Renteverhoging ECB

Renteverhoging ECB

De renteverhoging van de ECB is iets wat we in 11 jaar niet hebben meegemaakt. Of dit direct invloed gaat hebben, is echter de vraag. Daarvoor is de verhoging van een half procentpunt, waar een kwart procentpunt was verwacht, te marginaal en blijft de rente erg laag. 

Wel liggen er nog verdere renteverhogingen in  het verschiet, zoals de ECB president Christine Lagarde al heeft aangekondigd. In de komende tijd zal waarschijnlijk de rente met een half procentpunt verder worden verhoogd. 

Waarom wordt de rente verhoogt?

De belangrijkste reden voor het verhogen van de rente is de hoge inflatie waarmee we te maken hebben. Door de rente te verhogen, zou er minder geld moeten worden uitgegeven. Daardoor zal de vraag naar producten en diensten afnemen, wat een prijsdaling als gevolg zou moeten hebben. Of dat de vraag tenminste niet verder oploopt, waardoor de inflatie minder snel zal stijgen.

Ondersteuning van de Euro

Een andere belangrijk punt is de koers van de Euro. Deze is de laatste maanden fors gedaald. Door de renteverhoging van de ECB wordt de koers van de Euro ondersteunt. Het wordt hierdoor namelijk aantrekkelijker gemaakt, om spaarproducten in Euro aan te schaffen. De vraag naar Euro`s zal een opstuwend effect op de koers dienen te hebben.

Afkoeling van de economie

Er zijn verschillende signalen dat de economie aan het afkoelen is. Vooral in China is dit erg zichtbaar. En vaak zien we in Europa na verloop van tijd hetzelfde gebeuren. Of het daarom noodzakelijk is dat de renteverhoging door de ECB plaatsvindt, waag ik te betwijfelen.

Ook de verhoging ter ondersteuning van de Euro zie ik persoonlijk niet echt als zinvol. De koers van de Euro is met name laag, door de economische problemen in het zuiden van Europa. Vooral in Italië is er sprake van een economische crisis. Dit zal veel meer invloed hebben op de koers van de Euro, dan het marginaal verhogen van de rente.

Gevolgen voor de burgers

Hopelijk heb ik het mis en zal door de rentestijging de inflatie afnemen. Daarnaast zal je wellicht iets meer rente gaan ontvangen op een spaarrekening, zodat sparen weer loont.

Of dat tenminste het tijdperk van de negatieve rente ten einde gaat komen.

Wat de inwoners van Europa echter veel meer zou helpen, is het omlaag dwingen van de gasprijzen en olieprijzen. Dit zijn de voornaamste oorzaken van de torenhoge inflatie in de Eurozone. Persoonlijk zie ik niet hoe een verhoging van de rente effect gaat hebben op deze prijzen. Dit is toch vooral een probleem van aanbod. De oorlog in de Oekraïne speelt hier uiteraard een cruciale rol.

Renteverhoging ECB inflatie

Uitdagingen voor de Europese Centrale bank (ECB)

In mijn opinie is het een enorme uitdaging voor de Europese Centrale Bank, om de inflatie te bestrijden, zonder dat de economie hieronder gaat lijden. Zoals hierboven al aangegeven zijn er in het zuiden van Europa verschillende landen die met economische problemen te maken hebben. 

Een nog verdere verslechtering van de economische vooruitzichten in deze landen, zal desastreuze gevolgen hebben. Persoonlijk denk ik zelfs dat dit tot de ondergang van de Europese Unie zou kunnen inleiden. Ik denk namelijk, dat indien de landen in Noord Europa wederom dienen bij te springen, dat dit tot enorme weerstand zal gaan leiden. En eigenlijk is dat de enige oplossing voor de economische problemen in het zuiden van Europa. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *