ook al lijkt het verschil tussen 0% rente en 1.2% rente klein, op de lange termijn is dit toch een aanzienlijk verschil en komt financieel onafhankelijk worden toch weer een stapje dichterbij.

Bij de Bigbank is de maximale rente zelfs 1,5%. Op die manier hoef je maandelijks nog minder te sparen.

Tenslotte biedt de Openbank een rente van 0,2%. Niet echt veel, maar nog steeds beter dan niks.

Meer rente ontvangen

Alternatieven voor sparen

Wil je toch een hoger rendement ontvangen en ben je bereidt een risico te nemen, dan zijn er meer dan voldoende alternatieven beschikbaar. Besef echter wel dat geld investeren zonder risico een utopie is. Wat zijn de mogelijkheden voor jouw spaargeld?

Beleggen in aandelen

Het beleggen in aandelen is waarschijnlijk het meest gekozen alternatief voor sparen. Door de jaren heen heeft de aandelenmarkt een mooi rendement opgeleverd. Maar vergeet niet dat er ook mindere tijden zijn geweest. Indien je op het verkeerde moment instapt kan het je ook geld kosten.

Investeren in obligaties

De rendementen bij obligaties zijn net zoals bij de spaarrente niet al te hoog. Toch kan je net iets meer rente ontvangen dan bij een spaarrekening. Wel loop je dan het risico dat de uitgevende partij van de obligatie niet in staat is het bedrag terug te betalen. 

Crowdfunding

Crowdfunding is een relatief nieuwe methode van investeren. Dat neemt niet weg dat je goede rendementen kunt behalen met het investeren via crowdfunding. 

Daartegenover staat wel dat je een risico loopt met betrekking tot het geld dat je investeert. Rendementen bij het op deze manier investeren variëren zo tussen de 4% tot wel meer dan 20%. 

Hierbij dienen we dan wel op te merken, dat de investeringsmogelijkheden met meer dan 20% rendement, doorgaans wel risicovolle investeringen zijn.

Cryptocurrencies

Hou je wel van een gokje? Dan zou je het kunnen proberen met cryptocurrencies. Echter, dit is een uitermate risicovolle methode van investeren of beleggen. Je kan ook zomaar jouw geld kwijt raken. 

Dit kan zelfs van de een op de andere dag het geval zijn. Je dient bij cryptocurrencies dan ook goed doordrongen te zijn van de risico`s die je neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Show
BankSpaarvormRente
Rietumu2 jaar deposito4,45%
Banca Progetto1 jaar deposito4,20%
Klarna Bank1 jaar deposito4,16%
Haitong1 jaar deposito4,10%
Nordax BankVrij opneembaar3,06%
Rente per 09/12/2023

Meer informatie