Rente positief saldo creditcard

Rente positief saldo creditcard

Indien je een creditcard rekening niet op tijd betaald, dan dien je een hoge rente te betalen. Aan de andere kant ontvang je rente over een positief saldo op een creditcard. Hierbij hebben we het dan wel over een standaard creditcard. Bij een prepaid creditcard is dit doorgaans niet het geval.

Hoe hoog is de rente bij een positief saldo op een creditcard?

Inmiddels is de debetrente die je dient te betalen voor een achterstand bij de betaling van een creditcard rekening naar beneden bijgesteld. Deze bedroeg voorheen bijna 14% per jaar maar is nu gemaximeerd op 10%. De rente bij een positief saldo op een creditcard bedraagt op dit moment 0,01%.

Het grote verschil tussen debet en creditrente

Dat is uiteraard nogal een groot verschil. Je betaald 1000 keer meer rente bij een achterstand dan dat je zou ontvangen bij een positief saldo. Dit is echter iets wat je ook bij banken terugziet. De factor is dan wel geen 1000, maar 500 of 600 keer meer is wel standaard.

Een rente van meer dan 0,01% op een spaarrekening bij een Nederlandse bank ontvang je namelijk niet meer op dit moment. Een rente voor bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening daarentegen bedraagt toch als snel 5% of 6%.

Waarom een positief saldo aanhouden toch verstandig kan zijn?

Als je geld stort naar aanleiding van de rekening van de creditcard en je stort meer dan het bedrag van de rekening, dan is er sprake van een positief saldo. 

Uit oogpunt van de rente die je hiervoor ontvangt is dit niet echt zinvol. Het kan daarentegen wel zinvol zijn om de rekening onder controle te houden.

Ga je bijvoorbeeld op vakantie waarbij je veel geld met de creditcard uitgeeft, dan zou je van tevoren vast een positief saldo kunnen opbouwen. 

Op die manier zorg je ervoor dat je achteraf geen torenhoge rekening ontvangt.

Stort je bijvoorbeeld de maanden ervoor vast een extra bedrag van 500 euro, dan zal de uiteindelijke rekening met dit bedrag worden verminderd.

Waarom een positief saldo creditcard

Geld uitgeven kan snel gaan met een creditcard

Persoonlijk zijn wij van mening dat dit geen slecht idee is. Het is nu eenmaal makkelijk geld uitgeven met een creditcard. Hierdoor valt het bedrag wat je aan het einde van de maand dient te betalen doorgaans altijd tegen. 

Naast dat je op vakantie geld uitgeeft met een creditcard, geeft je vaak ook nog op andere manieren veel geld uit. 

En in dat geval kan een hoge creditcardrekening een nare verrassing zijn, waarbij je ook nog veel extra geld op andere manieren hebt uitgegeven. 

Dit kan ertoe leiden dat je niet in staat bent de rekening op tijd te betalen. Door te zorgen voor een positief saldo, kan je dit beter onder controle houden. Daarnaast zal er dan ook minder geld op de bankrekening staan, waardoor je ook minder snel geneigd zal zijn dit geld uit te geven.

Voor de rente op het positieve saldo op een creditcard hoef je het niet te doen. Maar om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke rekening niet al te hoog oploopt, is dit geen slecht idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *